Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
Jože

Odgovor Napisal/-a Jože »

Moja figa je posajena na Gorenjskem (okolica Radovljice). Figo sem očitno res preveč gnojil (uporabil sem hlevski gnoj v briketih). Figa je stara 4 leta in ima okoli 65 plodov, poslal bi sliko pa ne znam narediti v tem orodju...
V priročniku "Sadno drevje v vrtu" piše, da s poletno rezjo prikrajšamo mladike na 10 cm, da iz njih poženejo novi rodni poganjki. V drugi literaturi pa sem prebral, da poleti pinciramo mladike na 5 do 6 listov. Obe razlagi sta si precej različni tako da ne vem kako naj sedaj obrežem figo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jože: tule imaš navodila za nalaganje fotografij na forum. V sliki (video) in besedi (tekst).
Jože

Odgovor Napisal/-a Jože »

muha: hvala

še slika fige:

turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Jože je napisal/a:
Moja figa je posajena na Gorenjskem (okolica Radovljice). Figo sem očitno res preveč gnojil (uporabil sem hlevski gnoj v briketih). Figa je stara 4 leta in ima okoli 65 plodov, poslal bi sliko pa ne znam narediti v tem orodju...
V priročniku "Sadno drevje v vrtu" piše, da s poletno rezjo prikrajšamo mladike na 10 cm, da iz njih poženejo novi rodni poganjki. V drugi literaturi pa sem prebral, da poleti pinciramo mladike na 5 do 6 listov. Obe razlagi sta si precej različni tako da ne vem kako naj sedaj obrežem figo.

Fige slabo prenasajo obrezovanje. Najbolje je, da jo pustis, da prosto raste, razen, ce nimas prostora. Potem jo obrezes glede na razpolozljivi prostor._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še sličica moje bavarke - iz potaknjenca, ki mi ga je posadil in podaril Igy

Kot sem že nekje napisala, letos prvi rod prvič kaže na pojedino Very Happy .
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

jutro "smokvarji", mogoče ni lepo, ker se hvalim a pri meni v I. je le drugačna klima in vam moram povedati, da sem danes zjutraj zaužila prvo figo. figa "crnica", plodovi veliki za pest 5-letnega otroka že nared za obiranje. tukaj se jima po domače reče "cvetki". na istih vejah in ob teh zelo velikih, so manjše in še zelo male nedozorele figice. po njih sodeč ima ta "crnica" tri rodove. letos nisem opazila figinog moljca (ni na plodovih luknjic).

ostale sorte fig so komaj začele nastavljati mičkane plodove. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Voda uživaj, ko mi ne moremo...
Katere sorte pri na so enorodke?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

optimist, škoda, da nisi bližje. če sprašuješ katere so enorodke pri nas, ti znam odgovoriti zelo nestrokovno. vse ostale poimenovane po domaće belica, surica, pježanka in labinka katere naredijo kdaj pa kdaj tudi ta velike prve fige koncem junija a niso vedno tako užitne, namreč so precej spužvaste. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Optimist, pježanko od vode že imaš. Voda, saj ni narobe, da sem eno oddelil v zbiralske namene Optimistu, ali ne? Bomo lahko spremljali sorto na več koncih.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Aha je enorodka! O tej figi razen tu na forumu ne najdem informacij!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori