Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

TwityPity in Tinko, se zahvaljujem.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

No letošnji podvigi.
Neznana sliva na ringlo:
Tale je zgleda ratal.

Ta bo mogoče.

Propadlo.

Pinova na Beličnik:
Zaenkrat kaže ok.

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Krnekdo; zanimajo me konkretni detajli tehnike cepljenja na ringlo. Po navadi ima debelejša podlaga tudi zelo debelo skorjo in to lahko problematizira razgibanje. (T rez in razpiranje)
Kako si to izvedel? Sploh mi je druga slika dvoumna, ko se ob straneh cepiča opazi, kot da bi odstranil del skorje.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Res je, odstranil sem del skorje, da sploh lahko prideš zraven, saj ima skorja kakšen cm debeline. Zgoraj sem izrezal "trikotnik" in nižje nadaljeval z običnim rezom navzdol, kamor sem vtaknil cepič..
Drugače ima tole drevo 2 debli-eno preveč, ker ringlo ne gre dobro v promet. Če se bo cepič dobro prijel, bom v jeseni odžagal nad njim, spomladi pa mogoče dodal še kakšen cepič.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hvala. Saj je logično, ker če ne, potem cepič stoji dobesedno zraku.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

krnekdo, dobro izgleda, tudi sam sem prakticiral nekaj podobnega na ringloju, vendar na mlajšem. Poševna zareza na podlagi do kambija, cepič pa pripravljen enako kot če bi cepil v razkol, torej v V.
Stanje po enem mesecu, zgleda ok zaenkrat:

In še dve ploščični okulaciji, prva na češnjo, druga na marelico. Stanje po enem mesecu:
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

TwityPity je napisal/a:

In še dve ploščični okulaciji, prva na češnjo, druga na marelico.

Kaj se lahko tudi spomladi cepi s ploščično okulacijo?
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Pravijo, da lahko, ampak brsta ne smeš zavezati. Biti mora prost, da lahko raste, kot je na slikah.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Predvidevam da ob uporabi navadne plastične folije se brsta ne povije?, vkolikor pa uporabimo kakšen parafilm/buddytape, pa verjetno brst lahko povijemo, vsaj jaz sem jih, dve plasti parafilma čez brst, pri češnji je bilo povito še z gumico, katera že razpada, pri marelici pa brez gumice.
Še to, pri češnji je bil direkten prenos, pri marelici pa je bil uporabljen cepič iz hladilnika.
Odgovori