Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Betula pendula - navadna breza
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Betula pendula - navadna breza
(Prenos iz arhiva)
BETULA PENDULA- Navadna breza, bela breza..
Druž: Betulaceae
Zdraviljni so listi,popki,skorja sok.
Učinki: pospešuje prebavo,zdravi gripo,znižuje vročino, razkužuje rane,zdravi večino kožnih obolenj,krepi lasišče.
Pri uporabi listov, pazimo da nabiramo mlade listke, ki jih za čaj ne kuhamo,temveč samo poparimo.So učinkoviti pri odpravljanju arterioskleroze, pa tudi povečajo izločanje seča, kar je zelo uporabno pri vnetjih mehurja in zdravljenje putike.Ugodno je tudi to , da ga lahko pijemo neomejeno, saj ne draži ledvic. Pri gripi in vročinskih obolenjih je breza izredno učinkovita v mešanici z lipovim cvetjem.Lubje uporabimo za nožne kopeli, pri premočnem znojenju nog ali začetnih glivičnih obolenjih, pa tudi za hitrejše celjenje ran in čirov,za kar lahko uporabimo tudi brezovo cvetje in popke.Popke lahko uporabimo tudi v spomladanskih solatah.Kot lasni losion,prevretku iz lubja dodamo še nekaj svežega brezovega soka.
Brezov sok:Aprila ,maja zvrtamo v deblo breze par cm dolgo luknjico, v katero vtaknemo tanko cevčico po kateri lovimo sok v posodo.Po 48 urah se nam tako lahko nateče tudi do 4 l soka iz odrasle debele breze. Luknjico potem dobro zamašimo z voskom ali smolo,če je to domača breza , jo pa še izdatno zalijemo.Sok so pili že v pradavnihčasih. Sladek sok na zraku hitro fermentira.Fermentacijo pospešimo , če dodamo nekoliko vina,sladkorja in kvasa.Ponekod redčijo vino z brezovim sokom.
V državah bivše jugoslavije je sok in izdelki iz njega še vedno zelo cenjen , imenujejo ga pa buza ali musa.
_________________Lep dan in uspešno delo.
Druž: Betulaceae
Zdraviljni so listi,popki,skorja sok.
Učinki: pospešuje prebavo,zdravi gripo,znižuje vročino, razkužuje rane,zdravi večino kožnih obolenj,krepi lasišče.
Pri uporabi listov, pazimo da nabiramo mlade listke, ki jih za čaj ne kuhamo,temveč samo poparimo.So učinkoviti pri odpravljanju arterioskleroze, pa tudi povečajo izločanje seča, kar je zelo uporabno pri vnetjih mehurja in zdravljenje putike.Ugodno je tudi to , da ga lahko pijemo neomejeno, saj ne draži ledvic. Pri gripi in vročinskih obolenjih je breza izredno učinkovita v mešanici z lipovim cvetjem.Lubje uporabimo za nožne kopeli, pri premočnem znojenju nog ali začetnih glivičnih obolenjih, pa tudi za hitrejše celjenje ran in čirov,za kar lahko uporabimo tudi brezovo cvetje in popke.Popke lahko uporabimo tudi v spomladanskih solatah.Kot lasni losion,prevretku iz lubja dodamo še nekaj svežega brezovega soka.
Brezov sok:Aprila ,maja zvrtamo v deblo breze par cm dolgo luknjico, v katero vtaknemo tanko cevčico po kateri lovimo sok v posodo.Po 48 urah se nam tako lahko nateče tudi do 4 l soka iz odrasle debele breze. Luknjico potem dobro zamašimo z voskom ali smolo,če je to domača breza , jo pa še izdatno zalijemo.Sok so pili že v pradavnihčasih. Sladek sok na zraku hitro fermentira.Fermentacijo pospešimo , če dodamo nekoliko vina,sladkorja in kvasa.Ponekod redčijo vino z brezovim sokom.
V državah bivše jugoslavije je sok in izdelki iz njega še vedno zelo cenjen , imenujejo ga pa buza ali musa.
_________________Lep dan in uspešno delo.
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale