Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kivi - Actinidia
A ste že videli Kivi Hayward po normalni zimski rezi, da poganja do četrtega brsta brez cvetnih nastavkov? . Pa da so lepo vidni peclji plodov iz preteklega leta.To se mi je zgodilo na eni od tandema po vrtinčastem vetru,katero je upognil do tal, kljub starosti 10 let.A se je vrnila v mladost, saj tudi moških cvetov NI. Preventiva v tem obdobju zaradi situacije,s katero se je soočila.
lp. Vinkoz
lp. Vinkoz
Lani se mi je končno prijelo par očes po čip metodi, vendar sem pozabil odrezati vejo nad cepljenim mestom.
Morda je to celo dobro, saj ni mogel pozebsti, saj speča očesa niso odgnala.
Ali ima še smisel sedaj rezati in kako omiliti iztekanje soka, da bi se ta čim prej preusmeril na speča očesa cepičev. Morda pa ga pustim in bo pozeba povzročila, da bo odgnal. Pozeba je bila bila 100%-na samo na izpostavljenih mestih, morda bi bilo bolje polomiti preostale poganjke s cvetovi.
Tule sem prebral:
Ni mi jasno kako lahko rez moškega kivija po cvetenju upočasni cvetenje, morda misli, da bi rezali po tem, ko vzcveti. To bi bilo idealno zame - če prav kapiram?
Morda je to celo dobro, saj ni mogel pozebsti, saj speča očesa niso odgnala.
Ali ima še smisel sedaj rezati in kako omiliti iztekanje soka, da bi se ta čim prej preusmeril na speča očesa cepičev. Morda pa ga pustim in bo pozeba povzročila, da bo odgnal. Pozeba je bila bila 100%-na samo na izpostavljenih mestih, morda bi bilo bolje polomiti preostale poganjke s cvetovi.
Tule sem prebral:
Citiram: |
Obrezovanje kivija Kivi obrezujemo, da vzdržujemo rodnost in nadzorujemo razraščanje. Glede na hitrost rasti odstranjujemo veje v 2- do 3-letnih ciklih, vendar ne vseh na enkrat. Obrezujemo pozimi, ko generalno oblikujemo drevo ter spomladi in poleti, ko uravnavamo rast. V zimskem času obrezujemo stare veje in vse nezaželene poletne poganjke prejšnega leta. Rez napravimo 2 do 3 popke nad mestom, kjer so zoreli sadeži. Obrezujemo do konca januarja. Da vzpodbudimo rast nove rodne veje izberemo rodni poganjek ob bazi (mesto izraščanja) stare rodne veje. Če ni primernih poganjkov pozimi odrežemo staro vejo 5 do 7 cm nad bazo. s tem se spomladi sproži razvoj novega poganjka. Spomladi in poleti obrezujemo nežno. Rez je namenjena uravnavanju rasti. Ta je lahko zelo intenzivna in bomo morali večkrat poseči po škarjah. Stranske rodne veje obrezujemo 7 do 8 listov za mestom zadnjega sadeža. Pri tem moramo paziti, da pustimo dovolj listja, da sadežev ne poškoduje močno poletno sonce. Nerodne poganjke odrežemo na dolžino 5 do 7 cm. Tako obdržimo nekaj popkov iz katerih se bodo lahko razvile nadomestne rodne veje. Ker moške rastline cvetijo pravilorna nekoliko pred ženskimi, jih obrezujemo šele po cvetenju. Tako dosežemo, da cvetijo nekoliko pozneje, kot bi sicer in cvetijo skupaj z ženskimi sortami. |
Ni mi jasno kako lahko rez moškega kivija po cvetenju upočasni cvetenje, morda misli, da bi rezali po tem, ko vzcveti. To bi bilo idealno zame - če prav kapiram?
"Ker moške rastline cvetijo pravilorna nekoliko pred ženskimi, jih obrezujemo šele po cvetenju. Tako dosežemo, da cvetijo nekoliko pozneje, kot bi sicer in cvetijo skupaj z ženskimi sortami."
Če sem prav zastopil, rez ne upočasni cvetenja, pač pa ga pospeši.
Če rastlino porežeš, ta zažene paniko in začne skrbeti za potomstvo, saj misli, da se ji bliža konec - torej cveti prej. Kar je fajn pri ženskih rastlinah, ne pa pri moških - na ta način časovno približaš cvetenje.
Če sem prav zastopil, rez ne upočasni cvetenja, pač pa ga pospeši.
Če rastlino porežeš, ta zažene paniko in začne skrbeti za potomstvo, saj misli, da se ji bliža konec - torej cveti prej. Kar je fajn pri ženskih rastlinah, ne pa pri moških - na ta način časovno približaš cvetenje.
Zdravo, hvaležna bi bila za informacijo in pomoč. Rada bi zasadila eno od vrst drobnoplodnega kivija, pa bi ga rada prej poskusila. Ne le zaradi okusa, ampak v družini imamo alergika na kivi... Ima kdo s tem izkušnje in kje bi bila kakšna jesenska pokušina ali prodaja drobnoplodnega kivija. Drugo vprašanje pa je, koliko rastlin lahko zasadim na caa. 3,5x4,5 m veliki pergoli. Rastline bi rasle le po "strehi".
Hvala.
Hvala.