Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2017
Za vse, ki ste posejali paradižnik Elba1 in Elba2, vam priporočam, da ne trgate nekaterih večjih zalistnikov, manjše pa lahko. Dejansko rastlina skoraj vedno naredi dva ali tri skoraj enakovredne vrhove, ki jih ne smatrajte kot zalistnike, ampak jih pustite, saj bodo vsi bogato rodili. Rastlina se sicer ustavi na dobrem metru višine in je takrat razvejana na vsaj tri vrhove. Grozdov je nekje od 5 do 8, na vsakem grozdu pa tudi okoli 5 do 8 paradižnikov, ampak včasih tudi več. Na 2. sliki lahko lepo vidite, da ima ta sadika Elbe že sedaj v tej fazi rasti štiri socvetja, in garantiram, da bo na vsakem socvetju vsaj 6 plodov, verjetno pa še več. Seveda pa bo sadika še precej zrasla in bo naredila še dodatna socvetja. Ampak najlepši paradižniki so vedno na prvih grozdih...
Prilagam slike (2. in 4. slika sta ista rastlina) treh sadik letošnje Elbe (skupaj sem jih posadil 8, saj imamo res radi omako iz teh pelatov), kjer se zelo nazorno vidi, da že sedaj rastlina dela dva enakovredna vrhova.
Figula (pa tudi ostali gartlčani), hvala za poročilo, tudi pri meni je bila zelo lepa kaljivost, skoraj vse, sadike pa že lepo cvetijo, kar lahko vidiš iz priloženih slik. Sem pa letos razdelil kar nekaj sadik Elbe tudi sosedom in prijateljem, tako, da se bo sorta lepo razširila po okolici.
V glavnem, ne bo vam žal, saj Elba ob primerni oskrbi rodi res fantastično, kar lahko vidite na temi paradiznik 2016
_________________kar zraste pač zrasteNazadnje urejal/a Rade 16 Maj 2017 14:40; skupaj popravljeno 1 krat
Prilagam slike (2. in 4. slika sta ista rastlina) treh sadik letošnje Elbe (skupaj sem jih posadil 8, saj imamo res radi omako iz teh pelatov), kjer se zelo nazorno vidi, da že sedaj rastlina dela dva enakovredna vrhova.
Figula (pa tudi ostali gartlčani), hvala za poročilo, tudi pri meni je bila zelo lepa kaljivost, skoraj vse, sadike pa že lepo cvetijo, kar lahko vidiš iz priloženih slik. Sem pa letos razdelil kar nekaj sadik Elbe tudi sosedom in prijateljem, tako, da se bo sorta lepo razširila po okolici.
V glavnem, ne bo vam žal, saj Elba ob primerni oskrbi rodi res fantastično, kar lahko vidite na temi paradiznik 2016
_________________kar zraste pač zrasteNazadnje urejal/a Rade 16 Maj 2017 14:40; skupaj popravljeno 1 krat
Rade, hvala. Tole priporočilo je prišlo ravno pravi čas. In podatek o višini, ker jih ravno danes sadim. Elbe bom zato posadila ob steni plastenjaka, da bo na sredini prostor za Romeo, ki rad zdivja v višino. Od pelatov imam še Abbatista, za primerjavo in odločitev, katere zadržati v vsakoletnem izboru.
Rade je napisal/a: |
Jaz sadim v vrsti Elbo izmenično s kakšnimi češnjevci, ki precej zrastejo v visino, da lahko porabim kole od Elbe, da na njih na visini nekje metr in pol privežem sosednje veje češnjevcev. Tako je prostor optimalno izkoriščen. |
Torej bom tudi jaz izmenično sadila Elbo in ostale sorte, da ne bo škrbin, potem ko Elba dokonča svoje poslanstvo.
Rade je napisal/a: |
Jaz sadim v vrsti Elbo izmenično s kakšnimi češnjevci, ki precej zrastejo v visino, da lahko porabim kole od Elbe, da na njih na visini nekje metr in pol privežem sosednje veje češnjevcev. Tako je prostor optimalno izkoriščen. |
Tudi koristim v primeru različnih višin sort
Se mi je pa letos zgodila zanimivost, prvič v desetletjih gojenja paradižnika. Velika večina sort je nizkih, tam med 1,0 m in 1,5 m. Kar 80 - 90% jih je, in to večina letos novih sort. Ravno obratno kot vsa desetletja, ko je bil odnos nekje 70 - 90% visokih sort, pri meni dva metra in več.
P.S. Kot naročeno, da jih drugo leto poskusim cepit, s pomočjo strokovnjaka _________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 18 Maj 2017 13:19; skupaj popravljeno 1 krat