Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bokaši kompostiranje
juglans je napisal/a: |
Podoben in nov projekt imam zamišljen tudi v kratkem, edino to ne vem, ali bi tudi sedaj nameščal folijo na tleh. Malce me teži zapora, ki jo ustvarja folija na tleh, s tem ko hkrati tudi vem, da zlepa ne bom premetal kupa iz folije. Material bo podobne sestave in karakteristik. (dozorel travniški odkos - veliko semena) Morda kakšno mnenje na zadnje zamisli? |
juglans, super! Tudi mene zanima kako je s semeni. In tudi bi vse skupaj postavila na gola tla, kot pravi zuf. Edino se sprašujem, kakšna je optimalna količina kupa, ali je bolje več manjših ali en ogromen kup?
@A-A; zuf je pričel z modrostjo, pa bi poizkusil tudi jaz. (če mi bo uspelo )
Recepti so pomembni, še pomembnejša pa je izvedba, ... oziroma praktične in fizične zmožnosti, predvsem pa prepreke v osebnih pogledih.
Več kupov za mene pomeni več lokacij, več kosov folije in tako tudi več obteževanja na tleh, več robov katere je potrebno nekako obkositi, več ovinkarjenja s kosilnico pri košnji trave.
Hkrati pa manj transportiranja po parceli, če so razporejeni okoli njiv.
Skrtka več minusov kot plusov. Bo kar en večji pa bomo videli kako se bo obneslo.
Recepti so pomembni, še pomembnejša pa je izvedba, ... oziroma praktične in fizične zmožnosti, predvsem pa prepreke v osebnih pogledih.
Več kupov za mene pomeni več lokacij, več kosov folije in tako tudi več obteževanja na tleh, več robov katere je potrebno nekako obkositi, več ovinkarjenja s kosilnico pri košnji trave.
Hkrati pa manj transportiranja po parceli, če so razporejeni okoli njiv.
Skrtka več minusov kot plusov. Bo kar en večji pa bomo videli kako se bo obneslo.
če vam kaj pomaga glede kupa odkosa trave. pri nas ne kosimo "angleško ". tako, da je marsikatera trava že osemenjena. če ni dežja se v 1-2 dni posuši. pograbimo in damo na kup (manjša kopa - cca 2m X 1,5m )- tako stoji cca 15-20 dni in potem s tem senom pokrivam gredice. opazila sem, da se seme sasuva na dno kope. namreč na koncu je veliko semen, seveda tudi mravelj, na gredicah se nič ne zaseje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
V prvem prispevku sem naredil povzetek za lažje razumevanje > http://forum.gartlc.si/gartlc-post-1012.html#1012
Zuf: vse priznanje za nazoren prikaz po sistemu "za telebane" .
Posebej mi je padlo v oči in mi je všeč, ko pri postopku priprave domačega boklašija pišeš: "Posušimo in uporabimo" Ravno besedica "posušimo" bo rešila marsikatero dilemo, ker se pri doma narejenem nesušenem bokašiju drugače prehitro rada pojavi plesen.
Saj jaz sušim tudi tistega iz komercialnih pripravkov, a sedaj ga bom poskusila narediti še po tvojem receptu z gozdno zemljo. Prej mi ni padlo na pamet, da bi posušila tudi tega.
Vprašanje: 1 del rjavega sladkorja - ali to pomeni, da ga damo po teži ravno toliko, kot gozdne zemlje? Najbrž ga lahko nadomestimo z melaso, če jo imamo pri roki?
Posebej mi je padlo v oči in mi je všeč, ko pri postopku priprave domačega boklašija pišeš: "Posušimo in uporabimo" Ravno besedica "posušimo" bo rešila marsikatero dilemo, ker se pri doma narejenem nesušenem bokašiju drugače prehitro rada pojavi plesen.
Saj jaz sušim tudi tistega iz komercialnih pripravkov, a sedaj ga bom poskusila narediti še po tvojem receptu z gozdno zemljo. Prej mi ni padlo na pamet, da bi posušila tudi tega.
Vprašanje: 1 del rjavega sladkorja - ali to pomeni, da ga damo po teži ravno toliko, kot gozdne zemlje? Najbrž ga lahko nadomestimo z melaso, če jo imamo pri roki?
Živijo.
Jaz delam po volumnu, kar se pa tiče sladkorja pa po občutku.
Grem nekaj zvagat zavoljo jasnega odgovora in ti še danes odgovorim tukaj > Domač bokaši posip z lokalnimi mikrobi
Jaz delam po volumnu, kar se pa tiče sladkorja pa po občutku.
Grem nekaj zvagat zavoljo jasnega odgovora in ti še danes odgovorim tukaj > Domač bokaši posip z lokalnimi mikrobi