Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

mfranc, tudi mene, tako kot Plamenko spominjajo na semenarnine feferone - http://www.semenarna.si/podrobnosti-artikla-plodovke/category/paprika/article/feferoni-ostri-rumeni-capsicum-annuum Me kar malce nostalgija prime Very Happy
Samo težko verjamem da bi bila kaljivost 100% pri semenih od semenarne.

Domačih še nisi navadil na kaj močnejšega, recimo jalapenote? Laughing Saj znajo biti malce loterija, pa malce kasnejši, ampak jaz sem zadnji trenutek odpisal hot waxe za letos, in nadomestil z jalapenoti.

Ja, na internetu se pa da kupit čisto vse Laughing
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zanimivo, tole, da ima Semenarna takšne feferone Wink . Po "pravilniku" teorije zarot, bi rekel, da nekdo kupi vrečko v semenarni, notri je veliko semen, ki jih nato "maloprodajno", po deset, razpošilja kupcem. Malo za šalo, malo zares ....

Sem pa sedajle razmišljal - feferoni izpred desetletij so bili malo, ali precej daljši kot tole, kar prodajajo. Pa tudi rumenih se ne spomnim?

Ok, lahko se motim, sem pa pomislil, da je le mogoče, da so tole, kar prodaja semenarna, sorta Cayenne Yellow, ki pa jo je nek uvozniški slovenist prevedel v Rumene feferone? da premislim

In sem v par minutnem brskanju po slovenski ponudbi, tudi opazil slovenski doprinos k zmešnjavi z imeni.

Eden mi je hudoooo zanimiv Cool , poglejte, spletna firma Sejmo. com prodaja semena Royal Seeds, med drugim tudi tole http://www.sejmo.com/feferoni-%C4%8Dili-peko%C4%8Di-rumeni torej rumene feferone. Ampak na vrečki piše, da so to Hungarian Yellow Wax Hot. Kar pomeni, he, he, da sem pravzaprav dobil iskane čilije Shocked Confused - če izvzamem tisti dodatek Yellow. Kar bi pomenilo, da je persona, ki mi je poslala seme, to seme dobila tule. Če ni celo član te Sejmo - Royal Seeds združbe. Kaj misliš, Muha Wink .

Pri nadaljnji raziskavi sem izhajal iz tega, da se lahko motim, da obstaja tudi Hungarian Yellow Wax Hot, čeprav sem naročil Hot Wax, brez Yellow v imenu. Vendar, stric Google pravi, da se ta sorta v veliki večini prodaja pod imenom Hungarian Wax Hot, le nekaj semenarn jih ponuja kot Hungarian Yellow Wax Hot, vendar tudi te prodajajo sorto, ki sem jo želel!
Kot npr. tule http://www.victoryseeds.com/pepper_hungarian-wax-hot.html Res so ti čiliji večino užitnega življenja Wink rumene barve, zelo stari počasi prehajajo v oranžno, in končno v rdečo barvo. Predvsem pa so plodovi večji, debelejši, z mesnatim mesom.

Drugo leto bom poiskal seme pri bolj resnih firmah ...._________________mfranc
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Daj malo potipaj tega slovenskega (pre)prodajalca kaj je pravzaprav počel. Mogoče nevede (pre)prodaja povsem drugo sorto oz. niti ne ve kakšen je Hungarian Wax. Sicer dvomim, ampak izgleda, da se kitajske manire selijo okrog po svetu.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Nekaj takega sem tudi jaz razmišljal, v najslabšem primeru so mogoče res prepakirani iz vrečke royal seeds-semine.

Glede semine-royal seeds pa tole: se spomnim ko je ena stranka jamrala da je kupila nek fižol od semine, imensko enak kot od semenarne, ampak so bila že zrna popolnoma drugače barve...
Jaz kupujem domače-od semenarne, tisto semino naj pa kar italijani kupujejo..

