Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

Sem tako naredil, sicer s teškim srcem;)

sedaj pa upam, da se opomorejo in zacnejo rast, da bo kaj drugo leto.
Ales83

Odgovor Napisal/-a Ales83 »

Pozdravljeni!

Že večkrat sem bral o tem, da se borovnice pri gnojenju hitro posušijo, če pretiravamo.
Zanima me, kakšna je po vašem mnenju v % verjetnost da zažgemo korenine okoli borovnic če v 10l zalivalko stresemo 1-2g amonsulfata in zalijemo npr. vrsto 10-ih borovnic s to količino, ter postopek ponavljamo 1x na teden, nekje od začetka marca pa do konca junija?

Hvala Lp!
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ti si pa res poskušaš zakomplicirati življenje!Posuj 3 X po 8 dag (šibka pest)
tik pred cvetenjem in nato še 2 X na 14 - 21 dni pred dežjem.Posuj okoli,ne blizu stebel!Zalivaj samo,če je res suša.Po izkušnjah,toliko lahko rastlina porabi
v tem času._________________Narava vse povrne!
vugi

Odgovor Napisal/-a vugi »

@Ales83
male, ker naj bi problematična koncentracija bila 7g-10g/10 L, tisto je vendar za lonce
2g/10L je ok, jaz rabim 2.5-5 g/10 L brez težav za lonce kot za v zemlji.
Moraš razmeti da so tisti podatki za lonce, za v zemlji ne vem kaj je zgornja varna koncentracija. Če moreš meriti EC, potem je EC < 2 dS/m varno

Izvir: http://forums.gardenweb.com/discussions/1489312/calculating-mixing-rate-of-ammonium-sulfate-for-blueberries

ferdo36 ti je dal nasvet za večletne borovnice posajene v zemlji na njegov način, ne vemo koliko so tvoje stare

ferdo36, Ales83 je ob straneh dal v jame PVC folijo, širina jame je bila 60 cm. Če posuje okoli grma da se izogne koreninami bo lahko dober del gnojila s druge strani folije. Tudi sam imam tisto težavo ker sam par borovnic posadil v PVC-om obložene jame. S tem da sem napravil ločene jame kaj je dodatna težava. Moj način gnojenja je bil v redu do zdaj, ampak zdaj so stare 5-6 let in je potrebna večja količina gnojila pa bi raje uporabil tvoj način. Imaš kakšen nasvet za nas ? Se preveč bojimo ?

Ali ima kdo izkušnje z fertigacijo ?_________________Uporabljam google translator
LosBlancos

za cet in petek je moznost zmrzali, upam da do tega ne pride...
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Širina jame 60 cm je absolutno premalo.To je največ za dve leti.En meter ali
lonec 110 l je pa za kar nekaj let.Standard je 60 kg čistega N/ha.To je 30 g/grm AS,razdeljeno na najmanj 3 obroke.Izkušnje kažejo,da je to premalo in je
potrebno gnojiti z najmanj 100 kg N/ha tj. 250 g/grm.Vendar v nasadih se gnoji po celi površini,zato mislim,daje 30 g amonsulfata na grm popolnoma dovolj.
Predvsem pa je treba biti previden pri mladih rastlinah.Sicer pa se že po enem letu pokaže,če je premalo prirastka._________________Narava vse povrne!
LosBlancos

a je že kdo posadil pod svoje borovnice, gozdne borovnice?
zaradi ogromne kolicine zastirke mi vse izgleda tako pusto, pa sem razmisljal kako bi se odneslo, ce bi med borovnicami posadil par gozdnih;)
kake Izkušnje?

lp
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Jaz sem poiskušal z brusnicami, pa ni šlo.
Bi pa imel kaj pod njimi, saj bi na ta način preprečil mačkom, da kopljejo in delajo še kaj drugega po zastirki...
EP

Odgovor Napisal/-a EP »

Ta konec tedna napovedujejo pozebo. Kako zascititi borovnice pred pozebo? Z vrteksom?

Hvala

Lp
carot

Odgovor Napisal/-a carot »

ferdo36 je napisal/a:
Ti si pa res poskušaš zakomplicirati življenje!Posuj 3 X po 8 dag (šibka pest)
tik pred cvetenjem in nato še 2 X na 14 - 21 dni pred dežjem.Posuj okoli,ne blizu stebel!Zalivaj samo,če je res suša.Po izkušnjah,toliko lahko rastlina porabi
v tem času.

Ferdo, če sem prav razumel, je potrebno gnojiti 5 X po 8dag; 3X pred cvetenjem v aprilu (v razmaku 7 dni ?), potem pa še 2X na 14-21 dni.
LP
Odgovori