Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2017
Hvala!
Mravlja, moj predsezonski je vedno sorta Stupice in poleg tega vsako leto še kak poskusni, a le Stupice in Bloody Butcher sta pri meni dovolj zgodaj zorela. Stupice se mi zdi ravno na začetku po okusu najboljši. Potem ne več toliko, saj imam v glavni sezoni polno okusnejših paradižnikov. Eno leto sem kupila Lušt, da sem lahko direktno primerjala okuse, pa je bil Stupice boljši, bolj sladek. Sicer tudi ni razloga, da ne bi bil na začetku okusen, saj ga imam pod umeto svetlobo le v prvih mesecih: januarja in februarja, mogoče še marca, kasneje, ko nastavlja plodove, pa ga pa podnevi že nosim ven, zdaj pa je že nekaj časa zunaj, tako kot paradižniki v glavni sezoni.
Mravlja, moj predsezonski je vedno sorta Stupice in poleg tega vsako leto še kak poskusni, a le Stupice in Bloody Butcher sta pri meni dovolj zgodaj zorela. Stupice se mi zdi ravno na začetku po okusu najboljši. Potem ne več toliko, saj imam v glavni sezoni polno okusnejših paradižnikov. Eno leto sem kupila Lušt, da sem lahko direktno primerjala okuse, pa je bil Stupice boljši, bolj sladek. Sicer tudi ni razloga, da ne bi bil na začetku okusen, saj ga imam pod umeto svetlobo le v prvih mesecih: januarja in februarja, mogoče še marca, kasneje, ko nastavlja plodove, pa ga pa podnevi že nosim ven, zdaj pa je že nekaj časa zunaj, tako kot paradižniki v glavni sezoni.
Ja mFranc in Plamenka nama vsako leto delata svoje "lušte". Je pa s tem kar dosti dela, klobuk dol.
Meni sicer zori prvi plod, ampak to samo zato, ker sem dobil nekaj sadik od mFranca že s plodiči in sem jih potem pedenal kolikor se je dalo. Pravih pogojev za zgoden pridelek pa ne morem zagotoviti.
Imam pa tokrat en Bloody Butcher v rastlinjakcu in res že kaže plodiče. Tako kot lani izgleda mi bo prvi rod pri večini sort v rastlinjakcu zakrnel. Izjema sta omenjeni BB in zelena "škatljica" - Malakhitowaja Shkatulka. Prejšnja leta se mi to ni dogajalo. Verjetno zato, ker je bil konec aprila bolj topel in sem presajal pred začetkom cvetenja.
Meni sicer zori prvi plod, ampak to samo zato, ker sem dobil nekaj sadik od mFranca že s plodiči in sem jih potem pedenal kolikor se je dalo. Pravih pogojev za zgoden pridelek pa ne morem zagotoviti.
Imam pa tokrat en Bloody Butcher v rastlinjakcu in res že kaže plodiče. Tako kot lani izgleda mi bo prvi rod pri večini sort v rastlinjakcu zakrnel. Izjema sta omenjeni BB in zelena "škatljica" - Malakhitowaja Shkatulka. Prejšnja leta se mi to ni dogajalo. Verjetno zato, ker je bil konec aprila bolj topel in sem presajal pred začetkom cvetenja.
muha je napisal/a: |
Dobra bera, čestitke! In dobri paradajzki . Računaš, da bo zaradi selitve kaj zastoja v zorenju? |
Upam, da bo šlo v pozitivno smer . Sadike so danes videti v redu, razen ene; mogoče bo celo napovedana majhna, nekaj dnevna ohladitev pomagala, da se grmi prilagodijo.
Bili so tudi presajeni v večje lonce, ena sorta, ki pa ni majhna, je dobila celo 40 litrski lonec. Presajanje grmov z veliko plodovi, pa ni enostavno, marsikaj se polomi. Tudi zato upam na "čimprejšnje okrevanje"_________________mfranc
He, mfranc, se strinjam, je pa to zelo raztegljiv pojem .
Sem upal, da kdo (mfranc ? ) opise (svoj) nacin gnojenja paradiznika v loncih, ki je (mogoce) vec, kot uporaba nekih kupljenih "specialnih" gnojil za paradiznike.
Sam se bom letos s tem srecal prvic, kakih "neverjetnih" rezultatov ne pricakujem.
