Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

crtj je napisal/a:
Vrtnarije so navalile s figami... Kalia ima bornholm, brown turkey, panachee; presenečenje zame je bil Bauhaus, kjer sem našel sorto desert king, ki naj bi bila precej solidna:

http://planetfig.com/cultivars/fcveng8588.html

Seveda je vedno riziko napačne označbe. Ampak kaj češ, kupiš srečko in počakaš.

Crti, kako je pri tebi?
Jaz očitno nisem imel sreče!
Plodovi moje Desert King so temni namesto zeleni! Vsaj po slikah na netu sodeč...

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Optimist je napisal/a:

Crti, kako je pri tebi?
Jaz očitno nisem imel sreče!
Plodovi moje Desert King so temni namesto zeleni! Vsaj po slikah na netu sodeč...

Pri meni ni plodov, ker sploh ni cele rastline, ker jo je zima pojedla :(
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Deklaracijo je imela fiksno in je bila pomota že pri izvoru (vzgojitelju). Jo imam spravljeno in jim bom pisal, če ne drugega, da vsaj sorto ugotovim... Je pa slastna in bo seveda ostala pa še zgodnja je za moje kraje...

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dozoreli sta prvi dve letošnji Bavarki - sladki, da je kaj! Very Happy . Še precej jih je zadaj, letos niso kaj dosti odpadale. Je možno, da je to vpliv stekleničke z vabo za mušice, ali pa le toplo leto?
Jože

Odgovor Napisal/-a Jože »

Tudi jaz sem v nedeljo odtrgal prvo figo in bila je sladka, brez črvičkov.

Ne vem sicer katera vrsta fige je to, bi jo kdo prepoznal iz slike ?

Mesar

Odgovor Napisal/-a Mesar »

Na moji brown turkey je prvi plod dozorel 19.7.. Je pa to prvič, da je obdržala prvi rod. Sem ugotovil, da zaradi premalo zalivanja. Je v cca 25l loncu in rabi 3l vode dnevno. Optimist a je to prvi rod?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha je napisal/a:
... Je možno, da je to vpliv stekleničke z vabo za mušice, ali pa le toplo leto?

Je, je... Po mojih izkusnjah zagotovo!
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni
Na morju sem pred leti posadil figo, ki je ze drevo velikosti: visina in obseg: 4 m), a na njej trenutno ni nobene fige. Spomladi je bila polna, a ni dozorel noben sadez, ampak so se vsi posusili in odpadli. Sedaj tehtam med tem, da bi obstojece drevo cepil, ker je ze ukoreninjeno ali pa da bi posadil potaknjenec iz drevesa na katerem trenutno zorijo fige.
Ali ima mogoce kdo izkusnje s cepljenjem fige?
Ali ima mogoce kdo idejo kaj bi lahko bil razlog za nerodnost drevesa? Figo sem izkopal iz grmovja. Najverjetneje je bil sejancek._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

turnogo; obstajajo ti. moške fige, ki ne obrodijo, dalmatinci jih sadijo ob hišah za senco, poleg tega pa nimajo težav z osami, ... pred leti, leti sem bil na morju na Pagu in pri hiši je bilo nekaj zemlje, toliko, da je imela gazdarica celo enega prašiča. Ker nihče ni jedel fig, so jih pobiral ter z njimi krmili pujseka, ... jaz pa sem po pujsasto debelo gledal kako je to mogoče, skoraj bi rekel da delajo smrtni greh, ampak ... (skratka tole zadnje v celovitejšo predstavo slike kaj vse obstaja in po čemu je lahko interes - plod, senca, ...)

... no, več in mirodajnejše na tvoje vprašanje bodo povedali primorci.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... o krmjenju prasicev s figami - to so nacrtno delali ze za casa anticnega Rima (Apicius) - za svinjsko meso posebne kvalitete...

Opisi okusov mesa takratnih "pujskastih" obrokov so meni delali sline in tezave se po 2000 letih Laughing Wink .
Odgovori