Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Zelo zanimiv članek, saj za silo pomaga striček google, če daš prevod v angleščino._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

MFranc - Black from Tula zelo lepi veliki plodovi!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

Poln kufer vas imam že s temi vašimi sortami Rolling Eyes , naslednje leto najamem njivo, da bom lahko vse preizkusil Laughing
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

donkey je napisal/a:
Poln kufer vas imam že s temi vašimi sortami Rolling Eyes , naslednje leto najamem njivo, da bom lahko vse preizkusil Laughing

Malo pomisli na zaščito le te. Pri vas rado klesti. No saj skoraj povsod._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

pajo je napisal/a:
MFranc - Black from Tula zelo lepi veliki plodovi!

Me veseli!

Moj letos ne dela, kot bi si želel, na žalost je na mikro lokaciji, kjer vse dela izredno slabo Evil or Very Mad .

donkey je napisal/a:

Najami si več njiv; tule se govori, in goji verjetno debelo čez 1000 sort!

Very Happy_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Donkey, najprej jih pridi pogledat in degustirat na Paradajzmanijo, potem se boš pa odločil, katere boš imel.

http://forum.gartlc.si/gartlc-about4479.html
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pravkar sem odkrila, da mi tam, kjer bi morala biti 2. sadika Goldfisch, raste tole Rolling Eyes :

Zgleda, da se je nekaj skrižalo. Rolling Eyes Po obliki je podoben Goldfishu, a ne čisto. Plodovi so za malenkost manjši. Rastlina pa divja navzgor prav tako, kot pravi Goldfisch. Ocenjujem, da ima trenutno okoli 2,2m in 5-6 etaž plodov, približno toliko, kot Goldfisch ali pa malo več. Semena bom shranila in se bom naslednje leto odločila ali bom sejala tudi to varianto.
donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

mfranc je napisal/a:
pajo je napisal/a:
MFranc - Black from Tula zelo lepi veliki plodovi!

Me veseli!

Moj letos ne dela, kot bi si želel, na žalost je na mikro lokaciji, kjer vse dela izredno slabo Evil or Very Mad .

donkey je napisal/a:

Najami si več njiv; tule se govori, in goji verjetno debelo čez 1000 sort!

Very Happy

Je bilo bolj v hecu napisan - je pa res zabavno brat o vseh teh sortah, ker še kakšni dve leti nazaj sem kot ne preveč velik ljubitelj paradižnika (v otroštvu ga sploh nisem jedel), ki se ni nič ukvarjala s področjem vrtičkarstva, poznal "paradižnik" in "češnjev paradižnik". Laughing Laughing Laughing Potem pa doživim tukaj šok s črnimi, zelenimi, roza, pisanimi itn. paradižniki Laughing
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

thag je napisal/a:
Zadnjic sem bral en zanimiv clanek sicer v italijanscini
( http://curiosity2017.blogspot.si/2017/03/fantastico-il-contadino-che-dichiara-di.html?m=1 ),
o enem kmetu iz Francije -->Lodève (Hérault) kateri je zacel vzgajati paradiznike v zemlji polni kamnov in brez zalivanja, pustil je paradiznike tam, niti plevela ni cistil. Vsi so se mu smejali ces iz tega ne bo nic. Paradizniki tisto leto so bili majhni in malo jih je bilo. PRavi, da je iz njih pobral semena in jih posejal naslednje leto in so bili ze vecji paradizniki in vsaka rastlina mu je dala 1-2 kg. Vsako leto je pobral semena ven in jih sejal, prisel je do tega, da sedaj mu vsaka rastlina da tudi po 25 kg. in to brez zalivanja, brez strupov etc. Bojda so hodli k njemu ta "pojav" studirati razni biologi, saj ne morejo verjeti kako hitro se zna dnk prilagoditi razmeram.
Ce kdo razume ita, je zgoraj celoten clanek

Ja, tisti žlahtnitelj paradižnika ni bil iz Francije temveč iz Nemčije. Baron Munchausen se je pisal. Še en kunšten človek je delal poskuse z oslom. Natikal mu je zelena očala in futral slamo namesto sena. Baje se je osel izredno zredil in ojačal. DNK se je spremenila kar na licu mesta bi rekli.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Donkey je napisal:
" poznal "paradižnik" in "češnjev paradižnik"."
Podobno jaz do pred štirimi, petimi leti. Potem sem šla k prijateljici na ogled njene njive s paradižniki. Bila sem naravnost presunjena nad raznolikostjo barv, oblik in okusov. Seveda me je obložila s semeni, pa sem jih začela sama vzgajati, seveda ne na njivi, ampak v okviru mojih možnosti. In so mi v neznansko veselje Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori