Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Lungo del Portugalo je izgleda spodaj pomrznila lubje je napokalo in odstopilo.
Nisem bil do časa pozoren in je spodaj čutiti suho.
Vrh se suši. Zdaj ne vem al hočem pod napokanim odrezati in zamazati.
steblo v kolikor ima še kaj življenja potakniti.
Violeta je spet pomrznila 80% in pri meni je končala..
Ice christal sem pokril z listjem čez zimo ( je še mala)
in že odganja.
Me pa ful firbec kakšen bo rezultat poskusnega ceplenja v avgustu. Trenutno je še cela figa u mirujočem stanju.
Mičurinka odganja...
uploading pictures_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nisem bil do časa pozoren in je spodaj čutiti suho.
Vrh se suši. Zdaj ne vem al hočem pod napokanim odrezati in zamazati.
steblo v kolikor ima še kaj življenja potakniti.
Violeta je spet pomrznila 80% in pri meni je končala..
Ice christal sem pokril z listjem čez zimo ( je še mala)
in že odganja.
Me pa ful firbec kakšen bo rezultat poskusnega ceplenja v avgustu. Trenutno je še cela figa u mirujočem stanju.
Mičurinka odganja...
uploading pictures_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Dobro, ne ravno na 1000 m nadmorske višine, ampak nekaj sto metrov na hribčku ali v južni breg nad dolino, je pozimi lahko celo precej topleje kot v sami dolini. Jaz imam sadni vrt na enem najnižjih delov ljubljanskega barja. To pomeni ob zimski inverziji, ki ni redka stvar, ujeta jezera hladnega zraka, dosti megle in vlage. Ne samo za fige nič kaj idealne razmere ...
mene je vedno zanimalo, do kakšne višinske razlike nad dnom doline je prisoten efekt hladnega zraka?
recimo 10m nad dnom ali 100m? verjetno je dosti odvisno tudi od širine same doline?
jaz imam sajene stvari od +2m pa tam nekje do +12m nad dnom doline, pa me malce skrbi efekt, breg je nekje zahod/jugo-zahod, vendar zelo zelo blizu reke, samo cesta me loči od struge.
recimo 10m nad dnom ali 100m? verjetno je dosti odvisno tudi od širine same doline?
jaz imam sajene stvari od +2m pa tam nekje do +12m nad dnom doline, pa me malce skrbi efekt, breg je nekje zahod/jugo-zahod, vendar zelo zelo blizu reke, samo cesta me loči od struge.
Ker imam obcasno priliko spremljati hladen meglen "pokrov" nad Ljubljansko kotlino, bi rekel, da je lahko to od nekaj 10m nad tlemi pa vse do visine hribovja, ki z zahodne strani obdaja kotlino. Ko preseze to visino, se megleno "morje" zacne prelivati cez grice in hribe v doline zadaj. Je pa inverzija se mocnejsa, ampak takrat tega ne vidim vec, smo v megli tudi mi.
S tem grafom si lahko ponavadi pomagamo (uporabljam pozimi za kolesarske namene http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vertikalna_sondaza.html