Glede nostalgije pa, so bili to eni izmed prvih čilijev pri meni Very Happy Ravno ti rumeni iz semenarne. Smile

Če boš rabil seme hotwaxa, takega kot iz prve fot. se mi zdi da ga moram imeti, ni bil izoliran, ampak zame dovolj "čist".
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Semenom of Royal seeds se je potrebno izogibati, ne le da sodelujejo z velikimi korporacijami(monsanto), tudi vsi poročajo o tem, da skoraj nikoli ne zraste iz njihovih semen to, kar je na sliki. Sam sem, preden sem se poznaimal glede njih, kupil pisano blitvo, ki bi naj bila v vseh barvah. Na koncuje bila rdeča in rozata, o drugih barvah ne duha ne sluha. Tisti, ki pa so kupii semena od čilijev, pa so rekli, da je večinoma zrastel Bishop's crown iz semen.
mfranc

TwityPity je napisal/a:
Domačih še nisi navadil na kaj močnejšega, recimo jalapenote? Laughing Saj znajo biti malce loterija, pa malce kasnejši, ampak jaz sem zadnji trenutek odpisal hot waxe za letos, in nadomestil z jalapenoti.

T.P., Jalapenoti so glavni družinski čili *, imam šest grmov, štiri različne sorte, obeta pa se mi še ena sorta Wink .

Hot Wax sem imel v planu kot precej zgodnjo sorto, za prvo guštiranje v aprilu. Pozneje bi grme presadil na vrt, plodove pa rabil in za sproti in za vlaganje v kis. Sem že prakticiral tak sistem, sorta pa je res tudi precej rodna.

* Še eni družinski so na vrtu, šest sadik, tri sorte tipa Ancho. V glavnem plodove posušimo, čisto do drobljivosti, nakar jih ženske zdrobljene porabijo (kot začimbo - približno Wink ) za razne prikuhe, omake, itd.
Občasno jih naredimo kot navadna, sladka filana paprika._________________mfranc
mfranc

Bicikel je napisal/a:
Daj malo potipaj tega slovenskega (pre)prodajalca kaj je pravzaprav počel. Mogoče nevede (pre)prodaja povsem drugo sorto oz. niti ne ve kakšen je Hungarian Wax. Sicer dvomim, ampak izgleda, da se kitajske manire selijo okrog po svetu.

Bicikel, ta (pre)prodajalec je izginil s zemeljske krogle Wink , pomeni tudi z bolhe in še kje drugje.
Je pa to bil prodajalec Rareseeds Mb, torej iz Maribora!

Htf_lover, ti je mogoče kaj znan? Rolling Eyes_________________mfranc
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Joj, jaz sem kupila tudi od te gospe iz mb semena, ampak so mi vsa zrasla. Pa glih mavrično blitvo mi je poslala, pa zdaj, ko jo čekiram, vidim, da bo samo rdeča in roza Razz
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Z blitvo so tudi mene ... Samo rdeča je zrastla. Da je jeza še večja, sem sadike te "pisanostebelne" delila na srečanju, ko so bile še čisto majhne Embarassed !
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

mfranc je napisal/a:
Je pa to bil prodajalec Rareseeds Mb, torej iz Maribora!

Htf_lover, ti je mogoče kaj znan? Rolling Eyes

Trenutno nima oglasov, je pa tu njegov račun: http://www.bolha.com/uporabnik/rareseeds-mb

Da, sem že večkrat videl njegove oglase. Ponuja neke redke sorte, večinoma po le 3-5 semen in ceno 1,5-2 evra. No, kot zgleda ni nič s tega. heh
Še dobro, da nisme pri njem nič kupil.

Sam pa sicer na bolhi prodjam pod istim uporabniškim imenom kot tukaj. Mogoče je zaradi takšnih na bolhi manjše povpraševanje po semenih v zadnjem letu. Je kar razumljivo, da ljudje izgubijo interes, ko so oguljufani. To da pa na bolhi ne želijo odstraniti več kot očitnih nategov je tudi kar žalostno. Rolling Eyes

Če je kar dobrega v tem, je da kljub goljufiji še bo vedno nekaj užitnega zraslo. Čeprav ni pa to, kar ljudje želimo.
Odgovori