Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Artemisia dracunculus - pehtran
Doli, Tarragon je pehtran, French Tarragon pa francoski pehtran.
Pehtran, (Artemisia dracunculus), ima podzvrst, znano kot začimbnica, to je Francoski pehtran, (Artemisia dracunculus var. sativa) in podzvrst Ruski pehtran, (A. dracunculoides L.), ki pa ima samo to prednost, da ne zmrzne, pa bistveno manj arome!
Ruski ni tako dobra zamenjava za francoskega, baje je boljša zamenjava Mehiški (Tagetes lucida) (Španski, Zimski, Teksaški) pehtran, ki ima bistveno močnejšo aromo kot ruski. Izhaja iz Mehike in srednje Amerike. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/TagetesLucida244.JPG
Ni pa pravi pehtran, je iz rodu tagetesov._________________mfranc
Pehtran, (Artemisia dracunculus), ima podzvrst, znano kot začimbnica, to je Francoski pehtran, (Artemisia dracunculus var. sativa) in podzvrst Ruski pehtran, (A. dracunculoides L.), ki pa ima samo to prednost, da ne zmrzne, pa bistveno manj arome!
Ruski ni tako dobra zamenjava za francoskega, baje je boljša zamenjava Mehiški (Tagetes lucida) (Španski, Zimski, Teksaški) pehtran, ki ima bistveno močnejšo aromo kot ruski. Izhaja iz Mehike in srednje Amerike. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/TagetesLucida244.JPG
Ni pa pravi pehtran, je iz rodu tagetesov._________________mfranc
Melona, lepa ti hvala za izkušnje in pomoč!
Juglans, pozdravljen na delovnem mestu in hvala za nasvet!
Imam pa podvprašanje; pri nas je Kulinarični ekvivalent pehtranu, domača, navadna (in vse ostale ) meta. Ki jo seveda poznaš in me zanima, kaj misliš, kako bi se obnesla v sladkorni mešanici?
No ja, ko pridemo do nje, probam ...._________________mfranc
Juglans, pozdravljen na delovnem mestu in hvala za nasvet!
Imam pa podvprašanje; pri nas je Kulinarični ekvivalent pehtranu, domača, navadna (in vse ostale ) meta. Ki jo seveda poznaš in me zanima, kaj misliš, kako bi se obnesla v sladkorni mešanici?
No ja, ko pridemo do nje, probam ...._________________mfranc
Ta moj pehtran, imam oba, ruskega in francoskega, meni se zdi čisto nekaj drugega. Ga ne bom rezala, bom pustila da zacveti . Darovalec je doma iz Gorice pa ga vzgaja v loncu in pozimi nosi v zavetje. Iz male rastlinice je v enem letu zrasel in napolnil kar velik tegelc. Tak gost grm, s po enim steblom, ki se ne razveja.