Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Crassula - tolstica

crtj-admin
Site Admin

Crassula - tolstica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Nezahtevne rastline, ki si jih lahko privoščijo tudi prezaposleni ljubitelji zelenja in cvetja.

Sadimo jih v zemljo za kaktuse ali v mešanico zemlje za cvetoče rastline kremenčevega peska z dodatkom ilovice.

Gnojenje: pičlo ali sploh ne

Zalivanje: pičlo

Poletja lahko preživlja na prostem, v delni senci ali celo na žgočem soncu. Po takem "dopustu" nas sredi zime zna presenetiti z drobnimi belimi socvetji.

Razmnoževanje: s potaknjenci

dodala: muha

===================================================

Moje Crassule:
Crassula ovata

Crassula perforata

Crassula ovata cv. Hummel's Sunset

Crasula perfoliata var. fulcata

Crassula ovata "Gollum"

L.p.
Peter
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prvi cvetki na crassuli ovati:

cvetoča crassula perforata:

Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Še moji dve.
Prvo sem malček oblikovala kot nekakšen miniaturni grmiček, ki nekako spominja na bonsai (če že onih pravih nimam).

Rastlinske vejice, ki sem jih postopoma odstranjevala, pa sem hranila v plastični posodi z nekoliko vode in peska na dnu. Spomladi sem jih nasadila v nižjo in širšo posodo, ter prekrila z mešanico lave, lubja in glinoporja.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Crassula perforata, ki je poletje preživela zunaj, je letos pohitela s cvetenjem:

Ponavadi je zacvetela šele okrog novega leta.
Druga sadika, potomka iste rastline, ki je ostala ves čas v notranjih prostorih, cvetenja niti ne nakazuje. Morda bo kasneje, ali pa sploh ne.
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Ali kdo ve, zakaj se mi Crassula perforata suši? Samo še štiri zgornje liste ima, ostali so se vsi posušili, pa vsa stebla tudi. Crying or Very sad
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Preveč zalivanja in so posledično zgnile korenine???
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Jaz tudi nisem ravno za take sočnice. Nekega hipa se vse posuši. V razredu imam eno tako drevesce, crassulo ovato, pa se spodnji listi že sušijo, kljub temu, da jo ne dirnem Rolling Eyes
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Moj recept za sobne tolstice - crassule:

Običajni zemlji za lončnice primešam 1/3 kremenčega peska, na dno lončka dam centimeter drenaže, posadim in pičlo zalivam. Nikoli, ampak res nikoli, ne sme voda zastajati v podstavku. Nič hudega, če jo kdaj pozabite zaliti, bo že prenesla. Tudi, če ovene, se bo postavila pokonci. Preveč vlage in preveč pridnih zalivalčkov (kar se v razredu lahko zgodi Wink ) je pot v gotov propad rastline.

Pri moji ovati imam probleme edinole z vatastimi ušmi. Te se vsako pomlad pritepejo od nekod in preden opazim skrito zalego, se krepko razmnoži. Vsako jesen, preden jo prestavim nazaj v notranje prostore, jo pa itak, z ostalimi sobnimi rastlinami vred, poškropim z Neem tonikom. A se učinek do spomladi izgleda že izgubi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Na tolsticah (in tudi drugih kaktusih) se v suhih in toplih prostorih čez zimo rade razvijejo vataste uši, odstranjevanje je pa kaj zoprno.

Po mojih izkušnjah iz lanske zime jih že vnaprej onemogočimo s pogostim (enkrat dnevno ali parkrat tedensko) pršenjem z navadno vodo. Raje deževnico ali destilirano, če bo iz vodovoda, naj par ur stoji (v večji posodi, da ob odlivanju usedlina ostane v njej) , da se apnenec usede na dno in voda ne bo puščala belih lis na rastlinah.
Odgovori