Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
CalPhos - kalcijev fosftat
-
- Site Admin
(Prenos iz arhiva)
original članek - http://gilcarandang.com/recipes/calphos/
Prevod:
To je čudovit pripravek narejen s sestavinami iz kuhinje.
Je hranilo za rastline, ki so pravkar prešle v fazo cvetenja, tvorbo cvetov in kasneje zorenja plodov.
V naravnem kmetijstvu uporabimo CalPhos v zečetku cvetenja za podporo cvetov in bodočih plodov.
Povedano preprosto, uporabimo fosfor, da korenine bolje sprejmejo vodo in hranila iz tal, kar nadalje podpira kritično spremembo, ki se začne z začetkom cvetenja.
Kalcij se uporabi z namenom okrepitve rastlin in priprave na obilno cvetenje/zorenje.
Naravno kmetijstvo poudarja fosfor in kalcij, ki podpirata rastline med spremembo iz dobe rasti v dobo cvetenja/zorenja plodov.
***Ilustriran proces tukaj - http://gilcarandang.com/clam-bake/***
--- Naredi sam CalPhos---
1. Zberi dosti jajčnih lupin in jih speri. Uporabiš lahko tudi kosti, oklep rakov, školjke, lahko uporabiš tudi apnenec, če si zadovoljen samo z kalcijem).
2. Opeči jajčne lupine v ponvi. Opeči do te mere, da so nekatere lupine črne/rjave, nekatere še vedno bele. Ožgane lupine so vir kalcija, bele pa vir fosforja.
3. Lupine nato čim bolje zmelješ/zdrobiš.
4. Daš jih v kozarec in doliješ 5 enot kisa na eno enoto volumna jajčnih lupin. Primer - 1 skodelica jajčnih lupin, 5 enot kisa.
5. Kislina sproži proces, opazil boš mehurčke, takrat kislina topi sestavine, rezultat pa je utekočinjen kalcijev fosfat.
Počakaj dokler majhni mehurčki ne izginejo.
Zatesni kozarec in fermentiraj 20 dni.
Precedi v drug kozarec.
Zdaj imaš svoj lasten kalcijev fosfat.
--- Uporaba---
Raztopina ene žlice pripravka v 4 litrih vode.
Rastline
- pršenje po listih med prehodnim obdobjem iz rasti v cvetenje in takrat, ko so plodovi veliki in zreli.
- prehodno obdobje; podpira cvetenje, olajša zahteve po hranilih, okrepi cvetove.
- zreli plodovi; okrepi stebla rastlin, liste, plodove, podpira pravilno zorenje za optimalni okus.
Živali
- med oplojevanjem in med brejostjo. Pomaga k boljši in večji uspešnosti oplojevanja.Nazadnje urejal/a zuf 13 Feb 2015 12:57; skupaj popravljeno 1 krat
original članek - http://gilcarandang.com/recipes/calphos/
Prevod:
To je čudovit pripravek narejen s sestavinami iz kuhinje.
Je hranilo za rastline, ki so pravkar prešle v fazo cvetenja, tvorbo cvetov in kasneje zorenja plodov.
V naravnem kmetijstvu uporabimo CalPhos v zečetku cvetenja za podporo cvetov in bodočih plodov.
Povedano preprosto, uporabimo fosfor, da korenine bolje sprejmejo vodo in hranila iz tal, kar nadalje podpira kritično spremembo, ki se začne z začetkom cvetenja.
Kalcij se uporabi z namenom okrepitve rastlin in priprave na obilno cvetenje/zorenje.
Naravno kmetijstvo poudarja fosfor in kalcij, ki podpirata rastline med spremembo iz dobe rasti v dobo cvetenja/zorenja plodov.
***Ilustriran proces tukaj - http://gilcarandang.com/clam-bake/***
--- Naredi sam CalPhos---
1. Zberi dosti jajčnih lupin in jih speri. Uporabiš lahko tudi kosti, oklep rakov, školjke, lahko uporabiš tudi apnenec, če si zadovoljen samo z kalcijem).
2. Opeči jajčne lupine v ponvi. Opeči do te mere, da so nekatere lupine črne/rjave, nekatere še vedno bele. Ožgane lupine so vir kalcija, bele pa vir fosforja.
3. Lupine nato čim bolje zmelješ/zdrobiš.
4. Daš jih v kozarec in doliješ 5 enot kisa na eno enoto volumna jajčnih lupin. Primer - 1 skodelica jajčnih lupin, 5 enot kisa.
