Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ljubov dlan

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

juglans, sva skoraj hkrati...
ti posljem zs.
mravlja

Tako.
Danes so sla v zemljo se moja zadnja semena paprike Ljubov dlan, ki sem jih na nasvet brbr "godil" v kefirju. Glede na dosedanji rezultat kaljenja bom presenecen (a vesel), ce bo kaj iz tega.
Danes pa so sla v zemljo tudi "moja" nova semena Ljubov dlan iz juglansove posiljke. Ta pa pricakujem z zamudo, a jih pricakujem.
In zdaj bom cakal Wink .
mravlja

... in sem docakal.

Juglansovo seme paprike Ljubov dlan je v enem tednu skalilo (50%) in pognalo na 3-4cm visine - je na topli polici nad edinim radiatorjem, ki je v tem tednu se ogreval... Z rezultatom sem zadovoljen.
Prav tam sem postavil posodo s posejanim originalnim semenom paprike Ljubov dlan, ki se je po nasvetu brbr "godilo" v kefirju - rezultat 0% oz. 0 rastlin.

Kljub veckratnim poskusom (na razlicne nacine), mi ni letos vec skalilo niti 1 originalno seme Ljubov dlan.
Ne razumem, kako lahko seme v enem letu preide iz polne kaljivosti/rodnosti v kompletno "sterilnost", da izgubi vso "voljo do zivljenja" - vso energijo za kaljenje in rast. Da jih ne ostane vsaj par...
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

No vidiš, in do druge polovice maja bodo skoraj dohitele tiste, ki bi uspele iz prve setve. Na koncu boš čisto zadovoljen. Smile
mravlja

Moje paprike Ljubov dlan (zena ima pa preostale Very Happy) so praznike docakale prepikirane - pri 4 listkih in 6 centimetrih visine. Nisem bil najbolj skrben (cas...), pa je v tem casu zanje skrbela moja boljsa polovica.

Juglans, imas kaksen pameten odgovor na mojo gornjo "mantro"?
juglans

... pravzaprav edino to, da bi nam bilo brez žena prav težko. Laughing

Nič, kar tako naprej. Časa imaš še dovolj do ledenih mož in proti koncu jim nameni še kakšen gnojilček za boljši občutek.

Če te bo vseeno razjedal negativizem zaradi domnevnega zamujanja, jim pod korenine nasuj za dobro prgišče briketiranega gnoja. (vmes naj bo malo zemljice, ni pa to brezpogojni pogoj) Boš videl kako bodo pognale.
mravlja

Kako pa gledas na nenadno "sterilnost" sicer ne tako starih (ali pac?) semen - kaksno je tvoje mnenje? Zakaj tako hitro in nenadoma?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Semena različnih vrst ohranjajo kalivost različno dolgo. In seveda, odvisno, v kakšnih razmerah so pridelana, obdelana pred skladiščenjem, skladiščena/shranjena, v kakšno prst (temperatura, vlaga) so sajena,....
juglans

Menim, da je moralo iti kaj narobe že tekom zorenja in nato naprej preko vseh postopkov vse do setve. Elementov je v resnici lahko veliko. Nimam pojma kaj bi lahko bilo.

Recimo. En takšen primer imam letos z lanskim semenom jajčevcev. Niti ena rastlinica, nula. Ravnokar sem posejal letnik 15 in sreča (modrost) je, da vedno shranjujem še predhodnji letnik. Za vsak slučaj, ki se mi je že večkrat plodno obrestoval.
No, v tem primeru je bil razlog za nekaljivo seme verjetno ta, da sem pobral premalo zrele plodove, ki pa sem jih nato pustil zoreti kar dolgo časa. Očitno se seme ni dovolj razvilo in nato niti zorenje plodu ni pomagalo.
Štos je bil v temu, da sem obral vso prvo serijo plodov in šele od druge pustil za seme. Nato je bila deževna jesen in jajčevec je slabo dozoreval. Pač neplanirana kolobocija, ki se človeku pripeti.

Pri meni v domači praksi pobiranja in nato shranjevanja semen mi paprike načeloma kalijo še tri, štiri leta. Seveda veliko slabše, a kljub vsemu.
Načeloma pa vseeno skrbim, da starejših od dveh let nimam.
Na hitro se ne spomnim koliko je bilo staro seme tvoje paprike. Si kje omenjal?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jajčevec res zelooo dolgooo zori. Pri mojih sem se krepko načakala, da so pričeli kazati znake rahle uvelosti, ko sem se jih upala odtrgat. Še potem sem jih pustila več kot mesec dni, preden sem jih razčetverila. In so kalili kot nori!

Od paprik sem imela najstarejše seme staro 3 leta in so še normalno kalile (vodine mini oranžne paprike). Več problemov imam s kupljenimi semeni, tem pa kaljivost kar hitro pade.
Odgovori