Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Požar na Vrhniki
-
- Site Admin
Požar na Vrhniki
(Prenos iz arhiva)
v tovarni Kemis. Strašno, eksplozije, da se je videlo ogenj čez hrib.
K sreči je dim usmerjen mimo nas, mora pa biti kar hudo na Vrhniki.
http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/zagorelo-v-kemicni-tovarni-na-vrhniki.html
Sodelavka ima njivo, ki leži ravno v smeri, kamor se je valil dim.
Pravi, da je po površini najti vse polno mrtvih deževnikov. Poleg "čudnih delcev", ki ležijo vsevprek.
Ob takšni situaciji je verjetno tudi analiza zemlje odveč - rezultati so že vidni
Se mi zdi, da smo nekje že govorili katere rastline bi zmogle očistiti zemljo? Se kdo spomni?
Pravi, da je po površini najti vse polno mrtvih deževnikov. Poleg "čudnih delcev", ki ležijo vsevprek.
Ob takšni situaciji je verjetno tudi analiza zemlje odveč - rezultati so že vidni
Se mi zdi, da smo nekje že govorili katere rastline bi zmogle očistiti zemljo? Se kdo spomni?
Mi lahko poveš bolj natančno kje je ta njiva? Lahko tudi samo na ZS. Me zelo zanima in posledice tudi. Mi smo imeli srečo, da nismo bili v tistem dimnem toku.
Če lahko približno označi na karti: http://www.geopedia.si/#T105_x444164_y91952_s15_b4 bi bilo tudi fajn.
Če lahko približno označi na karti: http://www.geopedia.si/#T105_x444164_y91952_s15_b4 bi bilo tudi fajn.
figula je napisal/a: |
Sodelavka ima njivo, ki leži ravno v smeri, kamor se je valil dim. Pravi, da je po površini najti vse polno mrtvih deževnikov. Poleg "čudnih delcev", ki ležijo vsevprek. |
Škoda, da ni poslikala, ena slika več pove kot tisoč besed ....
figula je napisal/a: |
Se mi zdi, da smo nekje že govorili katere rastline bi zmogle očistiti zemljo? Se kdo spomni? |
Spomnim se, da sem pred leti v semenarni srečal bivšega sodelavca; iskal je seme dolge Vigne. Na vprašanje, ali mu je všeč, je odgovoril, da jo rabi za čiščenje, razstrupljanje vrtnih gred.
Ob nekem poplavljanju Ljubljanice s pritoki, mu je vrt zalila mastna, smrdeča svinjarija. Prišla je od bližnjega soseda, ki je imel daleč nazaj avtomehanično delavnico. Ostanke obrti pa po slovensko zakopal v tla .
Od kje sodelavcu ideja o Vigni pa nikoli nisem razmišljal ....
Aja, sodelavec živi v neposredni bližini Ižanke._________________mfranc
V spominu se mi vrti podatek, da so za razstrupljanje zemlje primerne trave in močvirsko trstje (ali kako se mu že reče) s tem, da se te snovi akumulirajo v sami rastlini, ki jo je potem potrebno primerno odstraniti.
Drugače pa so imeli dobre rezultate tudi z biodinamiko. Ob Černobilu so tretirali površine z gnojem po Mariji Thun in dokazano so bili pridelki manj obremenjeni s sevanjem. Enkrat sem nekje bral tudi neko Ameriško študijo, ki je zaključevala, da se zemlja po zastrupitvi hitreje regenerira, če se obdeluje po biodinamičnem pristopu. Seveda si je nisem shranil, da bi ti jo lahko pomolil pod nos.
Japonci so po atomski veliko jedli mlado ajdo, ki tudi dodatno pomaga pri razstrupljanju oranizma.
Drugače pa so imeli dobre rezultate tudi z biodinamiko. Ob Černobilu so tretirali površine z gnojem po Mariji Thun in dokazano so bili pridelki manj obremenjeni s sevanjem. Enkrat sem nekje bral tudi neko Ameriško študijo, ki je zaključevala, da se zemlja po zastrupitvi hitreje regenerira, če se obdeluje po biodinamičnem pristopu. Seveda si je nisem shranil, da bi ti jo lahko pomolil pod nos.
Japonci so po atomski veliko jedli mlado ajdo, ki tudi dodatno pomaga pri razstrupljanju oranizma.