Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sejanje semen

Odgovori
Nadina

Odgovor Napisal/-a Nadina »

hvala Vodenka - ampak ali še malo počakam ( da zrastejo do koliko višine?)? Rolling Eyes ?_________________http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lahko pa odvečne tudi populiš in presadiš vsako posebej.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Včasih pa je potreba uporabit šesti čut ,jaz bi takoj porezala da se čimprej ojača lahko pa tako narediš kot je muha dala nasvet.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Evo, Treviški radič 10 dni po sejanju. Ravno po "zalivanju trate". Kasneje bom pa zalival z ročnim razpršilnikom in s kanglico v podstavek, jih pustil v vodi kakšnih 10min da se napijejo, vzel platojček ven in odlil odvečno vodo iz podstavka.

Sejem v platojčke, za podstavek uporabim plastično gajbico v katero dam polivinil, in ga s sponkačem spnem v kotih. (Idejo za podstavek sem dobil na slikah od MarijeV)
Uporabim mešanico ostanka zemlje od rož, spomladanskih sejancev in sadik zelenjave, katero presejem na 5mm sito. S suho zemljo napolnim platojčke do vrha, jih postavim na travo, in vklopim razpršilec za zalivanje trate - tako se lepo namočijo, brez da bi se "poškodovala" zemlja. Ko je namočeno, postavim plato na mizo, naredim luknjice cca 5-6mm široke in enako globoke. Z zgornjim pihalnikom vstavim v vsako po 2-3 semena, in s suho zemljo zopet zgladim površino platojčka. Še enkrat postavim na travo in vklopim zalivanje.
Ko sejančki začnejo kukati na dlan, vzamem pinceto ali pa z roko populim viške.

Za podstavke uporabljam enake gajbice, tako da jih do vzklitja zložim eno na drugo, potem pa vsako posebej.
nejevernež

Odgovor Napisal/-a nejevernež »

Jaz bi posadil breskove pečke, ker imamo doma breskve.
Pa me zanima, če se peške lahko posušijo, ali morajo biti vlažne do sajenja?_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Par dni na suhem jim ne bo škodilo. Meni jih je poslal po pošti znanec iz foruma. Tako, ko sem jih dobila (jeseni) sem jih vtaknila v korito zraven pelargonij, ki jih prezimujem malo nad ničlo. Spomladi so vse lepo odgnale.

Tistim, ki sem jih posadila v naravo, so pa jedrca pojedli škodljivci takoj, ko se je koščica razpočila.
nejevernež

Hvala, muha. Pa jih lakhko že zdaj posadim v zemljo ali moram počakati do jeseni?_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Obvezno posadi zdaj, sicer se bodo izsušile. Tudi v naravi popadajo na tla in počakajo naslednjo pomlad, ko kalijo.
nejevernež

Gredo potem danes zvečer v zemljo.

Zdaj je prevroče Embarassed_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Pred časom posadim neko azijsko zelenjavo z okroglimi semenčki v jogurt lončke in pride ven samo eden od mislimda šestih, ostalih od nikoder in sem pozabil nanje. Včeraj in danes pa ugotovim, da sta vsaj 2 semeni vzklili povsem na robu lončka in to iz precejšnje globine, tretjega sem pa dobil v precejšni globini, povsem rumenega dolgega cca 4cm, ko sem lonček izpraznil - prej sem pobrskal do globine cca 2cm in ni bilo nič. Sadil sem v center v globino cca 1cm. Po moje mi je voda odnesla semena na rob in v globino, zna biti, da sem premalo pritisnil zemljo - zalival sem z litersko kanglico, kar se da počasi.
Ker sem danes spet sejal, sem se domislil primernega zalijanja, cca 3mm debela cevka zalepljena v kako plastenko od tekočega praška ali kaj podobnega, in sem dobil kanglico z majhnim pretokom in s tem majhnim ritjem zemlje nad semeni. Druga varianta pa nek zamašek za cev kanglice z izvrtano luknjico, v katero vtisneš cevko. Par dni nazaj sem pa probal z žlico, ker jih je bilo samoslabih 50 je še nekako šlo Smile
Odgovori