Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Šmarna hrušica - Amelanchier sp.
-
- Kraj: Domžale
-
Mimogrede, danes sem opravil en sprehod: Klemenčevo - Kamniški vrh - Planina Osredek - Kriška planina - Krvavec - Planina Jezerca - Ambrož - Klemenčevo.
Neverjetno, koliko šmarnih hrušic je na tem Kamniškem vrhu !
Cel hrib je ena sama šmarna hrušica !
Res zanimivo, kako sem jih šele sedaj opazil, ko sem vedel, kako izgledajo listi in plodovi, ter da moram biti pozoren nanje. Pa sem prej že kar nekajkrat hodil tukaj ...
Niso pa ravno polni grmi. Upam, da bosta tisti dve, ki ju imam doma posajeni, bolj obloženi.
Menda te naše divje ( Amelanchier ovalis ) zorijo okoli Velikega šmarna, od tod tudi ime.
Neverjetno, koliko šmarnih hrušic je na tem Kamniškem vrhu !
Cel hrib je ena sama šmarna hrušica !
Res zanimivo, kako sem jih šele sedaj opazil, ko sem vedel, kako izgledajo listi in plodovi, ter da moram biti pozoren nanje. Pa sem prej že kar nekajkrat hodil tukaj ...
Niso pa ravno polni grmi. Upam, da bosta tisti dve, ki ju imam doma posajeni, bolj obloženi.
Menda te naše divje ( Amelanchier ovalis ) zorijo okoli Velikega šmarna, od tod tudi ime.
-
figula je napisal/a: | ||
Kakšnega okusa so te divje? |
Te "divje" so naša avtohtona sorta A. ovalis (če se ne motim je sinonim tudi A. rotundifolia). Če raste na kakšnem suhem rastišču s plitko zemljo ima suhe plodove, ki malo zagrenijo. Sem pa probal tudi boljše, sočnejše, samo je tudi rastišče malo bolj prijazno.
A. alnifolia je bolj sočna in ima boljši okus, tudi bolj obrodi. Sortnih še nisem probal, tako da ne vem kake so one.
A. lamarckii so največje in najbolj sočne, tudi okus je najboljši. So pa nekako srednje rodne. Z enkrat manjšega grma A. alnifolie se pobere 2-3x več plodov, pa tudi sezona zorenja traja dlje. Če A. alnifolia in A. Lamarckii začneta zoreti istočasno je sezona obiranja pri lamarckii en teden, pri alnifoliji pa še (vsaj) enkrat toliko. Tako da če je prioriteta kvaliteta sadežev definitino bolj priporočam lamarckii, če pa je prioriteta količina plodov pa alnifolija._________________Iščem zanimive sadne vrste...