Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Odgovori
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

mravlja je napisal/a:
tinko je napisal/a:
Tudi pri meni je ena odmrla. Tri leta je lepo rodila. Pozimi je imela polno nastavkov za cvete, pomladi sem mislil, da malo zamuja, a do sedaj ni odgnala. Danes sem preveril in ugotovil, da se je posušila.
Zanima me, ali je kje omenjeno, kakšno starost doživi asimina?

Ne bi rad prognoziral, ampak...

Ko mi lanske pomladi ni docakala ena mojih smarnih hrusic (na katere sem malo "obcutljiv"), sem se jo lotil presajati z mislijo, da je kaj narobe z zemljo ali v zemlji. Pa mislim, da je bilo res. Bila je vloncena in po mojem spominu je bil lonec poln korenin. In jaz verjetno pri sajenju premalo pazljiv. Po moje se je s prepletenimi koreninami sama zadusila. Tudi kasnejsa rez korenin je ni resila.

Skratka, veliko stvari lahko gre narobe...
Po mojih izkušnjah šmarne hrušice niso tako zelo občutljive. Posajenih imam kakih 10 rastlin in sem do sedaj moral zamenjati samo 2._________________Iščem zanimive sadne vrste...
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Optimist je napisal/a:
@Vinkoz & Tinko, zna biti da sta je nabavila pri istem dilerju. Jaz sem jo pri Jankecu in je zadovolna z mano Wink

DA,
Isti dobavitelj, sem prevzel tedaj 4 asimine. Ena na drugi konec SLO, ena v visokogorje, ena za Emkeya ter seveda zame. Vse štiri je doletela ista usoda. Da ne bo pomote, gre za PRIMA 1216.
Včeraj pa sem pri kolegu v G. Brdih videl in občudoval Asimino višine okrog 4,5 metra, in to sejanec,naslednjič bomo izmerili.Pa tudi debelina debla se pri tleh giblje okrog fi 60 mm.Tudi tu bo meritev s šublerjem.Oprašitev popolna, saj sem mu pred štirimi leti še gor na stranske veje cepil SUNFLOWER,DAVIS in OVERLESSE.Gornje plodove bo baje obiral kar iz balkona, ali pa se umisliti kakšen "DRON". Laughing
lp. Vinkoz
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pri cepljenemu mestu je bilo deblo debelo 100 mm. Asimina je bila suha do cepljenega mesta, korenine so bile še žive. Ker sem pri izkopavanju precej poškodoval korenine, rastline nisem ponovno posadil.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Neka vrtnarija na Drenovem griču prodaja necepljene sadike asimine kot sorto sunflower. Cena je sicer malce ugodnejša ampak še vedno je to navaden sejanec. Prodajalka me je poskušala prepričat, da je to nek poseben način cepljenja in se tako dobro zaraste, da dejansko ne vidi kje je cepljeno mesto...
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Moja prva asimina iz koščice je pokukala iz zemlje.

https://drive.google.com/open?id=0B0vn6bb_P-6nSF90V2ZRMG4tY3c

Nekaj se jih še pričakuje Smile
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

tinko pozdravljen,

ocenjujes, da bi bilo susenje posledica cepljenja - ali bi lahko bilo narobe kaj drugega? Sam zimski mraz bi morala preziveti.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Korenine so bile povsem zdrave. Žal sem pri izkopavanju preveč poškodoval podzemni del, da bi ga ponovno nekam posadil in opazoval, ali bo pognalo iz podlage. Ko sem rastlino izkopaval, se je prelomila 10 cm nad cepljenim delom. Do tam je bila rastlina živa. Na cepljenem delu je bila lepo zaraščena in se prehod iz cepa na matično rastlino skoraj ne opazi.
Sedaj je kar je. Jeseni bom posadil novo rastlino, pa bo. l
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Papasmrk, daj mi na ZS naslov, grem pogledat. Wink
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

ce so novi listi bolj poveseni (ne zgledajo posuseni) in ne povsem razprti, je verjetno znak, da imam prevec sonca na sadikah in rabim malce umetne sence?

ali je problem premokro rastisce?
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Na gruntu so lističi asimine še le te dni "odstopili" od stebla. Torej imam zamika kakšen mesec in pol?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori