Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Aleppo Chili Pepper
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Aleppo Chili Pepper
(Prenos iz arhiva)
Aleppo Chili Pepper
Zelo znana sorta, ki se uporablja v sredozemski in srednjevzhodni kuhinji. Tradicionalno ga gojijo v severni Siriji in južni Turčiji. Znan tudi kot Halab(y) Pepper.
Ime je dobil po sirskem mestu Alepo, mimo katerega je že pred dvesto leti pred našim štetjem potekala trgovska Svilena pot.
Vsestransko uporaben, ima 10.000 skovilov, največ ga zdrobljenega uporabljajo kot nadomestek mleti rdeči papriki, povsod tam, kjer je zaželjen bolj pikanten okus.
Npr. za jedi na žaru, za kebab, za omake, prikuhe, juhe, piščančje jedi, ribe. Kot posip po krompirju, skratka povsod .
Včerajšna slika. Plodovi so dolgi (pri meni) deset do dvanajst centimetrov, kar precej mesnati.
Okus, zanimiv. Moram še degustirati _________________mfranc
Zelo znana sorta, ki se uporablja v sredozemski in srednjevzhodni kuhinji. Tradicionalno ga gojijo v severni Siriji in južni Turčiji. Znan tudi kot Halab(y) Pepper.
Ime je dobil po sirskem mestu Alepo, mimo katerega je že pred dvesto leti pred našim štetjem potekala trgovska Svilena pot.
Vsestransko uporaben, ima 10.000 skovilov, največ ga zdrobljenega uporabljajo kot nadomestek mleti rdeči papriki, povsod tam, kjer je zaželjen bolj pikanten okus.
Npr. za jedi na žaru, za kebab, za omake, prikuhe, juhe, piščančje jedi, ribe. Kot posip po krompirju, skratka povsod .
Včerajšna slika. Plodovi so dolgi (pri meni) deset do dvanajst centimetrov, kar precej mesnati.
Okus, zanimiv. Moram še degustirati _________________mfranc
TwityPity je napisal/a: |
mfranc, lahko še sliko v prerezu, prosim? |
T.P., težko ti ustrežem ....., vsi so že ranjki, s pomočjo znancev .
Danes sem "potolkel" še drugega, zadnjega, končna ocena bo ob primerjavi s kakšno drugo sorto - lahko bi ga primerjal "s čudnim Hot Wax" .....
Sem pa že sklenil, da počakam na drugo rundo plodov, se mi zdi, da bodo takrat plodovi bolj "ta pravi".
Zanimivo, čilije sem presadil v končne lonce 22. maja, do takrat so se zaradi prostorske stiske vsi drenjali v premajhnih lončkih; razen Hot Wax, ki sem jih pedenal na vse mile viže.
In so vse sorte v večjih loncih takoj odreagirale z rastjo, večina tudi s cvetenjem.
Razen tega čilija in neke sladke, mini paprike Patio Red Skin F1, ki tudi dobro dela v loncu. Tudi ta papričica je "zamrznila" z nekaj plodovi, praktično nobenih cvetov in minimalna rast poganjkov .
Verjetno jo bom jutri tudi sprostil plodov; prej jo še pofotkam.
Razmišljam v smer, da oba rodita malo večje, mesnate plodove, kar sigurno ni isto, kot kakšna sorta z tankostenski plodovi, ala Cayenne, plodovi so kar huda obremenitev za drobčkane sadike.
Seveda, tudi pogoji v rasti niso bili konstantno ugodni, pa kakšen lapsus pri vzgoji se zgodi ....
Aleppo pa sedaj, ko je razbremenjen plodov, že kaže več življenja!_________________mfranc