Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Artemisia dracunculus - pehtran

Odgovori
doli
Prispevkov: 1172
Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a doli »

Ja, s sliko ne bo nič. Diši veliko bolj kot ruski in meni (v potici) manj kot francoski. Če list zelo dobro premečkaš pa doseže francoskega.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Debato o Pycnanthemum pilosum sem oddelila semle.
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Imam francoski pehtran, kupila pri Trajnicah Golob-Klančič, pa nisem opazila razlike med navadnim in tem.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Se kar še ne spravim spat in brskam vse sorte, pa sem našel tole:

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_zajc_sabina.pdf

Notri je podatek, da se francoski pehtran ne more razmnoževat s semeni, temveč le vegetativno !?
Na nekih drugih straneh piše, da le pri nas ne naredi semena ... cela mistika okrog teh pehtranov !

Pa povsod tudi poudarjajo, kako je vzgoja tega francoskega - dišečega - izjemno zahtevna, kako je občutljiv, ipd ...
Kaj pa vem, obe stari mami sta ga vedno imeli. Vsaka na svojem gartlcu.
Lep grmiček, s pravo aromo. In dvomim, da mu je katera posvečala kakšno posebno pozornost. Potica je bila pa vsako leto. Večkrat.
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Kaj pa vem Rolling Eyes . Meni raste čudovito, eden tudi na gredici, za katero bolj slabo skrbim in je celo ves dan v senci Wink . In pehtranka je tudi pri meni večkrat na leto Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Francoski pehtran je dokaj izbirčen glede zemlje. Na ilovnatih gredicah je odmrl tako meni, kot sosedi. Na peščenih odcednih, obogatenih s humusom, lepo dela. Dobila sem pa še eno sorto, ki bi po košati rasti sodila k ruskemu, po intenzivnosti vonja pa k francoskemu. Ne morem ugotoviti, kam zares spada. Letos bom pustila eno vejo zacveteti, da bom videla, kako je s semeni.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Francoski pehtran je dokaj izbirčen glede zemlje. Na ilovnatih gredicah je odmrl tako meni, kot sosedi. Na peščenih odcednih, obogatenih s humusom, lepo dela.


Natanko take so tudi moje izkušnje. In nikjer ne piše, da se pehtrana ne bi mogla skrižati, pa imamo mogočno, dišečo rastlino. Saj ni treba, da se kombinirajo vedno le (nam) slabše lastnosti, kajne? Wink
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ja, pri meni zemlja res ni glinena, ampak peščena in dobro odcedna. Očitno mu je všeč Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans je napisal/a:

Pri nas ga oberemo, nato ga skupaj s sladkorjem (približno 1:1) zmiksamo v mikserju do srednje fine strukture. Shranjujemo ga v steklenih kozarcih na sobni temperaturi v omari. Najdlje je stal leto in pol, pa se ni pokvaril. Na ta način zelo dobro ohrani aromo in je super v različnih pecivih, mufinih, zeliščnih kruhih ...

Sedaj bo že pravi čas za prvo shranjevanje.


Prvič sem ga tako shranila lani in se je dobro obnesel. Je sicer sčasoma precej potemnel, a vonj in okus sta ostala nespemenjena. Zato sem ga letos znova sesekljala s sladkorjem, za 4 potice ga bo.
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Juglans in Muha je razmerje 1:1 mišljeno verjetno po teži, ne?

V zmrzovalniku ga imam že veliko, zdaj ga bom probala shraniti še na ta način._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori