Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nizke sorte fižola

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kdor reskira - profitira (ali pa ne, se zgodi). Wink
(beri: delam, ko utegnem, tako pač je)
Saj visokega bom pa okoli 1. maja, ne prej.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

OK, imaš prav in te razumem, ... pa tudi na vrtu niso takšne količine in se v najslabšem primeru hitro obnovi. (na setev mislim)

Jaz ga bom sadil nekje okoli prvega maja. prej nikakor ne, čeprav je še to lahko tvegano.
Večkrat opažam, da tudi pravkar skaljene rastline okoli ledenih mož (po slani) nekako životarijo in ne zaživijo kot bi morale. Razlagam si, da fižolu ne odgovarjajo hladne noči in pri nas imamo večkrat ponoči zelo mrzlo. Sem tudi že vse skupaj pokopal in nekje proti koncu maja ponovno sejal. Kljub skromni vlagi v juniju je prav lepo delal in razlagam si, da ga mraz "prehladi", zaradi česar si težko opomore.
Imam pa vsako leto težave, ker sem nevčakan. Potem junija, sploh pa julija sem že "tapravi". Laughing
Fedex

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Hvala Metuljc. Sem posejal še preostala semena, zalijem pa jih itak vedno, tudi, če jih ne namakam. Tudi pokril s kopreno, ki dobro zadržuje vlago na površini, dokler ne vzklije.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Bi že lahko posejal nizek fižol ?

Letos bom poskusil ( tudi ) s tem: https://en.wikipedia.org/wiki/Calypso_bean
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sama nameravam v naslednjih dneh posejati prvo rundo. Zemlja je že topla, ob morebitni zmrzali ga bom pokrila z dvojno, po potrebi pa tudi s trojno plastjo koprene. Ponavadi nisem tako hitela, letos bo test.

PS: pomotoma sem napisala "folije". Pravilno je "koprene". Pod folijo bi se nežne sadike čez dan skuhale.
Nazadnje urejal/a muha 22 Apr 2018 02:04; skupaj popravljeno 1 krat
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Baje brez nitk in velik pridelek. Bomo videli. Že v zemlji.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Venusta

Odgovor Napisal/-a Venusta »

Moji fižolčki v rastlinjaku so že zunaj. Letos prvič tako zgodaj. Upam, da ne pritisne kakšen mraz. Itak pa bo glavnina posajena na prostem, po 15. maju. Tole je samo za zadovoljit prve lušte po stročjem fižolu Smile
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Joj, se vam mudi Shocked Jaz bom bolj tradicionalna - konec aprila, začetek maja._________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Ha, jaz sem letos prvič nizek fižol dala v rastlinjaku v nekoliko večje lončke - po 7 semen- vse skupaj je že 10 cm visoko. A te zgodnje setve puščate do tvorjenja strokov v loncih ali okoli 15. maja vse presadite ven?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Venusta

Odgovor Napisal/-a Venusta »

Jaz nikoli ne sadim v lončke, vedno direktno v zemljo, tako da ne vem kako prenašajo presajanje.
Mudi se nam pa res ja 😊 Če je pa prvi fižol takooo dober. Lani sem prvič prakticirala sajenje v rastlinjak in sem imela dobre izkušnje. Šele ko je tale že pojenjal s tvorjenjem strokov, je tisti zunanji začel zoreti. Pri nas lahko zunaj sadimo in sejemo šele v drugi polovici maja, pa potem na ta način malo prehitimo Very Happy
Odgovori