Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Jaz jih planiram naslednje leto posejati (bolj za štos), pa da vidimo kaj bo. En lonček (Spartan, pobral največje jagode) sem jih dal zmrznit in jih planiram januarja "zmleti" odstraniti semena in posejati, vsaj tako sem nekje prebral....

Kar se pa tiče ptičev, se jih pa kar nekaj potika okoli (veliko manj kot lani) vendar jih očitno borovnice ne zanimajo, saj par sadik nisem pokril in jagode brez težav dozorijo, ptiči jih ne rabutajo....sem pa videl na vrtu ptičje drekce čisto modre barve, očitno se pasejo na gozdnih borovnicah.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pojedli prvo jagodo Chandlerja - slastna, da je kaj, mljask. Ferdo36 hvala Very Happy. . Še 10 jih je gor in bodo dozorevale postopoma, tako kot so postopoma tudi cvetele. Grmičku izgleda kar paše v iglasto- gozdni zemlji, saj se lepo košati.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Končno mi je uspelo najti par trenutkov za forum.
Vlado!O sortah lahko debatiramo še in še.Za vse bi rabil vsaj nekaj strani.
Oglasi se jeseni pri meni na klepet in ti povem vse dobre in slabe izkušnje.
Vse omenjene sorte imam.
Greeny!Imam kar nekaj sejancev in samosevk.Miha34 je lepo opisal postopek.Na Barju se najde pogosto samosevce,to so slučajni sejanci,ki so jih raznesle ptice.
Nikoli niso podobni nobeni znani sorti.Starše smo ugotavljali z genetskimi poskusi.Kolikor toliko čisto sorto bi dobil edino tako,da bi cvet osamil in ga oplodil s prašniki iste sorte.Seveda moraš žuželke popolnoma izklučiti.
Osebno sem nabral 50 samosevcev in samo štirje so bili uporabni.Mnogo je bilo neplodnih,ali pa so rodili samo drobiž brez okusa.
Če boš eksperimentiral,poročaj.
Muha!Me veseli,da lahko že prvo leto degustiraš.
Mi obiramo po več sto kg dnevno!
Lp. Ferdo_________________Narava vse povrne!
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Pri nas obiramo kako kilo ali dve na dan (11 grmov).

Včeraj je narejena prva runda marmelade - mešana z "rdečim ribezom" cca 50:50.
Iz r. ribeza sem predhodno (ko je bil čas za obiranje) že naredil marmelado (namensko za mešanje z borovnico), tako da sem sedaj, ko je bila borovničeva primerno gosta, dodal ribezovo, dobro prmešal, prevrel in dal v kozarce.
Priporočam._________________lp
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha je napisal/a:
Pojedli prvo jagodo Chandlerja - slastna, da je kaj, mljask. Ferdo36 hvala Very Happy. . Še 10 jih je gor in bodo dozorevale postopoma, tako kot so postopoma tudi cvetele. Grmičku izgleda kar paše v iglasto- gozdni zemlji, saj se lepo košati.

Ja, poleg tega da so okusne, so še vedno najdebelejša sorta Very Happy

Pri meni jim je zelo za petami sorta Nui, potem pa presenetljivo Blue Crop.

LP_________________mfranc
Vlado

Odgovor Napisal/-a Vlado »

Kateri sadjarski NPK koristite pri sadnji borovnic. Kakšno razmerje N - P - K...%????. ferdo36??....izbet??? Ali pol kile zadostuje??
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ob sadnji dodamo spodaj 1/2 kg NPK 8-24-20+20 SO3.Bistveno je,da je K
(kalij) vezan v sulfat!Dobavlja Agrochem in NG,vendar samo cele palete
1500 kg.Na gnojilo daj šoto,da korenine ne pridejo direktno na gnojilo._________________Narava vse povrne!
Vlado

To je potem isti NPK s katerim gnojimo pred zimo!?...preden zemlja zmrzne?
Vlado

Še eno vprašanje ferdo36....kako pa gledaš na IDRON 9-50-9.........pri sadnji seveda?
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Ne, IDRON 9-50-9 ni primeren za založno gnojenje.... Borovnice ne potrebujejo toliko fosforja.
Uporabi "Ferdotovo" gnojilo. Ali pa kaj podobnega...

Prilagam seznam gnojil Agrochema...
http://agrochem.si/images/stories/dokumenti/seznam_gnojil.xls
Ne kličite jih....nimajo maloprodaje! Poiščite njihove "dilerje" ...
Odgovori