Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja, za tole Violeto in eno Babacovo figo (ki je tudi pognala od tal) je bila tole ravno prva zima po sajenju. Verjetno bi bilo bolje, če bi jih dlje časa držal v loncih. Te pa je težko prenašati, da o prostoru niti ne govorim. Trenutno imam v paci 8 loncev + en poizkus vkoreninjenja.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ooo, ti si pa že pravi Figofil! Imam nekaj za tvojo zbirko, seveda če pregura skozi to vročino.. Wink_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

No ja, Embarassed Žal so 3 'noname' sorte, a bolj lokalnega porekla in upam bolj navajene našega podnebja. Kam bom potem vsadil je pa itak ????? Bi moral kupit kakšno vinorodno parcelo na Dolenjskem. Tam fige lepo uspevajo, sem videl na lastne oči.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ja en par nas je ki nam dvig temperatur ne dela sivih las temveč sladke skrbi_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Danes imajo v Hoferju figo Napolitano, če koga interesira. Zgledajo kar v redu sadike. Jaz sem kupil en kivi, ki pa nima oznake sorte, vendar je po vsej verjetnosti samooploden glede na tak znak:
https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-544859c8ea1c93c055fc0fd618d46079
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Kako je s pomrzlo figo. Po nekaj letih je letos zmrznila, smo jo že mislili ven vreči, pa veja kazala nekaj znakov soka in smo jo pustili. Iz teh vej sicer ni bilo nič, pognala je iz tal.
Ali jo bo treba cepiti?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ne. Nobene potrebe, ce prej ni bila cepljena (kar pa verjetno ni bila).
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. Figa/e so letos spomladi pomrznile. Star les je ostal nedotaknjen iz pomrznjenih novih brstov pa so pognale nove veje in na njih so majhne fige (1cm - 1,5cm). Zanima me, koliko časa približno pri vas mine, da plod zraste iz plodiča do zrele fige? Moj grm je šele v začetku kariere (nekaj let star), zato še nimam izkušenj s to težavo.
P. S. Sorta je črnica in običajno nastavi dva rodova a dozori le prvi rod.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Naša je zelo pozno odgnala, praktično iz tal, ima 11 poganjkov, trije so že čez 10mm in lepo v trikotniku, druge bi pa porezal, kdaj se to dela? Ni opaziti nobenih nastavkov za plid.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Oldi, z rezjo pocakaj do pomladi. Bos videl, kaj ti bo zima pustila.
Odgovori