Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2017

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

robi14 je napisal/a:
Kako se je najbolj pametno pripraviti na morebitno prihajajočo pozebo?

Najprej poškropiti s kakšnim Protifertom in nato zaviti vse v kopreno?
Jagode lahko pokrijem s senom in ga kasneje uporabim za zastirko.

Koliko pa se temperature do -4 lahko poznajo na jagodah, ameriških in sibirskih borovnicah?

Pozebe so ravno dovolj redke, da se še vedno učimo kaj storiti. Iz mojih izkušenj vem, da koprena na drevju ne pomaga kaj dosti ali nič. Na grmičevju bi bilo verjetno več učinka, če bi segala okrog grmov do tal in zadrževala toploto iz že dokaj ogrete prsti. Tudi tuneli nad zelenjavnimi posevki bodo verjetno odigrali ustrezno zaščitno vlogo. Prav tako seno nad jagodami.

Za protifert ne vem, ali je bolje škropiti vnaprej ali potem? Prepreči zmrzali najbrž ne, pomaga pa kasneje okrevati.

Solate imam večinoma pod tunelom iz koprene. Na prostem je le sorta hrastov list. za katero vem, da zdrži kar nekaj minusa. Drugo so pa sadna drevesa in hortenzije Rolling Eyes . Poskušala bom z baldrijanovim zvarkom. Če bo deloval, bom vesela, če ne bo , potem pa ... Mad puli lase

Za rezervo še vedno optimistično upam, da bo vmes zapihal kakšen zahodni ali južni veter in razpršil tisto grozečo hladno dolino.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Sreda, četrtek bo težka, jaz že zbiram žaganje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

babaco: suho ali bolj sveže, da bolje dimi? Moraš potem vso noč dežurati?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

No, pri meni paaaa, ......... aahhhhh brezveze. Dobesedno.

Dva kakija zmrznila do tal. Tipo, stara dve leti, živega morda 5 - 10cm nad tlemi, višje niente, rjavina. Zelo sem razočaran.

Drugače pa je tudi visterija komaj kaj odgnala, figa tko-al-tko do tal, ...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Juglans, vem, žalosten si. Morda ni pravi trenutek, ampak ... Če bi vse, kar smo kdaj posadili, preživelo ... ne bi imeli kam več česa posaditi. Kaj ne bi bilo to tudi žalostno? Počasi se bomo že naučili, kaj kje uspeva. Dokler se pa učimo, smo živi, ne? To je pa ja nekaj vredno Wink ?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Melona, lahko se preimenuješ v "zdravilka za dušo". Edino bi bilo še fino, če bi imela sposobnost za brzdanje želja drugih. Laughing
Nekakšno čudežno zdravilo, prah, karkoli, samo do bi delovalo.

Saj veš, človek bi imel v sadovnjaku še kaj drugega razen jablan, jabolk in japk.
Pri češnjah sem ugotovil, da brez kemije niti ne preživijo, marelice so eksotika za v tropski rastlinjak, figa, kaki enako, slive so prezgodnje in jih zgodnje spomladansko nihanje pokosi, orehi nastradajo še bolj, na breskvah sem že našel prvi skodran list plus, da je večina cvetja že odpadla.

Še dobro, da mi raste in dobro uspeva mango. Brez njega bi bil pa resnično obsojen samo na bobovca. Cool
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Pred leti je tudi meni pomrznil kaki, vsaj mislil sem tako, pa je iz suhih vej sredi poletja ozelenel.Veje sem porezal na cca 10 cm dolge štrclje, ki sem jih namenil bučam, ker jih žena rada sadi ob drevesa, da bodo imeli oporo.Od takrat ga pozimi ne ščitim več, pa ne pozebe.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tisto leto, ko pomrzne, se rodi?
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Muha, mokro žaganje, pa tudi sveža drva, pa še namočim v vodi. Navadno zakurim ob dveh ponoči, pazim do jutra. Kaki, marelice,.. zaščitim še s polivinilom, spodaj pa grelec od 200W- 500W.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Juglans, se hecaš, mango ti dobro raste? Kje, v lončku?

Da ne boš sam; imamo tri različne fige - vsako leto vsi plodovi zakrknejo, ker jih napade tisti bel črviček, Suzuki ali kaj že. Breskve in nektarine vsako leto obnovijo trajno, se skodrajo, pa to listje potem odpade. Hruške obilno rodijo, fifty fifty si jih delimo s sršeni in osami, potem je pa problem, ker jih še veliko ostane in jih je treba hitro vkuhavati v karkoli, saj ne zdržijo dolgo. Mejijo na cesto in bi človek mislil, da se bodo mimoidoči usmilili vsaj kakšne, ampak ne, tisti časi so mimo. Z jabolki je največ dela februarja, ko je treba gnile iz kleti pospraviti. Ker vsako leto pojemo isto pesem; nikar vseh za kis namočiti, bomo menda tudi kakšen štrudel spekli, ne? Slive, kot si napisal.

No, zdaj vse upe polagava v kivije z 20 cm višine, nove češnje, ki še niso rodile (stari dve smo požagali, ziher nista bili prave sorte, sta vedno v dežju cveteli in potem ni bilo nič z njima), dve pedi visoke trte, ki so pravkar pokazale prve brste (kaj bi samo s staro izabelo, a ni dolgčas?) ... Tebe rešuje bobovec, nas pa višnje, te pa nimajo nobenih težav.

Kljub vsemu napisanemu in nenapisanemu ti pa povem, da imam tale naš vrt zelo rada. Razen kakšne smokulje me na njem nič ne moti. Eno tako večno igrišče je in vse to drevje ponuja vedno nove igre. In ne, ne, vrt ni kraj, kjer bi morali brzdati želje Wink. Ti povem, res sem vesela, da ga imamo.

V bistvu sem hotela izvedeti, kje ti dobro raste mango, a ne? Mislim, ta bi nam res popestril ... lajf Razz .
Odgovori