Sem upal, da kdo (mfranc ? ) opise (svoj) nacin gnojenja paradiznika v loncih, ki je (mogoce) vec, kot uporaba nekih kupljenih "specialnih" gnojil za paradiznike.
Sam se bom letos s tem srecal prvic, kakih "neverjetnih" rezultatov ne pricakujem.
Citiram: |
Sam se bom letos s tem srecal prvic, kakih "neverjetnih" rezultatov ne pricakujem. |
Samo na hitrico ...
Zakaj jih nebi pričakoval?
1. ne komplicirati in strahovati zaradi kao nepoznavanja področja
2. impovizirati in iskati vzporednice s tebi/vam doma bolj poznanimi kulturami (balkonsko, okensko rastlinje)
3 probaš in vidiš na podlago, da paradajz ni jedrska znanost
Nekaj časa sem se šel z vzgojo paradižnika v loncih. Sadil sem ga v 100l posode, zemlja proizvodna šota za vrtnarsko produkcijo (npr. klassman ts3 z glino) dognojeval sem z gnojili za rože, v štartu z nekaj več dušika kasneje pa formulacije za cvetenje in utrjevanje - povdarek na P in K.
Na oko sem dognojeval vsako drugo, tretje zalivanje, koncentracija 1g/l vode.
Rastline so bile do zime temno zelene in v rasti do zadnjega dne bujne, pridelka obilno veliko in ker je bilo vse skupaj v rastlinjaku brez ene pike bolezni.
Recimo, da bi bila frekvenca dognojevanja lahko lahko nekoliko redkejša, ne pa bistveno.
Težava je, ko se zemlja izčrpa, rastlina pa zastane v rasti. Takrat potrebuješ nekaj več časa za ponovno aktivacijo rasti/cvetenja, lahko se pojavi še kakšen vremenski eksces ali kaj tretjega in na enkrat imaš lahko 14 dnevno pavzo.
Takrat trpi potrpljenje in zato velja rek "dobra vaga v umirjeno poletje pomaga"
Just to it.
Hoj, juglans, hvala ti za napisano. Pravis, da "cagav fant se nikoli ni pri paradajzu..." .
Sem vesel tvojega zapisa "na hitrico..." - vsebuje vec ali manj vse, kar sem zelel vedeti in mi bo v orientacijo. "Cvetal" pravis, in v "skoraj"... - no ja, v ne cisto navadno zemljo... in "voila!" Pri velikosti lonca me pa itak zmeraj presenetis. Ampak tale pa zmaga... :
Sem vesel tvojega zapisa "na hitrico..." - vsebuje vec ali manj vse, kar sem zelel vedeti in mi bo v orientacijo. "Cvetal" pravis, in v "skoraj"... - no ja, v ne cisto navadno zemljo... in "voila!" Pri velikosti lonca me pa itak zmeraj presenetis. Ampak tale pa zmaga... :
juglans je napisal/a: |
... in zato velja rek "dobra vaga v umirjeno poletje pomaga" ... |
Pravzaprav sem pozabil omeniti, da sadim češnjevca, ki je tako ali tako "verivigorous grout". Predvidevam, da imaš ti katere od manjših in bo tvoja litraža veliko bolj primernejša kot si sedaj misliš, ... hkrati pa boš še spoznaval potrebe rastlin, ki so na vrtu kar tako, same od sebe. (malo se šalim)
Tudi bi omenil, da za resnično strokoven nasvet okoli prehrane rastlin bo najbolj kompetenten mfranc, kar njegovi posnetki pričajo bolj zgovorno kot 1000 besed. Priporočam vztrajanje na tvoji strani in da se kaj razpiše. Kljub vsemu pa je meni po omenjenem pristopu zelo lepo funkcioniralo.
Pa dajva na koncu reči, "Premišljen fant, paradajza poln štant."
Tudi bi omenil, da za resnično strokoven nasvet okoli prehrane rastlin bo najbolj kompetenten mfranc, kar njegovi posnetki pričajo bolj zgovorno kot 1000 besed. Priporočam vztrajanje na tvoji strani in da se kaj razpiše. Kljub vsemu pa je meni po omenjenem pristopu zelo lepo funkcioniralo.
Pa dajva na koncu reči, "Premišljen fant, paradajza poln štant."