5. Kislina sproži proces, opazil boš mehurčke, takrat kislina topi sestavine, rezultat pa je utekočinjen kalcijev fosfat.
Počakaj dokler majhni mehurčki ne izginejo.
Zatesni kozarec in fermentiraj 20 dni.
Precedi v drug kozarec.
Zdaj imaš svoj lasten kalcijev fosfat.
--- Uporaba---
Raztopina ene žlice pripravka v 4 litrih vode.
Rastline
- pršenje po listih med prehodnim obdobjem iz rasti v cvetenje in takrat, ko so plodovi veliki in zreli.
- prehodno obdobje; podpira cvetenje, olajša zahteve po hranilih, okrepi cvetove.
- zreli plodovi; okrepi stebla rastlin, liste, plodove, podpira pravilno zorenje za optimalni okus.
Živali
- med oplojevanjem in med brejostjo. Pomaga k boljši in večji uspešnosti oplojevanja.Nazadnje urejal/a zuf 13 Feb 2015 12:57; skupaj popravljeno 1 krat
Neverjetno; jaz sem dodajal samo jajčne lupine, neoprane, le zdrobljene. Ni pa navedeno, ali mešamo z alkoholnim (za vlaganje) ali navadnim kisom?
Imam pa en predlog. Ste res strokovnjaki na tem Gartlcu. Zanima me, kako bi nevtraliziral aluminij, ki se pojavlja na tleh kot posledica pršenja z letal... Torej, kako ohranjati zemljo, saj aluminij preprečuje korenini vsrkavanje vode. Morda je odgovor v dodajanju vodikovega peroksida 3% ali morda nano srebra? Morda zanimiva tema za nov forum?
Aja; ali imaš še kaj semenja Rička?
Lp, Marjan_________________Lipjan
Imam pa en predlog. Ste res strokovnjaki na tem Gartlcu. Zanima me, kako bi nevtraliziral aluminij, ki se pojavlja na tleh kot posledica pršenja z letal... Torej, kako ohranjati zemljo, saj aluminij preprečuje korenini vsrkavanje vode. Morda je odgovor v dodajanju vodikovega peroksida 3% ali morda nano srebra? Morda zanimiva tema za nov forum?
Aja; ali imaš še kaj semenja Rička?
Lp, Marjan_________________Lipjan
ikar je napisal/a: |
Malo sem brskal o pomanjkanju kalcija pri paradižniku in paprikah, ter na youtube našel nekaj posnetkov z navodili kako naj bi pripravili domač pripravek iz jajčnih lupin. Za hec sem se tega res lotil in mi kaka stvar v postopku ni čisto jasna. Torej navodila so: - zbereš jajčne lupine, jih popečeš v pečici na 200 stopinj, 15 min. - zmelješ lupine v prah - vzameš eno merico jajčnih lupin (npr. žličko) in jo zmešaš z dvema mericama kisa, torej razmerje 1:2 - pustiš nekaj časa, da se izvede kemična reakcija iz katere naj bi iz lupin+kisa dobili --> kalcij, vodo in Co2. Glede razmerja med količinami kisa in praha iz lupin so navajali različne podatke. Prav tako so navajali različne podatke o tem koliko časa naj bi se to razkrajalo. Nekateri so pripravek uporabili že po nekaj urah, nekateri so pustili en dan, nekateri pa celo teden ali dva. Rezultat pri meni je...da je na dnu ostala usedlina prahu in koščkov lupin, tekočina je pa nekako skoraj v celoti....izhlapela Po dveh dneh se mi zdi da je manj kisa notri (oziroma to kar naj bi se postopoma spremenilo v vodo). Ali ima kdo drugačne izkušnje glede izdelave tega pripravka, morda kak drugačen napotek? Ker se mi zdi, da sem naredil nekaj narobe |
Lipjan je napisal/a: |
Imam pa en predlog. Ste res strokovnjaki na tem Gartlcu. Zanima me, kako bi nevtraliziral aluminij, ki se pojavlja na tleh kot posledica pršenja z letal... Torej, kako ohranjati zemljo, saj aluminij preprečuje korenini vsrkavanje vode. Morda je odgovor v dodajanju vodikovega peroksida 3% ali morda nano srebra? Morda zanimiva tema za nov forum? |
anci1211 je napisal/a: |
Veretno bi bilo najboljše vprašati strokovnjake, pri katerih ste dali delat analizo tal. |
Huh, tudi mene zanima kako si odkril aluminij na svoji zemlji?_________________mfranc