Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
metuljc je napisal/a: |
Ikar, taka obarvanost listov je pogosto posledica virusa, morda celo virusa tobačnega mozaika. Ne rečem, da je, me pa spomni nanj. (mimogrede, pogosto ga prenašajo kadilci kar na rokah, če se ne zavedajo, da je prisoten tudi v tobaku cigaret, recimo. Se spomnim, ko je o tem Miša P. govorila) |
ja morda imaš prav...res je malo podoben.
Pri nas ni kadilca. Ne vem kako bi ga lahko dobil.
Ikar, jaz bi zadnjo rastlino raje čimprej zavrgla (sadiko z zemljo in lončkom vred nujno v dvojno vrečo, dobro zavezat pa med komunalne odpadke).
Če je virus (in po sliki sodeč bi lahko bil), se z dotikom in škodljivci širi na druge rastline in ga nobeno škropivo ne odpravi, okuži pa celo zemljo, v kateri raste in zato na istem mestu ne smeš gojiti nobenih razhudnikov še najmanj 10 let.
Prvi dve sliki sta sončni ožig, ostali listi višje na rastlini bodo normalni, ker se bodo rastline privadile na sonce. Jaz ga imam letos ogromno, pa se nič ne obremenjujem z njim..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Če je virus (in po sliki sodeč bi lahko bil), se z dotikom in škodljivci širi na druge rastline in ga nobeno škropivo ne odpravi, okuži pa celo zemljo, v kateri raste in zato na istem mestu ne smeš gojiti nobenih razhudnikov še najmanj 10 let.
Prvi dve sliki sta sončni ožig, ostali listi višje na rastlini bodo normalni, ker se bodo rastline privadile na sonce. Jaz ga imam letos ogromno, pa se nič ne obremenjujem z njim..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk je napisal/a: |
Ikar, jaz bi zadnjo rastlino raje čimprej zavrgla (sadiko z zemljo in lončkom vred nujno v dvojno vrečo, dobro zavezat pa med komunalne odpadke). Če je virus (in po sliki sodeč bi lahko bil), se z dotikom in škodljivci širi na druge rastline in ga nobeno škropivo ne odpravi, okuži pa celo zemljo, v kateri raste in zato na istem mestu ne smeš gojiti nobenih razhudnikov še najmanj 10 let. Prvi dve sliki sta sončni ožig, ostali listi višje na rastlini bodo normalni, ker se bodo rastline privadile na sonce. Jaz ga imam letos ogromno, pa se nič ne obremenjujem z njim... |
Hvala za nasvet.
Sem tako že danes zjutraj ukrepal, problem pa je, ker se je podobno stanje začelo kazati tudi na sadikah paradižnika, ki so bili nekaj metrov stran. Sicer je šele v začetnem stanju in je okužen samo kak list pri celi sadiki. Tak list ali vejico sem odstranil. Ne vem pa kaj še lahko naredim? Te ostale sadike so že precej močnejše, večje, bolj bujne kot te sadike na sliki zgoraj.
Kaj sploh lahko naredim? Pa ja ne bom zdaj metal celih sadik kar stran (govorim o teh, ki so močnejše)?
P.S.: ali se lahko s tem okuži tudi bazilika ki je v tem loncu, prav tako pa imam posajene sadike čilija nekaj metrov stran.
Ob takih dogodkih me totalno mine vrtnarjenje...matraš se, matraš, skrbiš za rastlino, si ponosen kako raste, ji nameniš kar nekaj denarja za res kvaliteten substrat -ki ga hkrati ogromno potrebuje, potem pa doživiš tole. Jezen sem ko...in razočaran. Pomoje sem letos prvič in zadnjič sadil paradižnik.