Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Če mi negativne temperature niso pustile kakšnih hujših posledic na pridelku (ok ene pol cvetov na beličniku je šlo, na ostalih jablanah, hruškah in slivah je škoda majhna), pa so slabo vplivale na cepiče. Kot vse kaže mi bodo preživeli le trije(vse troje so cepiči jablane) od enajstih, ki so pred pozebo kazali znake življenja.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi pri nas kaze, da je belicnik dalec najbolj obcutljiv - njegovi vrsicki so precej bolj pozebli, kot vrsicki ostalih jablan ali cesenj. Cepljen pa ni bil.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tudi pri meni so, kot kaže nekateri cepiči pomrznili. Zelo očitna je shipova in jo tudi najbolj obžalujem.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Letos sem prvič cepil češnje. Od 6 cepljenj se štirje kažejo obetavni. Mogoče bi bilo še bolje, če ne bi bilo pozebe. Cepiče sem povil s kopreno, a nekatere očitno preslabo. Cepil sem sorto Carmen, vir Babaco (hvala!) na starejša drevesa. Eno drevo je sploh tako, da ga moram poživiti. Uporabil sem tri načine cepljenja: v razkol, za lub in s spajanjem. Vsi trije izgledajo vredu.

Za lub:

V razkol levo in s spajanjem desno:

Tale zadeva je še vprašljiva. Upam, da se obdrži in razvije naprej:
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Majstr ni kej!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Bravo. Cool
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Super.

Meni se je tudi nekaj prijelo, večina tanjsiih cepicev pa je propadlo.

Cepil sem z anglesko kopulacijo in s cepilnimi skarjami eno jablano in nekaj divjakov češenj.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Nič mojster, bolj sreča, a sem imel mojstre za učitelje (Optimist, babaco)!

Za drevo na prvih dveh slikah imam v načrtu rezanje debla nad cepljenim mestom. Drevo je v robu potoka in krošnja je postala visoka in nedostopna. Cepljeni del imam namen oblikovati v dostopnejšo krošnjo.

Drugo drevo je mlajše, malenkost bolj dostopno kot prvo, a pretegnjeno, ker je rastlo v senci sedaj podrte ogromne tepke. Temu mislim prikrajšati krošnjo malo višje in jo usmeriti bolj pokončno. V iskanju svetlobe je rastlo preveč postrani. No, bomo videli kaj bo nastalo iz tega. Škodilo ne bo, izvorni plodovi so itak vsi pozebli.

PS. Vprašanje za mojstre: kdaj odstraniti ovoje?
Predpostavljam, da vejico pri cepljenju s spajanjem nekaj prej kot tisti del v razkol. Razkol je bil kar konkreten, kakšnih 4-5mm.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Oldi je napisal/a:
2 dni nazaj sem cepil drugi dve veji našega kakija.
Ne vem kako se lotiti lani cepljene veje, vsi trije cepiči so se prijeli, dva imata po dva poganjka, obrezal jih je oče.
Ena varianta je, da pustim samo najmočnejši poganjek, ki bo predstavljal podaljšek veje, saj je cepljeno na višini cca 60cm. Da bi se izognil tej dilemi, sem tretjo vejo cepil na cca metru višine.
Druga, da čakam, če se bo drugih vejah kaj prijelo in če se ne bo, ju požagam in ohranim tri najmočnejše poganjke, ali celo vseh 5.

Po enem mesecu je na enem cepič en brst odgnal, kar je veliko prej kot lani (kolikor se spomnim), cepiče sem po spominu odvuel kasneje in bili so na cca 6°C, lani blizu 0°C. Drugi še spijo.
Je pa vse listje na divjaku krepko pozeblo, popki na lani cepljenem pa samo malo in so vsi odgnali, samo nekateri poganjki so zveriženi, morda zaradi zmrzali.
Ker je zelo malo zelenja, na vseh koncih brsti. Poganjke mislim vse pustiti, da se drevo čim prej opomore, saj je prav tako?
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Bicikel, dobro izgleda, bravo! Imamo dobre učitelje/mentorje tu v Gartlcu kajne? Smile
Jaz bom z odvijanjem še malce počakal-odvisno od spoja. Sicer pa lahko ovoj samo zarežeš z nožem, tako da poči, in ga bo rastlina že "slekla" sčasoma, seveda pa pred zimo odstrani, da se slučajno ne nabere voda kje, in začne gniti.
Pa obvezno neko oporo poleg cepiča če je v nevarnosti da se odlomi (ptiči, veter ipd..), saj so take malomarnosti lahko usodne, in kar hitro izgubiš leto-dve.. Smile

Pa še enkrat fot. cepa izpred par strani, sedaj skoraj že 3 mesece po cepljenju. Izolir trak sem sprva samo zarezal po dolgem, po kakšem tednu-dveh pa odstranil-FIRBEC Smile Ko sem zarezal izolir trak, sem nad cepljenim mestom naredil še zarezo po celotnem obsegu debla, upajoč da se malce ustavi pretok, in dobi cepič kakšno kapljico "goriva" več.

Na enak način sem kasneje cepil tudi hruške na glog, in zaenkrat izgledajo ok, vendar nimam nobene fot.
Pa še ena hruška cepljena na glog (angl. kopulacija ali pa s cepilnimi škarjami - ne vem še), pravtako skoraj že 3 mesece po cepljenju.

P.s. Vidim da si povijal z bužirjem (slo. pvc vezalna cevka), naj prilepim še eno fot., malo za šalo, malo zares, kako raztegljiv je (fot. iz enega počivališča iz okolice LJ), drevesu ni bilo videti hudega Smile Ko sem to videl, sem si ga nabavil, in ga tudi uporabljam pri cepljenju.
Odgovori