Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

O, zdaj sem komaj opazila, da imam nekje založena semena peperonchinija, ki sem ga lani naročila preko spleta in sem ga imela namen posejati. No ja, bo pač naslednje leto. Crying or Very sad
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Metuljc, hvala, saj se se ni mudilo. Pozimi sigurno kaj napisem - ce le ne bo visje sile.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bicikel je napisal/a:
Uuuu, tegale Aleppo pa moraš spraviti do popolne zrelosti in spraviti semena. Zna biti zanimiv za marsikoga od nas. Poročaj potem tudi kakšna je rastlina.

Seveda, tudi mene firbec daje, kako se obnaša ta sorta. Prvi vtis je, da ni hudo visoka, čeprav sem našel tudi podatek (bolj izjema), da gre zraste do višine 1,2 m Confused . Se mi zdi, da bo zadovoljen v loncu ... Rolling Eyes
Čez kakšna dva tedna pofotkam, bo že kaj videti._________________mfranc
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

mfranc je napisal/a:
Suma sumarum, baje povprečen okus in povprečna rodnost. Če jo že imaš doma, pa jo le pripelji do konca in poročaj.

Da, ga imam doma in sadika je res lepa. Sicer pa sem še kupil sadike od Lemon drop, Bhut Yolokia Yellow, Trinidad Scorpion, Pink Piger, Purple Cayenne chili, Big Jim. Prav tako sem kupil sadiko, na kateri piše Purple beauty, za to pa še bom videl kaj bo zraslo. Zaenkrat je že ratlina kar lepo lila obarvana. Čeprav je Pink tiger še bolj zanimiv, ker je celotna rastlina se na soncu obarvala škrlatno, kot vijoličasta bazilika.
Urb

Odgovor Napisal/-a Urb »

mfranc je napisal/a:
T.P., Jalapenoti so glavni družinski čili *, imam šest grmov, štiri različne sorte, obeta pa se mi še ena sorta Wink .

Lahko malo poveš o različnih sortah Jalapenotov, ki jih imaš?_________________Tudi po slabi žetvi je treba sejati.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

htf_lover je napisal/a:
Čeprav je Pink tiger še bolj zanimiv, ker je celotna rastlina se na soncu obarvala škrlatno, kot vijoličasta bazilika.

Se strinjam. Svojega sem poslikala:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4436.html
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Lani sem gojil samo dve, bolj mili sorti jalapena, sorto TAM in Jalapeno Chichimeca. To je bila reakcija na predlansko "tombolo" z malo bolj hudimi sortami, s Summer Heat, in se mi zdi, z jalapenom od Kalije.

Lani smo spremenili tudi način priprave Jalapenov, z bolj natančnim čiščenjem sredice, to je semen in pulpe. S tem smo čisto zreducirali znano muhavost jalapenov, da ena papričica zažiga kot vrag, druga pa čisto nič. Še več, jalapenčki so pekli premalo celo za ženske člane družine Cool Laughing .

Zato sem letos poleg prezimljenih dveh sadik Chichimeca in Tam, zopet sejal in vzgojil dve sadiki Summer Heat, ter dve novi sadiki Orange Jalapeno. Za prvega vem, da konkretno zažiga Wink , za oranžnega še nič ne vem, naj ne bi bil preveč pekoč, verjetno ima tudi bolj sadni podton v okusu, tako kot skoraj vse oranžne sorte ...
Oranžni bo čisto lahko moje letošnje razočaranje, št. 2, ali št. 3, zaradi oblike plodu Evil or Very Mad .

Od Plamenke sem dobil še peto sorto letos, NUMEX Pumpkin Spice, novejšo sorto znane linije Numex (od "The Chile Pepper Institute, New Mexico State University").
Tudi oranžne barve. Kar sem prečital s spleta, malo močnejša sorta, s približno 20.000 do 22.000 skovilov. Toplo priporočajo čiščenje/odstranjevanje semen Wink .
Naj bi imel izrazit sadni okus in bil (za nekatere) preveč sladek Rolling Eyes . Jeseni bom več vedel o tej sorti ....._________________mfranc
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Ali morda kdo ve zakaj imajo nekatere vrste sadik rahlo povešene liste, druge imajo kompaktne močne mesnate in lepo stoječe, spet tretje pa imajo liste običajno lepo dvignjene navzgor?

Torej "motijo" me tisti prvi, ki so malo povešeni navzdol. Je kaj narobe z njimi?

Imajo vsi enake pogoje, enake lonce, enako zalivanje in obsijanost s soncem, enak substrat...

Potem pa še drugo vprašanje: Zakaj se nekateri (bolj redki) listi obračajo in kažejo soncu hrbet? Prav smešno je videti, ko se tako obračajo in skrivajo zgornjo stran.
V lanskem letu so mi to tudi počeli, ampak veliko bolj pogosto - letos je zaenkrat to samo pri posameznikih.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

@ikar, to je popolnoma normalen pojav v vročini in v vetru. Pri meni pet sort (zvečine Caps. Annuum) na oknih in balkonu (južna do jugozahorna lega) v tej vročini
vsako večer nima povešenih samo listov, ampak tudi vrhove. Seveda je naslednje jutro stanje spet normalno...
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Da, ta pojav ni značilen samo za čilije. Take se rastline zaščitijo pred tem, da bi izločile preveč vode iz sebe, kar bi povzročilo dehidracijo.
Odgovori