Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Novi listi so vsi rdečkasti. Stanje se s časom izboljša.

Po mojih izkušnjah, je aronija tudi občutljiva na zastajanje vode v območju korenin.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Obstaja tudi rdeca (rdeceplodna) aronija - aronia arbutifolia - ima rdece plodove in v dolocenih razmerah (susa,...) malo bolj rdeckaste liste (prej kot crnoplodna).
Na nasem koncu jo se nisem srecal. Jo kdo od gartlcanov ima?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jaz sem jo imel pred približno 15-imi leti. Približno dve uri sem bil lastnik, nakar sem pri sajenju ugotovil, da so mi v Semenarni podtaknili napačno aronijo Very Happy ._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem opazil, da bo aronija Nero na dveh ali treh mladih poganjkih te dni ponovno cvetela. Še kje ?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne, mi pa venijo mladi vršički. Nekateri vrhovi se celo posušijo, pri manj "napadenih" pa se kaže, da bo poganjček zmogel in se pobira, listki, ki bi se na tem mestu razvili pa so se posušili. Vse to se dogaja na povsem mladih še zelenih in čisto vodenih vrhovih. Na samem vrhu torej. Vse skupaj to traja kakšnih 14 dni.
Suša ni razlog, drugače pa imajo rastline lepe, široke in temno zelene liste.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Čital sem en srbski forum, kjer imajo cele plantaže aronije. Pojavil se je škodljivec, oni mu pravijo rutava buba. Upam, da je pri nas ni.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Seveda je prisotna, ni od včeraj niti tam niti tu.

Tropinota hirta, rada ima vsaj hruško, nashi, aronijo, ponavadi jo najprej opaziš na regratu, še preden postane aktualno to našteto.

Baje ima rada bele ali modre lavorje z vodo, še zlasti, če je v njej raztopljen bronhi bonbon oziroma janeževa aroma. Tako pravijo Smile Moj vtis je, da bele posode dejansko kar delajo, z bonboni pa še nisem poskusil.

Eni Madžari prodajajo feromonske vabe, sem hotel naročiti za poskus, pa bi prišla poštnina 2 x tolko kot roba -

http://www.csalomontraps.com/7publications/epicometis1.pdf

http://www.csalomontraps.com/4listbylatinname/pdffajonkentik/epicometishirtaang08.pdf
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A ste vi letos že kaj obirali aronijo. Pri tem sadežu mi nekako še ni jasno, kdaj je optimalen čas ?!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pazi, da te ne prehitijo ptiči. Zrela je po moje takrat, ko gredo jagode lepo s pecljev, torej jih lepo osmukaš.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Prvi-drugi teden avgusta je kar OK - tudi po zapiskih. Letos se sicer nekoliko pozna suša v smislu, da so ponekod plodovi manjši in/ali bolj trdi / delno posušeni.

Sem pa moral pobrati, ker se je je lotil pes in to počel grosistično Smile (obžrl po ves grm naenkrat... sicer je 50-kilski pes, ampak me je vseeno zaskrbelo)
Odgovori