Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Odgovori
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Mfranc, oboje je res na nek način, determinanten grmičar. Hvala muhi za novo temo.

Sedaj pa grem zalivat na vrt, saj se obeta kar kakšen teden vročine._________________kar zraste pač zraste
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Cesnjevce, rumene pelate in se eno vrsto iz tople grede ze pridno jemo kaksna dva tedna, vceraj pa sem prvega iz vrta pobral oz. prva dva en vecji en manjsi, oba bivolje srce ta vecji pa je tehtal 770gr. Ko sem ga odtrgal sem mislil, da ima okoli 400. Zdaj komaj cakam ostale, da dozorijo, saj so nekateri se vecji in po mojih ocenah okoli kilce Very Happy Vceraj sem dal sliko na fb, a iz sluzbe ne morem prilepit sem, upam, da se spomnem popoldne in nalozim._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

ikar je napisal/a:
MARIJAV je napisal/a:
Če zalivaš preveč, bodo lahko listi rumeneli in korenine gnile, rastline pa hirale, vodenost plodov bi bila še najmanjša težava. Kdaj je zalivanja premalo? Takrat, ko rastlina nakaže rahlo uvelost je zadnji čas za zalivanje.

Če v 20L loncu zalivam zjutraj vsake dva dni toliko, da spodaj priteče voda ven, je to preveč ali premalo?

Meni začnejo kazati znake "uvelosti" nekje na tretji dan.

MARIJAV ima prav.

Zalivanje se razlikuje tudi, ali jih imaš pod streho, ali na prostem. Ali so dnevi vroči in sončni, ali deževni, oblačni in hladnejši. V loncih jih raje zalivam vsak dan po malem. Če bi jih en dan na polno in je tisti dan zelo vroče, bi se bala, da bi prevelika namočenost in pregretost zemlje škodila. V ta namen imam v lonce ob stranici zapičene palice do dna. Pred zalivanjem jih potegnem ven , da vidim, do kje je zemlja še mokra. Če je mokra le še slaba tretjina od spodaj, že kliče po zalivanju.

Veliko je odvisno od substrata. V suhih tipih voda hitro steče skozi. Če je vmešana ilovica, na dnu pa debelejši sloj volne, voda ob zalivanju ne bo hitro pritekla skozi. Sama imam približno 15-litrske lonce in ko se zemlja osuši do zadnje tretjine popije tudi 2 litra vode. . Prej, ko sem sadila v čisti kupljen substrat, je pritekla ven že po prvem litru.

Vodeni zaradi zalivanja ne bodo. Ne v letošnjem vročem poletju. Če so na soncu, seveda.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Lani na Paradajzmaniji sem vzela seme paradižnika Mariza Gold:

Letos mi je začel prvi zoreti poleg Julijinega Wild tomato. Je malo bolj rumen kot na sliki, prisotni sta tudi obe obliki ploda - okroglasta in bučkasta.

Hec pa je, ker sem želela poiskati ta paradižnik po spletu .... ne obstaja ???? Danilo, prosim na pomoč Smile
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Gold heart že en teden na polno zori, tako da ob raznih češnjevcih ni več "luštov¨. Je pa to paradižnik za kapo dol okusen, izjemno mesnat, lahko ga jedo tudi tisti, ki so na kisle paradižnike občutljivi. In ves paradižnik, vse sorte, so letos izjemno zdrave, temno zelene in bogato obložene. Izgleda, da jim letošnja klima zelo paše._________________Živeti na podeželju je najlepše!
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Paradajz imam v loncih in na vrtu.

Oboje zalivam obilno vsak drugi dan. Seveda je odvisno od izpostavljenosti soncu, temperaturah, sestavi tal oz substrata. Nenazadnje tud od barve lonca.

Če zemlja ni totalno peščena ponavadi ni nobene potrebe po zalivanju vsak dan ker je zmožna zadrževanja vode
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Marija, tudi meni Gold Heart kaže prve znake obarvanja. Je med bolj zgodnjimi. Še bolj pa Hege German Pink, ki sem ga tudi dobil od tebe, če se ne motim. Je pa res tudi nekoliko bolj osončen.
V glavnem tudi pri meni zaenbkrat kaže kar na bogato bero.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Slika Polarbeara, prvi plod boimel konkretno preko kile:

in še Apero:

obe sadiki sta iz semena, ki sem ga dobil od Bicikla, tako da še enkrat hvala za dve super novi sorti!_________________kar zraste pač zraste
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Odlično, me veseli, pri meni Polarbear niso tako veliki. Shrani semena in poročaj končno stanje glede mesnatosti in okusa! Marsikomu je to ena od boljših sort.
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Tako pa imamo novega rekorderja, ki tehta 1226g.
Spet pisem iz sluzbe in spet ne morem dokazov naloziti, imam samo na fbju, do katere od tukaj nimam dostopa, se bom potrudil se spomniti in urediti doma to, a sem tako malo za racunalnikom ...
Kakorkoli gre se za "nase seme" bivolje srce_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Odgovori