Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Nectavigne
Ha, pa sta me , mogoče se še poredim, ko bom morala toliko nectavigen pojest, ob še doma ravno dozorelih krvavordečih breskvah. No, bom imela vsaj vzrok, da se bašem z njimi, saj ne bo težko.
So pa kar naenkrat te odlične krvavordeče, sploh če poješ pred tem nectavigno za razred slabše. Kar ne morem verjet. Razlika je v sočnosti in gladki lupini, ki ne da, tistega malo grenkljatega kosmatega prokusa, kot pri breskvah. Morda so celo malo slajše. Aroma je podobna. Bom še sprobavala okus obeh. Prerezala in prilepila slikico.
Še to, zgleda, da nectavigne zelo hitro pričnejo gniti, podobno kot krvavordeče breskve, po enem dnevu skoraj polovica rahlo načetih ena popolnoma gnila. Pa sem bila zelo zbirčna in previdna pri dajanju v vrečko. Bom šla še enkrat konec ali začetku prihodnjega tedna v e-lec. Pa potem v tednu pred srečanjem še enkrat, če jih bodo še imeli, jih spravila na hladno in prinesla na srečanje. Upam da zdržijo.
Če pa imata ravno željo obiskat prestolnico, oziroma kak opravek tu in se odločita sama po njih pa mi sporočita.
So pa kar naenkrat te odlične krvavordeče, sploh če poješ pred tem nectavigno za razred slabše. Kar ne morem verjet. Razlika je v sočnosti in gladki lupini, ki ne da, tistega malo grenkljatega kosmatega prokusa, kot pri breskvah. Morda so celo malo slajše. Aroma je podobna. Bom še sprobavala okus obeh. Prerezala in prilepila slikico.
Še to, zgleda, da nectavigne zelo hitro pričnejo gniti, podobno kot krvavordeče breskve, po enem dnevu skoraj polovica rahlo načetih ena popolnoma gnila. Pa sem bila zelo zbirčna in previdna pri dajanju v vrečko. Bom šla še enkrat konec ali začetku prihodnjega tedna v e-lec. Pa potem v tednu pred srečanjem še enkrat, če jih bodo še imeli, jih spravila na hladno in prinesla na srečanje. Upam da zdržijo.
Če pa imata ravno željo obiskat prestolnico, oziroma kak opravek tu in se odločita sama po njih pa mi sporočita.
Moram poročat, da basanje z nectavignami ni ravno uspevalo. Sem uspela dobit samo enkrat, preden sta napisala želje. Potem jih enostavno ni bilo več. Pa sem bila še 3x tam, tudi na dan, ko naj bi jih dobili a jih ni bilo. Tudi klicala sem pa so rekli, da jih verjetno ni na zalogi v Franciji. Tako si bomo razdelili 9 koščic, kolikor sem jih kupila v prvo, upam da vama je prav.
Sem pa slišala, da so jih imeli "baje" tudi v Hoferju morda kdo kaj ve?
Sem pa slišala, da so jih imeli "baje" tudi v Hoferju morda kdo kaj ve?
Hm, v Hoferju sem videla ene okrogle temno rdeče "slive", pisalo je nekaj kot francoske slive, če se ne motim, ampak velikosti, recimo, drobnih vinogradniških breskev, skratka, v 1 kg plastično posodico (v kakršnih je običajno pakirano sadje) bi jih šlo, takole na pamet rečeno, ene 10 do 12. Mi je ob pogledu nanje šlo skozi možgane: da niso morda tole nectavigne?
hm, potem verjetno to ne bo to. Nectavigne recimo, da jih dobiš 5 za kilogram, so srednje velikosti SLIKA .
Sem pa ob brskanju našla še Pêchevigne . Jih skupaj propagirajo, to so te krvavordeče vinogradniške breskve. Pri meni so oboje enake velikosti, bom kasneje prilimala sliko primerjave. Sem prepričana, da bi bile kot nectavigne zelo dobro ozačene. Verjetno ne kot francoske slive, temveč vinogradniške nektarine. Recimo http://www.sicoly.fr/actualites/peche-sicoly,104.html
Sem pa ob brskanju našla še Pêchevigne . Jih skupaj propagirajo, to so te krvavordeče vinogradniške breskve. Pri meni so oboje enake velikosti, bom kasneje prilimala sliko primerjave. Sem prepričana, da bi bile kot nectavigne zelo dobro ozačene. Verjetno ne kot francoske slive, temveč vinogradniške nektarine. Recimo http://www.sicoly.fr/actualites/peche-sicoly,104.html
No, končno v polnem cvetenju,pričakujem v nadaljevanju tudi plodove.
