Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Grenka sol ali MAGNEZIJEV SULFAT
-
- Site Admin
Grenka sol ali MAGNEZIJEV SULFAT
(Prenos iz arhiva)
Sem jo včeraj kupila. Odločila sem se za epsomovo sol, če ne bo koristila rastlinam, jo lahko uporabim v druge namene. 0.5 kg stane 4.99 EUR.
Metrob d.o.o. distribuira compo grenko sol, za iglavce, sem jih poklicala, če je primerna tudi za plodovke, sogovornik je povedal, da se lahko uporabi za vse vrste rastlin, ni pa za kopeli in podobno. Cena te soli je 6.49 eur. za 5kg, za foliarno dodajanje ali zalivanje se naredi 2% koncentracija (200 g/10L vode). Prodaja jo Obi, Bauhaus, za Obi je bil prepričan, da imajo sol na zalogi.
Bom poročala._________________Lp
Nauta
Metrob d.o.o. distribuira compo grenko sol, za iglavce, sem jih poklicala, če je primerna tudi za plodovke, sogovornik je povedal, da se lahko uporabi za vse vrste rastlin, ni pa za kopeli in podobno. Cena te soli je 6.49 eur. za 5kg, za foliarno dodajanje ali zalivanje se naredi 2% koncentracija (200 g/10L vode). Prodaja jo Obi, Bauhaus, za Obi je bil prepričan, da imajo sol na zalogi.
Bom poročala._________________Lp
Nauta
Tudi jaz sem jo kupila, že lani, jo je Bojca propagirala a nisem uspela preizkusit. Bom letos. Takole pravi Bojca iz Gajinega vrta. Kupila sem jo v bauhausu, bom najprej sprobala na vrtu. Za lepoto in zdravje pa tale Briana . Ali pa pri Bojci.
Tisti ki jo prodajajo, vidim da jo priporočajo čisto za vse? Pa so jo sploh preizkusili, ker mi deluje bolj kot ne preveden prodajni tekst iz angleščine?
In še en članek, sicer v angleščini, ki se malo dotakne teh "priporočil" prodajalcev: https://puyallup.wsu.edu/wp-content/uploads/sites/403/2015/03/epsom-salts.pdf
Za 25kg žakelj sem dal nekaj čez 15eur, nič pa ne piše da je ekološka ali mogoče bio/eko ;)
Jaz sem seme korenja namakal v raztopini (1/3 žličke grenke soli+50ml vode) in v vodi, čez noč, potem pa vsaj dan izpiral z navadno vodo, in po 5. dneh, ni bilo opaziti nobene razlike, tudi sedaj ko že kukajo iz zemlje, ni opaziti še nobene bistvene razlike. Levo v vodi, desno v raztopini grenke soli.
Toliko o tem, upam da se je še kdo drug kaj "igral" s to soljo, in napiše kaj več.
In še en članek, sicer v angleščini, ki se malo dotakne teh "priporočil" prodajalcev: https://puyallup.wsu.edu/wp-content/uploads/sites/403/2015/03/epsom-salts.pdf
Za 25kg žakelj sem dal nekaj čez 15eur, nič pa ne piše da je ekološka ali mogoče bio/eko ;)
Jaz sem seme korenja namakal v raztopini (1/3 žličke grenke soli+50ml vode) in v vodi, čez noč, potem pa vsaj dan izpiral z navadno vodo, in po 5. dneh, ni bilo opaziti nobene razlike, tudi sedaj ko že kukajo iz zemlje, ni opaziti še nobene bistvene razlike. Levo v vodi, desno v raztopini grenke soli.
Toliko o tem, upam da se je še kdo drug kaj "igral" s to soljo, in napiše kaj več.
Malo cvikam, da bi kar brez analize prsti dodajala še tole sol. In še stran je iz internetne prodaje .
Preveč podobno ostalim tržnim prijemom.
Letos bom raje kar brez nje in počakala na mnenja tistih, ki jo boste uporabljali.
Citiram: |
Plodovi na paradižnikih in paprikah so z Epsomsko soljo tudi do 2 x večji, |
Letos bom raje kar brez nje in počakala na mnenja tistih, ki jo boste uporabljali.
muha je napisal/a: | ||
|
Cel stavek pa pravi:
Plodovi na paradižnikih in paprikah so z Epsomsko soljo tudi do 2 x večji, prav tako so večje in bolj močne tudi same rastline. Plodovi so bolj sočni in okusnejši ter imajo debelejšo lupino. |
In res človeka vse mine pri takšnem pretiravanju! Bolj bi verjel zmernejšemu dobitku; če.......
Sem pa v Kaliji nabavil nekaj sličnega, gnojilo EPSO TOP. Z imenom "namiguje" da je iz istih krajev kot grenka sol (Njeno prvotno nahajališče je kraj Epsom v Angliji), sestava pa je drugačna.
Grenka sol, MgSO4, je magnezijev sulfat, EPSO TOP je MgOSO3, magnezijev oksid, žveplov trioksid. Dajo še vrednost pH, 4,0 do 7,3. Jutri od dobavitelja poskusim izvedeti bolj konkretno, kakšni so pozitivni učinki na rastline. Upam, da mi ne bo postregel z dvakrat večjimi plodovi ._________________mfranc
Sem pa v Kaliji nabavil nekaj sličnega, gnojilo EPSO TOP. Z imenom "namiguje" da je iz istih krajev kot grenka sol (Njeno prvotno nahajališče je kraj Epsom v Angliji), sestava pa je drugačna. Grenka sol, MgSO4, je magnezijev sulfat, EPSO TOP je MgOSO3, magnezijev oksid, žveplov trioksid. Dajo še vrednost pH, 4,0 do 7,3. Jutri od dobavitelja poskusim izvedeti bolj konkretno, kakšni so pozitivni učinki na rastline. Upam, da mi ne bo postregel z dvakrat večjimi plodovi . |
Mislim, da je to popolnoma ista zadeva, in sicer magnezijev sulfat. V vodi se raztaplja in dobiš ione Mg in SO4.