Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Phlomis fruticosa L. - grmasti flomis

crtj-admin
Site Admin

Phlomis fruticosa L. - grmasti flomis

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

Kdo prepozna to rastlino?

Ob morju sem se srečal z rastlino na slikah, podobna je žajblu ima lepe obrobljene liste in posebnost rumene cvetove. Ali mogoče kdo ve za ime te rastline. Grm zraste v višino do 150 cm

greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Morda nekaj v smeri Phlomis, P. fruticosa (ta je sicer lahko precej višji...)ali kaj drugega...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Flora Hrvatske potrjuje tvojo določitev, greeny. Wink
Grmasti flomis mu je pa po slovensko ime, pravi vir.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Temo sem premaknila med divje rastline.

Wikipedija navaja, da je njeno naravno rastišče v severnih obalnih državah Sredozemlja, od Italije preko jadranske obale tja do Turčije. Drugje jo gojijo v okrasne namene v vrtovih, od koder v primernih pogojih rada pobegne v naravo. Tako se je naselila na jugu Anglije.

Imenujejo jo tudi Jeruzalemski žajbelj.
braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

metuljc je napisal/a:
Flora Hrvatske potrjuje tvojo določitev, greeny. Wink
Grmasti flomis mu je pa po slovensko ime, pravi vir.

O hvala vsem za prepoznavanje, da je ta žajbel dobil svoje pravo ime v moji cvetni arhivi
Odgovori