Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Biološko aktivno oglje

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

juglans .... Laughing Laughing

metuljc .... imaš prav Smile

mil .... preveč natančno raje ne bi opisala, bo koga od krohota krč v lica prijel Smile

Do sedaj je mrožek nakuhal in zdrobil 3 litre oglja. Od tukaj naprej nastopi moja naloga aktivacije. En priporočljiv postopek je:
1. zmešaj suhe sestavine = oglje in suhi minerali
2. raztopi mokre sestavine = malo vode in mokri (morski) minerali
3. združi prvo in drugo fazo in pusti čez noč, da se dobro prepoji
4. dodaj mikrobe
5. namnoži mikrobe

V moji mešanici se nahaja: oglje, zdrobljene sipine kosti pomešane s kupljenimi tekočimi algami, kamena moka, zdrobljene jajčne lupine, kava, Epsom sol, maca in ašvaganda v prahu (to mi ljudje iz neznanih razlogov nosijo kot darilo), razne marmelade, paradižnikov sok, zeliščni in malabar sok, moji rastlinski fermenti, diamonijev fosfat, EM, mikoriza in zemlja izpod kupa konjskega gnoja - ker nimam staranega gnoja Shocked Confused Shocked (ja saj vem - a me ni bilo za ustavit, ko sem začela skupaj nosit)

To bo stalo najmanj 14 dni z namenom, da postane dodatek za v lonce.

Ali bomo pijani ali prepevali - bo čas pokazal Laughing
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Hvala, sem razumela. Lepo bodi, Mil
Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

Laughing Tale recept me pa vsakic ko ga preberem spravi v dobro voljo. Vsa cast za pogum Laughing
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

heheh upam, da bo končni rezultat tudi mene spravil v dobro voljo Smile
Fedex

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Zakaj pa bi bio oglje moral, preden ga daš v zemljo, obogatiti (premešati s kompostom ali kako drugo sestavino)? A se ne bi obogatil tudi v zemlji sami?
Recimo, da ga jeseni, ko je vrt "prazen", vdelaš v zemljo.
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Če v zemljo vdelaš samo oglje, potem to oglje vpije vase hranljive snovi in jih "odvzame" rastlini (čeprav ji kasneje vrača). Namočeno mora bit vsaj v kakšno mešanico vode in gnojila (npr. urin).

Aktivirano oglje pa je namočeno v tekočino polno koristnih mikroorganizmov in gnojila. Takšno oglje prinaša v zemljo mnogo več kot samo sebe ali gnojilo.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Evo tukaj še Bojcina e-knjiga o biooglju. Kratko in jedrnato. Smile
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz sem dodal navadno oglje pod gnoj, ki sem ga razprostrl v rastlinjaku. Zato da zdaj vpije hranila, in jih potem počasi oddaja čez čas.
Bom videl kako bo delovalo._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Ko sem sadil peso sem za eno sadiko prav posebej dal nekaj lopat zemlje v kanto in dodal precej oglja (po volumnu po moje med 30 in 40%) ter premešano strezel nazaj v gredo.

Sedaj sem med sadike naredil luknje in posadil bob. Čeprav je deževalo dan prej in je bilo potem sonce je bila vsa zemlja kjer sem delal luknje precej suha in se je zelo usipala v luknjico. Pri tisti pesi, z ogljem, pa je bila zemlja tako vlažna da sem imel občutek kot da delam luknjico v blato. Tolikšna je razlika med zemljo z malo oglja in zemljo s "preveč oglja".

Drugače pa zaenkrat ni opaziti razlike med samimi sadikami, da bi bila tista v zemlji bogati z ogljem kaj posebej večja. Lahko da se bo to pokazalo kasneje, ko bo konec obdobja dežja in pride bolj sušni del leta.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Biooglje bi namočila v tekočino iz organka. Kako naj jo redčim - če sploh in koliko časa naj namakam?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori