Ja, se mi je kar zdelo.
Metuljc, kaj praviš na tale link
http://homelinessis.com/sl/pages/69103
Povzetek:
na podlagi vrtnega zemljišča (2 dela), - ga ne morem preveč uskubit
travnato (del 1), - so rade strune
humus (Part 1).-bio+uležan gnoj
Sredstvo za vzhajanje je lahko velik čisto rečni pesek ali žagovino.
Mineralna gnojila bo Ashes ali oglje
Razkuževanje:
času zmrzali pozimi v jupol kantiNazadnje urejal/a Irena 28 Jul 2017 10:35; skupaj popravljeno 1 krat
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Doma narejeni substrati (domača zemlja)
Zimski mraz ne bo življenju v substratu v jupol kanti nič pretirano škodil (bolj se stavka ni dalo zakomplicirat).
Že iz malega lonca recimo 10 cm, ki ostane čez zimo zunaj, spomladi leze vse sorte.
Je tudi mene skrbelo škodljivo mikro in makro življenje v kompostih. Nekako se je izkazalo, da je bil moj strah odveč. Je pa res, da kompost za lonce prej pregledam in dam ven deževnike.
Že iz malega lonca recimo 10 cm, ki ostane čez zimo zunaj, spomladi leze vse sorte.
Je tudi mene skrbelo škodljivo mikro in makro življenje v kompostih. Nekako se je izkazalo, da je bil moj strah odveč. Je pa res, da kompost za lonce prej pregledam in dam ven deževnike.
Irena je napisal/a: |
travnato (del 1), - so rade strune |
Naberi zemljo iz krtin, ta je očiščena strun. Jaz jo dodajam že vsa leta, odkar imam krta na vrtu. Niti plevela ni v njej, ker je izrita iz globjih plasti.
S kompostom pa lahko preneseš ogrce zlate minice. Naj bi sicer ne jedli korenin, a v pomanjkanju drugega primernega materiala ????
Ko presejem kompost, preko sita polovim večje primerke deževnikov. Miceni padejo skozi, itak .
Presejan kompost dam v jupol lonce in tudi v reciklirane vreče od zemlje.
Predno gre kompost v lonce, ga pregledam. Pogrnem papir in lopatko po lopatko posamezno pogledam kaj je notri. Običajno so deževniki in tudi njihova jajčeca se najdejo (vsaj mislim da so majhne rumene kroglice jajca deževnikov ?)
Najdejo se tudi odslužene oblekice ličink vojaških muh - te pustim zraven kot dodatek "živalske komponente"
Presejan kompost dam v jupol lonce in tudi v reciklirane vreče od zemlje.
Predno gre kompost v lonce, ga pregledam. Pogrnem papir in lopatko po lopatko posamezno pogledam kaj je notri. Običajno so deževniki in tudi njihova jajčeca se najdejo (vsaj mislim da so majhne rumene kroglice jajca deževnikov ?)
Najdejo se tudi odslužene oblekice ličink vojaških muh - te pustim zraven kot dodatek "živalske komponente"
Irena, nič posebnega ne delam. Kot vsi ostali: vse mečem na kup, dodajam precej kavine usedline, gabeza, kopriv, praproti, vse živo zeleno iz vrta, iz kuhinje, nacefran grobi karton (kao wc rolice), veje iz drobilnika, skrbim za vlago, .... ko je predelano - presejem.
Sem enkrat dala zmrznit - za 4 ure, ki so se zaradi moje pozabljivosti spremenile v 3 dni jap, tam notri pa res ni bilo več deževnikov ....
Mogoče bo kakšno leto zašlo v kompost kaj nevarnega in mi bo žal, da nisem drugače ukrepala. Vse je možno. Zaenkrat pa takole enostavno po domače kar uspeva.
Najdlje traja kontrola komposta in lov za migajočimi telesci . A se mi zdi, da se to za v lonce vseeno splača.
Sem enkrat dala zmrznit - za 4 ure, ki so se zaradi moje pozabljivosti spremenile v 3 dni jap, tam notri pa res ni bilo več deževnikov ....
Mogoče bo kakšno leto zašlo v kompost kaj nevarnega in mi bo žal, da nisem drugače ukrepala. Vse je možno. Zaenkrat pa takole enostavno po domače kar uspeva.
Najdlje traja kontrola komposta in lov za migajočimi telesci . A se mi zdi, da se to za v lonce vseeno splača.