Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ogrci - nekateri so celo koristni!

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še enkrat ogrci.

orhy: ne vem ali se majski in junijski enake starosti razlikujejo v velikosti. Gotovo se pa razlikujejo glede na starost.

Več o majskem hrošču
Več o junijskem hrošču
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Hvala muha pozdrav_________________
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pred kakšnim tednom sem posadil prve sadike solate; ni kaj, zamujam Wink . 36 sadik polovica ledenke, pol gentile.
Včeraj pa sem opazil, da dve sadiki veneta, danes pa sta bili že zelo oveli. Šel sem iskat nebodigatreba, pričakoval sem strune, našel pa pri vsaki solati ogrca Evil or Very Mad .

Tudi tale članek mi je pomagal, da sem legitimiral škodljivca, lepo sta razvidna ogrca zlate minice in majskega, junijskega hrošča.

https://vrtobilja.si/je-res-v-kompostu-licinka-majskega-hrosca

Svoj ulov pokažem kasneje, izgleda da je Shrani.si trenutno zabasan/blokiran._________________mfranc
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Tudi tu je en dober opis različnih ličink, žal v angleščini:

http://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/index.html
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

No, shrani.si danes dela. Tole je včerajšnji ulov - prav nevarna pošast je tole Wink

Sicer pa že vemo, da ogrci Zlate minice delujejo pozitivno v kompostnikih, tale vrag pa dela škodo na njivah, travnikih itd.
Včeraj sem ju dal v nek podstavek za lonce, brez upa za pobeg. Danes je podstavek prazen, verjetno se je posladkal kak kos ....._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ogrci majskega hrošča znajo kar urno vzeti pod pod noge, če jih ne onemogočiš. Poleg korita na tla sem položila ene in druge. Oni od minice so bili tam še čez pol ure, "majski" so odmarširali neznano kam v prej kot 10 minutah. Evil or Very Mad
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

mfranc

Na tvoji sliki je majski hrošč in ne zlata minica.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Je tako tudi napisal:
mfranc je napisal/a:
da ogrci Zlate minice delujejo pozitivno v kompostnikih, tale vrag pa dela škodo na njivah, travnikih itd.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

jaz jih najlažje ločim tako, oz. se sami izdajo kdo je kdo, da jih postavim na tla in minice bežijo v rikverc oz. po hrbtu, majski pa naravnost...
http://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/index.html?fbclid=IwAR1HSYziRzddCzDKuJjR7W68g04ov0aPvkM6iuR2j3loi0hsK82BXIOC4JE
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Drugače imam pa teh lisastih minic letos poln kufer. Najprej so se lotile jablaninih cvetov, zdaj so pa še na aronijah...
Dnevno jih obiram... :(
Odgovori