Preteklo leto sem uspel pridobiti izobrazbo glede obiranja, torej pravi čas glede odstranjevanja plodov iz drevesa.En teden pred užitno zrelostjo.Preventivno sem škropil proti kodravosti, čeprav se je v preteklem letu stvar izkazala kot zelo odporna.
Toliko v informacijo.
lp. Vinkoz
Preteklo leto sem uspel pridobiti izobrazbo glede obiranja, torej pravi čas glede odstranjevanja plodov iz drevesa.En teden pred užitno zrelostjo.Preventivno sem škropil proti kodravosti, čeprav se je v preteklem letu stvar izkazala kot zelo odporna.
Toliko v informacijo.
lp. Vinkoz
No, letos bo vsaj pokušina.
Vsakodnevni preventivni obhod po vrtu je pokazal,da škarjicam godijo listi,zato je potreben lepilni trak na steblu ali minimalni premaz za odvrnitev.
Perjad plodov ni isledila,sicer tudi 1,6 m veliko drevo ni problematično prekrivati z mrežo.Vrabci pa opazujejo, kdaj bo prvi rod FIG.
lp. Vinkoz.
Vsakodnevni preventivni obhod po vrtu je pokazal,da škarjicam godijo listi,zato je potreben lepilni trak na steblu ali minimalni premaz za odvrnitev.
Perjad plodov ni isledila,sicer tudi 1,6 m veliko drevo ni problematično prekrivati z mrežo.Vrabci pa opazujejo, kdaj bo prvi rod FIG.
lp. Vinkoz.
In tako izgledajo danes Nectavigne. No, manjka še nekaj časa do tehnološke zrelosti, budno spremljam prelete perjadi, da ne pridejo kot nepovabljeni gosti.
Okus teh sadežev mi je znan po zaslugi Aye-Aye iz preteklosti.Rastle so na Francoski zemlji, te pa so naše. ( SLO ). Mislim ,da bodo še boljše.Barva plodov je temnejša oz. kot na zgornjem fot, saj mi je malo nagajala osvetlitev pri posnetku.Plodovi so v dobrem mesecu skoraj podvojili težo, naj vas ne zavede primerjava veličine, saj je drugi fot iz večje (dvakratne) oddaljenosti.
lp. Vinkoz
Okus teh sadežev mi je znan po zaslugi Aye-Aye iz preteklosti.Rastle so na Francoski zemlji, te pa so naše. ( SLO ). Mislim ,da bodo še boljše.Barva plodov je temnejša oz. kot na zgornjem fot, saj mi je malo nagajala osvetlitev pri posnetku.Plodovi so v dobrem mesecu skoraj podvojili težo, naj vas ne zavede primerjava veličine, saj je drugi fot iz večje (dvakratne) oddaljenosti.
lp. Vinkoz
Malo informacije.
Sem malo danes vzel iz tal sadež Nectavigne, ki je odpadel.Pred tehnološko zrelostjo po moji oceni. So pa bili znaki uboda,zato sem prvo posumil na Suzuki, moja ugotovitev je bila, da je to. V končni fazi sem (seciral) plod in mislim, da se ne motim.
Sicer sem doma postavljal različne vabe za eno in drugo, sedaj vabe za sršene,ki pijejo pivo. ( Ne povem ali LAŠKO ali UNION), ne bom delal zastonj reklame. Lahko le povem da je bila v steklenicah pive s dodatkom sladkorja velika razlika, kaj sem natočil.1/3
lp. Vinkoz
Sem malo danes vzel iz tal sadež Nectavigne, ki je odpadel.Pred tehnološko zrelostjo po moji oceni. So pa bili znaki uboda,zato sem prvo posumil na Suzuki, moja ugotovitev je bila, da je to. V končni fazi sem (seciral) plod in mislim, da se ne motim.
Sicer sem doma postavljal različne vabe za eno in drugo, sedaj vabe za sršene,ki pijejo pivo. ( Ne povem ali LAŠKO ali UNION), ne bom delal zastonj reklame. Lahko le povem da je bila v steklenicah pive s dodatkom sladkorja velika razlika, kaj sem natočil.1/3
lp. Vinkoz