Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Tale rana me spominja na nepozorno delo s koso na nitko...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mene v bistvu tudi, ampak, da bi lahko rana zacela gniti?
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

elstar je napisal/a:
Tale rana me spominja na nepozorno delo s koso na nitko...

Rastlinje okoli debel vedno porežem z ročnimi škarjami.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Tole se naredi pozimi. Nastane na mestu ki je zakrit s snegom._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Optimist, samo na asiminah ali tudi na kakem drugem sadnem drevju?
Namrec, pri drugem sadnem drevju tega se nisem opazil.
matica

Odgovor Napisal/-a matica »

Se strinjam z gornjim mnenjem. če je rana obrezana in zaščitena s smolo je v redu.
V mojem nasadu je zima sicer naredila nekaj škode. Pomrznilie so rastline v spodnji tretjini nasada. So pa se hitro obrasle in pričele cveteti, le da je bilo opraševanje slabše. Večino škode pa je naredil veter, ki je pometal 70 % pridelka z dreves. To pa je problem. Vetrovna lega.
Pri sadikah , ki so imele svetlejše listje je v večini primerov , preslab koreninski sistem, zimska suša, premalo vode , pa še kaj. Potrebno je dati času čas.
Vsem ki sadite pa naslednje. Obvezno morate poskrbeti za izdatno zalivanje tako da naredite okoli sadik lijak in v tej vročini 2x tedensko zlijete po eno vedro vode.. V nasprotnem primeru bodo rastline propadle. še bolj je nevarna zimska suša, kot je bil primer letos v vzhodni Sloveniji. Rastlina enostavno nima moči, da bi nastavila brste po pozebi. Prvi pa so odmrli.
Torej pomembna je doslednost.
lep pozdrav! matica
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

PO pravici povedano po vsem kar berem in kar sem tudi sam izkusil z asimino je to definitivno ena bolj zahtevnih sadnih rastlin za vzgojo. Tako da je po meni cena 20+evrov za sadiko upravičena, glede na vložek in trud pa 5e/kg plodov mogoče še prepoceni._________________Iščem zanimive sadne vrste...
pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Še prodaja kdo sadike cepljenih sadik asimine razlicnih sort?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Bom tu vprašal. Se mi zdi, da so pozno vzklile in me skrbi kako jih prezimiti.
Ko bo listje odpadlo, jih lahko presadim? In kam z lonci?
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Moje so nekatere še bolj boge. Nekatere so šele sedaj zgubile koščico iz listov. Tudi mene zanima kako jeseni.
Odgovori