Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kako izboljšati zbito ilovnato zemljo
Izkušenj nimam, ampak, tile dostavijo. Kompost Slovenko.
@zuf kaj porečeš na zadnje oranje travnika na katerem je zelo slaba zemlja (ilovica do gline) šel bi (15cm) v globino, to potem pofrezam in raztrosim humus, na katerega bi potem dodal bokashi in sekance... A je premočna ta kombinacija? Gor bi kasneje sjal deteljo in kapucinke... Humusa imam cca 10ton tudi sekancev toliko, bokashija zaenkrat cca 300kg.
Hvala ti za nasvet
Hvala ti za nasvet
Da malo oživim temo.
Lani nesem nič preštihal, pozabil pač, in kadar se mi je to zgodilo, je bila zemlja zbita, da je bilo s pripravo kup dela, pa še vedno je bilo polnu kot kamen trdih grud.
Danes sem šel pogledat kakšno je stanje in je zemlja vrhnih dobrih 19cm povsem rahla, globlje pa zna biti še zmrznjena.
Možno je, da je rahlost posledica zmrzali in to bi rad ohranil, ne pa da mi jo dež zbije. Skratka pokril bi jo z vsaj 5cm komposta.
Malo sem gledal, kje bi dobil ene 2 kubika, pa nič kar bi bilo blizu, da ni prevoz dražji od komposta. Na Slovenski kompost imajo vse razprodano. Sem 10km SV od Kranja.
Lani nesem nič preštihal, pozabil pač, in kadar se mi je to zgodilo, je bila zemlja zbita, da je bilo s pripravo kup dela, pa še vedno je bilo polnu kot kamen trdih grud.
Danes sem šel pogledat kakšno je stanje in je zemlja vrhnih dobrih 19cm povsem rahla, globlje pa zna biti še zmrznjena.
Možno je, da je rahlost posledica zmrzali in to bi rad ohranil, ne pa da mi jo dež zbije. Skratka pokril bi jo z vsaj 5cm komposta.
Malo sem gledal, kje bi dobil ene 2 kubika, pa nič kar bi bilo blizu, da ni prevoz dražji od komposta. Na Slovenski kompost imajo vse razprodano. Sem 10km SV od Kranja.
Oldi, po nasvetu sovaščanke zadnja leta odmrznjeno zemljo na gredah pred spomladanskim dežjem pokrijem s črno folijo. Potem pa odkrivam, kolikor sproti rabim, dokler ni vse zasejano/zasajeno. Dobro se obnese, zemlja ostane vlažna, prhka pa še hitreje se ogreje. Folijo seveda spravim, ena in ista lahko služi dolga leta. Le narezati jo je treba na velikost grede ali dveh, da je laže posamične odkrivati.
Pa še spomladanski plevel ne raste.
Pa še spomladanski plevel ne raste.