Kaj da pravim, .... nič. Morda bi le razmišljal.
Pod agrotekstilom je brez zalivanja povsem suho. (mišljeno poleti, drugače je v drugih obdobjih, ko je padavin veliko)
Kot razloge za to bi videl v naslednji teoriji.
Ker je črne barve se na soncu zelo segreva in to energijo vsaj delno prevaja tudi na zemljo. Posledično zemljina vlaga izpareva in počasi prehaja v zrak. Zaradi kapilarnega omrežja je zagotovljen konstanten prevod vlage iz globin proti površini.
Agrotekstil predstavlja oviro za nočno roso, ki se nabere na/v tkanini, naslednji dan dopoldan pa izhlapi. Iz procesa je izvzeta zemlja in dopuščam možnost da ta izpad ni zanemarljiv. (čeprav je na prvi pogled občutek tak)
Kot že omenjeno, vsak še najmanjši dež je preusmerjen po tkanini navzdol. (če je greda kakorkoli nagnjena)
Mogoč detajl pa je lahko tudi vizualna prekinitev med nami in površino zemlje. Ker čas teče hitro imamo občutek, da je kar naprej suho, čeprav je brez prekrivala situacija enaka.
Navadna črna folija je pa meni na pogled kot smrtni greh. Jah, ljudje smo pa res eni čudaki.
Ampak vseeno. Pri foliji je preprečen prehod zraka, pa tudi popolnoma vseh virov vlage iz zraka, tako da se meni ne zdi optimalna rešitev. Če že ...
Potem pa še en detajl.
Zanimivo se mi zdi, da organska zastirka pod agritekstilom ostane povsem nepredelana vse do jeseni in razlagam si, da pogoji pod njim le niso tako ugodni. (iz teh opažanj sem razvijal zgornje misli) In če je tako, potem je omenjena zastirka dober blažilec neugodnosti do zemlje. Tudi če so to le neznatni detajli, recimo da šteje vsaka malenkost.
Zaradi tega takšen način prekrivanja uporabljam v kompletu z zastirko in sem zadovoljno prepričan, da je to najboljša rešitev v tem trenutku.
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)