Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2017
Glede rje bi jaz svetovala, da napadene rastline izpulite. Seveda, če je rja še omenjena samo na kakšno rastlino.
Ko sem lani opazila prve znake rje, sem si rekla "saj ne bo večje škode", a se je rja razširila zelo hitro - kot požar. Česen je bil v dobrih 10dnih povsem brez listov. Ker bi moral zoreti še kakšen mesec, se je kar poznalo na debelini glavic. Pravijo tudi, da se rjast česen bolj slabo skladišči. In res, toliko puhlih strokov. kot jih imajo moji skladiščiki letos, ne pomnim.
Tudi mojemu česnu bi kakšna kaplja dobro prišla, a mu ne morem nič pomagati Vendar mislim, da bo pridelek boljši kot lani. Kar pa za druge žejne na njivi ne velje - krompir je takorekoč posušen, fižolova banda pa tudi že rumeni..._________________naredimo svet lepši
Ko sem lani opazila prve znake rje, sem si rekla "saj ne bo večje škode", a se je rja razširila zelo hitro - kot požar. Česen je bil v dobrih 10dnih povsem brez listov. Ker bi moral zoreti še kakšen mesec, se je kar poznalo na debelini glavic. Pravijo tudi, da se rjast česen bolj slabo skladišči. In res, toliko puhlih strokov. kot jih imajo moji skladiščiki letos, ne pomnim.
Tudi mojemu česnu bi kakšna kaplja dobro prišla, a mu ne morem nič pomagati Vendar mislim, da bo pridelek boljši kot lani. Kar pa za druge žejne na njivi ne velje - krompir je takorekoč posušen, fižolova banda pa tudi že rumeni..._________________naredimo svet lepši
metuljc je napisal/a: |
Melona, se ti ob novem pridelku javim za pletarko. Če me hčeš....... |
Mogoče bi enkrat lahko imeli učno uro/ delavnico. Vedno me je zanimalo, kako se to dela.
Drugače pa, prvič sem opazila zelo ennavadno zadevo: česen je pričel tvoriti drugi strok na steblu. Kdo pozna to? Zakaj do tega pride?
Jaz sem česen izpulila, odrezala na steblu tik pod drugim strokom, ki sem ga posadila, "original" pa uporabila v kuhinji - nič ni bilo narobe z njim.
kate je napisal/a: |
Drugače pa, prvič sem opazila zelo ennavadno zadevo: česen je pričel tvoriti drugi strok na steblu. Kdo pozna to? Zakaj do tega pride? Jaz sem česen izpulila, odrezala na steblu tik pod drugim strokom, ki sem ga posadila, "original" pa uporabila v kuhinji - nič ni bilo narobe z njim. |
Malo mešaš strok in glavico!. Menda ti ni zrasel spodaj samo en strok?
Drugače pa se zgodi in isto sem v nekaj primerih opazil sam, da sredi stebla česen tvori zarodne čebulice. Moram reči, da nisem bil pozoren ali so bili v teh primerih povsod pski potrgani ali ne, ampak načeloma jih vse potrgam. Razloga ne poznam, lahko le ugibam, je pa relativno redek pojav in temu ne gre posvečati prevelike pozornosti. Opazil sem ga samo na "sorti" kraški rdeči. Predpostavljam, da so pač bili določeni pogoji za razmnoževanje, če drugače ni mogel tvoriti zarodnih čebulic. Čeravno mi ta sorta najraje porasuje, a se najbolje skladišči.
lpmami je napisal/a: |
Kdaj so pski zreli za spravilo za sajenje? Zunanja ovojnica glavice je že počila in se že vidijo čebulčki, ampak vse je videti še hudo sočno. |
Del odgovora se mi zdi najdeš v spodnjem članku. Drugače pa so zarodni čebulčki zreli, ko bi se ločili in sami popadali na tla. Seveda tega ne želiš, zato jih potrgaš prej, itak pa najkasneje ob spravilu.
Prilagam povezavo na zanimivo branje:
Miša Pušenjak; TEHNOLOŠKI LIST ČESEN 2013
http://www.kmetzav-mb.si/Tehnoloska_navodila_cesen_2013.pdf
BrBr oz. moderatorji, predlagam, da povezavo uvrstite nekam na vidno mesto, mogoče na začetek teme.
Še info o stanju pri meni. Pospravil sem že zgodnjo sorto Portugalc in pričel kljub vlagi s spravilom kraškega rdečega, ker pri obeh že razpadajo zunanje ovojnice. Veliko ga je tudi poraslega. Očitno mu letošnja vročina in takratno pomanjkanje vode nista bila po godu. Anka še dozoreva, a bo spravilo te letos tudi bolj zgodnje.
Z določanjem zrelosti pskov imam vsako leto dilemo - po navadi so listi že suhi, pski pa še vedno sveži. Zato s spravilom odlašam in so glavice teh česnov ob spravilu že prezorjene. Letos sem se odločila, da jih bom pobrala istočasno z ostalim česnom in bodo zarodni čebulčki dozoreli med sušenjem. Saj debelijo se itak ne več, če so listi suhi, a ne.
Mojemu česnu so med sušnim obdobjem začeli rumeneti listi, a ne pretirano. Zdaj je dobro napojen in mislim, da bo lepo dozorel. Mislim pa, da ga bom letos tudi jaz pospravila prej kot pretekla leta. Nekako računam na sredo julija, ko bodo ugodni dnevi za spravilo (18-20.7).
Večino semenskega pa sem pospravila že kar nekaj časa nazaj, ker se je polegel. Zdaj se suši._________________naredimo svet lepši
Mojemu česnu so med sušnim obdobjem začeli rumeneti listi, a ne pretirano. Zdaj je dobro napojen in mislim, da bo lepo dozorel. Mislim pa, da ga bom letos tudi jaz pospravila prej kot pretekla leta. Nekako računam na sredo julija, ko bodo ugodni dnevi za spravilo (18-20.7).
Večino semenskega pa sem pospravila že kar nekaj časa nazaj, ker se je polegel. Zdaj se suši._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Joj, težko zdajle rečem, pa tudi dopoldan na njivi se nisem poglabljal v to.
Vem samo, da so ti mali česneki še najbolj zeleni in pokončni, bolj kot jesenski in spomladanski iz strokov.
Tudi na prerezu stebla je še čisto zelen.
Potem praviš, da je že kar goden za pobiranje ? Nekaj dni bom še počakal, da se zemlja osuši.
Vem samo, da so ti mali česneki še najbolj zeleni in pokončni, bolj kot jesenski in spomladanski iz strokov.
Tudi na prerezu stebla je še čisto zelen.
Potem praviš, da je že kar goden za pobiranje ? Nekaj dni bom še počakal, da se zemlja osuši.