Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2017

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Pozeba 2017

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Prvi znaki se že kažejo na odprtih cvetovih hrušk in jablan.
Nekatere sorte hrušk so pozeble 90 %, nekatere nič. Tudi jablane, Topaz zelo, bolj se bo videlo, ko bodo odprti vsi cvetovi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

S torka na sredo ni najbolj pesniška napoved glede nočne temperature.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Babaco, si razmišljal, da bi si preko Ajde nabavil baldrijanov pripravek? Ferdo36 ga je preizkusil na AB in napisal, da je bilo nekaj učinka.

Pri nas pozebe ni bilo, ker takrat, ko je zjutraj najbolj mraz, na naš vrt že posije sonce. Sem pa vseeno oba večera pred napovedanimi nizkimi temperaturami vse občutljivo sadje poškropila in računam, da ga bo letos verjetno treba še kdaj. Če se bo izkazalo za učinkovito, bo to nekaj, kar bo nujno imeti v "sadjarski apoteki", saj naj bi premostilo do -4 °C, to je pa ravno v mejah običajnih pozeb.

Da ne pozabim, najbolj učinkovit naj bi bil iz cvetov, ki jih prelijemo z vodo, zajeto na izviru na velikonočno jutro - naslednjo nedeljo si bom naštimala budilko Wink
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Jah, pri meni je bilo -4.7°C.
Pa tudi ne verjamem bogvekaj v razne zvarke. Včasih so pod drevjem zakurili in prav to sem tudi sam naredil.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

babaco je napisal/a:

Pa tudi ne verjamem bogvekaj v razne zvarke.

Tudi jaz sem skeptična, dokler se ne izkaže drugače. Zato pa sprašujem vse naokoli in zato sem pripravek lani spacala doma, da bom eksperimentirala.
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Mogoče se bo komu zdelo smešno, pa vseeno Smile

Ali je problem pozebe le takrat, ko drevje cveti ali tudi kasneje, ko se že tvorijo mali plodovi?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi. Kake prave razlage pa do sedaj se nisem zasledil, tako da bom z zanimanjem spremljal odgovore na tvojo temo.
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Nekaj podatkov glede pozebe sem našel tukaj: http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/publikacije/Namakanje/10_Zascita_pred_spomladansko_pozebo.pdf

Najbolj zanimiva je razpredelnica na strani 8.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

ant, super. In v parih letih popolnejo se prazna polja... - mislim, da je tudi ostalo zanimivo branje. Hvala ti.
Odgovori