Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Letos imam(o) na plodovih neverjetno veliko pajkov, neke progaste "suhe juzne". Danes od blize pogledam tri plodove, ujamem tri pajke, veliki 2-3cm - kaze, da so letosnji. Za podroben pregled ni bilo casa. So sli v travo. Nekaj plodov postaja flekastih.
Kaj naj bi delali "suha juzna" na plodovih fige? Sesali plodove?
Kaj naj bi delali "suha juzna" na plodovih fige? Sesali plodove?
No, prvi rod fig se je poslovil,sladke ,brez pokanja,nastavki za drugi rod pa se na vejicah gibljejo od 5 dalje .
Optimalno za testiranje mojega INOX sušilnega stroja z desetimi regali.
Seveda moram kasneje obdarovati z suhimi figicami tudi tistega, ki je stroj zrihtal.Poleg je zraven prišel še strojček za lupljenje sadja s istočasnim razrezom na kolobarje. Kdor smatra, da so glavne sestavine v olupku, pa odmik in blokiranje nožiča na mašinci ,ki lupi istočasno.
Ker je tu tema o figah, te ne bom lupil.
lp. Vinkoz
Optimalno za testiranje mojega INOX sušilnega stroja z desetimi regali.
Seveda moram kasneje obdarovati z suhimi figicami tudi tistega, ki je stroj zrihtal.Poleg je zraven prišel še strojček za lupljenje sadja s istočasnim razrezom na kolobarje. Kdor smatra, da so glavne sestavine v olupku, pa odmik in blokiranje nožiča na mašinci ,ki lupi istočasno.
Ker je tu tema o figah, te ne bom lupil.
lp. Vinkoz
-
sedaj ko je doma nova sušilna mašinerija ti lahko odgovorim v preteklost. Sušilni strojček s štirimi pladnji mi ni bil najbolj pri srcu. Velika izguba energije, pa pogosto prekladanje od spodaj navzgor.
vse sadje sem sušil prvotno na srednji temperaturi caa
8 h, šele nato sem za 4 ure dvignil temperaturo na stopnjo 3.
V nadaljevanju za fige sem se nato posluževal stiskalnice, kjer so fige oddale sladkor ven in vizuelno je nastala obloga s sladkorjem. Nato sem ocenil , koliko so fige suhe, po potrebi še nadaljeval z sušenjem ,v kolikor sem ocenil, da je potreba. Nikoli se pa nisem posluževal v finišu žveplanja, sem raje šel v vakumiranje. Končni rezultat: Uspešno. Še sedaj je mogoče v hrambi kakšna vrečka.
lp. Vinkoz
vse sadje sem sušil prvotno na srednji temperaturi caa
8 h, šele nato sem za 4 ure dvignil temperaturo na stopnjo 3.
V nadaljevanju za fige sem se nato posluževal stiskalnice, kjer so fige oddale sladkor ven in vizuelno je nastala obloga s sladkorjem. Nato sem ocenil , koliko so fige suhe, po potrebi še nadaljeval z sušenjem ,v kolikor sem ocenil, da je potreba. Nikoli se pa nisem posluževal v finišu žveplanja, sem raje šel v vakumiranje. Končni rezultat: Uspešno. Še sedaj je mogoče v hrambi kakšna vrečka.
lp. Vinkoz
-
Eden od proizvajalcev teh susilnikov (s 4 pladnji) je ABC Doerrer - mogoce uspes kje na internetu dobiti navodila oz. tehnicne podatke.
ps: glej https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=5541848
ps: glej https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=5541848
mravlja je napisal/a: |
Eden od proizvajalcev teh susilnikov (s 4 pladnji) je ABC Doerrer - mogoce uspes kje na internetu dobiti navodila oz. tehnicne podatke. ps: glej https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=5541848 |
Da- Mravlja, to je tisti sušilni, katerega imamo skoraj vsi,vendar če sušiš z njim, se kmalu ustavi zaradi količine. Pri figah tudi kmalu zmanjka sušilnega prostora ,da ne omenjam kaki. Bom videl kako je z novim sušilnim. In to bo prav kmalu z drugim rodom fig. Sicer me je vedno pritegnila matematika, pa sem šel v izračun ploščine tistih 4 krogi od old sušilnika in od novega.
lp. Vinkoz