Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz sem nestrpno čakala na razprti cvet! Wink Prelep je, zgornja mi je bolj všeč, kot spodnja, sploh ker tudi lepo diši.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Dolgo se je lišpal tale cvetek, je že vedel zakaj Smile
Seveda je produkt tvojega križanja lepši: poglej intenziteto barve, žametnost, prelivanje in prehode barve, število listkov .... kako mu je ime?
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, hvala!

Figula, ti delaš v marketingu Wink ?

Ne, ime si mora pa še prislužiti. Ne vem, kako bo rastel, kakšnega zdravja bo, če bo cvetenje ponavljal, vonj ojačal, ... Dokler se ne izkaže, bo številka.
mrmracka

Odgovor Napisal/-a mrmracka »

Melona, ne da bi te pohvalila, ker bi se bala kihanja in kolcanja.
Sploh ni dileme, kateri je lepši. TVOJ vendar. Iskreno._________________mrmracka
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

dobrodošlica poklon

Joj, cel dan čakam, gledam, potem sem šla barvat ograjo. Sedaj pridem in moje srce je vzhičeno Melona! Tvoja žlahtnena je velik pojem lepote. In kako me spominja na moj Indigo Child. Kako iz srca ti privoščim, da si ti dobila spet tole barvo. Enkraten je in kljub temu, da je tudi drugi lepši od večine OP sejancev Blue for you, tale tvoj odstopa za najmanj dva razreda. Ima plemenitost plemiča. Ima tudi velik cvet za tako majhen sejanec.

Koliko je sejanec star? Kajti če je zelo mlad, bo imel še šanse z rastjo. Sedaj je to največje vprašanje in navijam, da bo zmogel. Čestitke za izbor staršev in redek zadetek, da ti je uspela ta barva, ki je meni ena najlepših. In kaj bo šele razvoj prinesel. Sedaj samo koreninski sistem mora narediti svoje. Srečno prelepi sejanček. Čestitam in se veselim s tabo.

Pa kaj pričakuješ še ostale razcvete kmalu?_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Hvala, punci, sem vesela, da vama je všeč. Tudi meni je lep, ampak si včasih mislim, kaj pa, če svojega gledam s pristranskimi očmi. Zato mi takile odzivi, čeprav pod grožnjo Wink , dosti pomenijo.

Poezija, takoj sem pomislila na tvoj Indigo Child. Mu moj sicer ni čisto blizu, je le presvetel, ampak ja, pomislila sem nanj. Vse datume tega sejanca ti lahko povem; cvet sem oprašila 26_05_2016, šipek sem pobrala 09_10_2016, do 07_11_2016, ko sem semena posejala, je bil shranjen v hladilniku. 22_02_2017 sem ga že prepikirala in 06_04_2017 opazila popek. Od oprašitve do cveta manj kot leto dni, juhej!

Cvet pustim do jutri, potem gre adijo, da se sejanec ne izčrpa preveč. Samo preverila bi še rada, če bo kaj bledel, potem pa naj le pride k sebi in rajši tja v korenine usmeri energijo.

Ne, ostali imajo še majhne popke, ne verjamem, da bo prej kot v mesecu dni kaj. No, tisti rumeni popek, ki sem ga že pokazala, bo enkrat v teh dneh menda popustil zavore.
Poezija

Ne Melona, tvoj je še močnejše barve kot moj Indigo Child - preveri. Moj je bil prve dneve zelo magenta barve s temi indigo ožigi, ki so bili z vsakim dnem bolj vidni. Tvoja magenta barva je z več indigo barve, se pravi temnejša. Tvoj bo po mojem s staranjem pridobival vijolično modro nijanso, nikakor pa ne bi smel bledeti v svetlo magenta. Še lepši bo Melona boš videla. Mogoče ne še pri tem cvetu, ker bo dva dni premalo, da vidiš staranje cveta, ampak kasneje. Zanimajo me tudi te bele pikice - pegice, za znoret lepe, tako edinstven pečat dajo tej vrtnici. Naj ti - ji uspe Melona, kajti če tale odraste v vrtnico, sama veš da ji je mesto visoko.
Res zasluži - obožujem jo! Že včeraj sem bila vsa nestrpna od užitka, ko sem jo gledala. Kot da čakam da se odpre moja. Kupi agrostemin in jo zalivaj, da naredi močne korenine ali moli, kar hočeš samo vzgoji jo.
In razmišljaj o njenem prahu, mogoče je že ploden. Škoda bi ga bilo vreči stran a ne?

p.s. nisi napisala datum kalitve._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

V spominu imam, da je imel tvoj več modrine,, zato mislim, da je bil temnejši. Slikic pa mi ne odpre, si kaj premikala v albumu?

Ja, datuma klitja nisem napisala, ker ga ne vem natančno. Letos je bilo toliko kalitev hkrati, da sem samo gledala! Sejance na splošno rada čimprej pikiram in tudi tale je bil ob pikiranju star kakšna dva tedna, več kot tri pa gotovo ne.
Poezija

Je bil kasneje modrikast, saj ti pravim, ko je zacvetel pa ne tako. Opažam, da se sploh ne da priti več v Slikomat, ga ne odpre. Jaz nisem nič tikala. Bom počakala, drugače bom slike ponovno naložila._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Razcvetel se je Scentimental X Amber Queen. Sejanec je visok 20 cm, premer cveta dobrih 6 cm, venčnih listov je vsaj 16. Neke rdečkaste sence vidim na njih. Vonj je agresiven, rezek, po mirti.

Žlahtnila sem 16-07-2016, šipka napol oranžna pobrala 11-11-2016 in 11 + 8 semen posejala isti dan brez namakanja. Sredi februarja je iz šipka 1 vzklil 1 sejanček, ki sem ga 13-03-2017 prepikirala.

Odgovori