Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Požar na Vrhniki
Metuljc in Ferdo sta v nekaj besedah vse povedala o avtorju (od nekdaj to velja) in se jima tudi pridružujem, pa verjetno še mnogi drugi bi to storili, a je škoda besed okrog tega imena. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Hm, a mislite potemtakem, da se je s požarom v Kemisu razneslo po okolici eno neškodljivo gnojilo? (Ali tudi z mogočimi že prejšnjimi onesnaženji?). Razmišljam v luči popravkov v zakonodaji v vedno višje dovoljene stopnje.
In če so v vodi nekatere vrste onesnaženja več stokrat presežene, ali mislite da v zemljini niso? Ne vem, razmišljam laično, a solate iz bližine Kemisa zares ne bi želela jest._________________Živeti na podeželju je najlepše!
In če so v vodi nekatere vrste onesnaženja več stokrat presežene, ali mislite da v zemljini niso? Ne vem, razmišljam laično, a solate iz bližine Kemisa zares ne bi želela jest._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Marija, zagotovo je prišlo do onesnaženja, le da ne vemo točno kakšnega, kolikšnega in kje, poleg tega nimamo referenčnih meritev iz preteklosti.
Na podlagi posploševanj in omejenih analiz (tudi uradne so na nek način omejene, če mene vprašate, zakaj bi moral razložiti precej bolj na dolgo) je nemogoče postavljati natančne trditve.
Tudi jaz solate v bližini požara v vsakem primeru ne bi jedel. K sreči pa smo cca. 4km stran in izven koridorja dima.
Je pa zelo pomembno za vse ostale izven kritičnega dela, da vemo pri čem smo. Na tem segmentu so inštitucije povsem zatajile že pri prepoznem pobiranju vzorcev, času in lokacijah vzorcev (neposredno pod dimom, razen vrtcev in šol, jih takoj sploh niso vzeli), objavi rezultatov analiz, kdo je za kaj pristojen,......., veliko tega. Zato je tudi velik zmede in bo tako zagotovo še nekaj časa, ljudje pa vsak po svoje. Rezultat analize naše zemlje na težke kovine smo dobili tudi samo ustno od civilne zaščite. Ne bi bilo nič, če se ne bi pomujali in se prijavili za jemanje vzorcev. Kje vse so še (nakdnadno na zahtevo) uradno vzeli vzorce in kakšni so bili rezultati tam, še vedno ne vemo.
PS. za refrenčne mejne vrednosti za težke kovine so še vedno količine iz uredbe leta 1996, kar ni tako novo, za FFS (pesticide,....) pa ne vem.
Kogar zanima, je na tej povezavi dober članek s konkretnimi podatki in navodili pripravljeno za Celje -> http://www.kis.si/Raziskave_in_projekti/MOCvrtNazadnje urejal/a Bicikel 07 Jun 2017 17:58; skupaj popravljeno 1 krat
Na podlagi posploševanj in omejenih analiz (tudi uradne so na nek način omejene, če mene vprašate, zakaj bi moral razložiti precej bolj na dolgo) je nemogoče postavljati natančne trditve.
Tudi jaz solate v bližini požara v vsakem primeru ne bi jedel. K sreči pa smo cca. 4km stran in izven koridorja dima.
Je pa zelo pomembno za vse ostale izven kritičnega dela, da vemo pri čem smo. Na tem segmentu so inštitucije povsem zatajile že pri prepoznem pobiranju vzorcev, času in lokacijah vzorcev (neposredno pod dimom, razen vrtcev in šol, jih takoj sploh niso vzeli), objavi rezultatov analiz, kdo je za kaj pristojen,......., veliko tega. Zato je tudi velik zmede in bo tako zagotovo še nekaj časa, ljudje pa vsak po svoje. Rezultat analize naše zemlje na težke kovine smo dobili tudi samo ustno od civilne zaščite. Ne bi bilo nič, če se ne bi pomujali in se prijavili za jemanje vzorcev. Kje vse so še (nakdnadno na zahtevo) uradno vzeli vzorce in kakšni so bili rezultati tam, še vedno ne vemo.
PS. za refrenčne mejne vrednosti za težke kovine so še vedno količine iz uredbe leta 1996, kar ni tako novo, za FFS (pesticide,....) pa ne vem.
Kogar zanima, je na tej povezavi dober članek s konkretnimi podatki in navodili pripravljeno za Celje -> http://www.kis.si/Raziskave_in_projekti/MOCvrtNazadnje urejal/a Bicikel 07 Jun 2017 17:58; skupaj popravljeno 1 krat
Tole okrog onesnaženja ni lahka zadeva. Trenutno je na udaru Vrhnika z okolico, pred leti je bila celjska kotlina in še kar nekaj drugih. Prav bojim se, kaj bi morebitna analiza pokazala pri meni, čeprav živim v hribih. V dolini so dolga desetletja delale tovarne kot Color, Tekstilna, Donit. Kaj vse je v teh letih veter odnesel sem gor, kdo ve ?. Podobno je po moje na vseh ljubljanskih in obljubljanskih vrtičkih. Potem imamo na izbiro le, ali jemo "neoporečno" zelenjavo iz zelenjavnih tovarn ali pa "kontaminirano" iz lastnih vrtičkov .
Nanook je napisal/a: |
Bicikel, kje se pa naroči analizo zemlje na Vrhniki? Kaj to pokličeš na občino? |
Civilna zaščita je bila takrat kontakt, ko smo jo mi (lokacija "štirna" proti Starem Malnu). Ne vem, če je še tako. Povprašaj in nam sporoči tudi tukaj! Kontaktni podatki so objavljeni na spletni strani občine Vrhnika - zavihek Civilna zaščita.
Glej še njihovi objavi "Datum: 24. 5. 2017 ob 11:00" in "Datum: 5. 6. 2017 ob 20:00" - priponka, ki se tudi tičeta naše lokacije.
Od danes dela na Vrhniki informativna pisarna. Več tukaj.
S to slovensko obsedenostjo prižiganja sveč bo treba počasi napravit konec. Verjetno bi imele sveče isti učinek če bi jih bilo 10% sedanjega števila in bi bile za 75% manjše. Bilo bi veliko manj odpadkov in tistih nekaj svečarskih podjetij bi si moralo poiskat drugo delo. Slovenci porabimo od 15-20 miljonov sveč na leto.