Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

labia je napisal/a:
živa je napisal/a:
Labia, jaz sem morala škropiti proti gosenici, ker mi je ogromno plodov objedla, našla je pa nisem. Karenca je samo 3 dni za paradižnike. V majhnem plastenjaku sem jo maja pregnala s pelinovim čajem, ker mi je zvrtala luknje v vijolično Lano, ki je bila prva.

Paradižnike sem prej obrala (zrele Kimberly, Gartenperle). Upam, da je vzela konec.

Te "normalne" gosenice sem imel tudi sam. Objedajo listje in iztrebki padajo na nižje ležeče liste. Take drobne črne pike. Objedajo- obgrizujejo tudi plodove, vendar se ne naselijo v njih.
Jaz sem brutalno posul z cimetom v prahu in jih zdaj že cca 10 dni ni več. Vsaj novih poškodb ni videti.
Paradižnikov molj in njegova gosenica ( Tuta absoluta) pa je čisto druga zgodba.
Tukaj je nekaj fotografij tega ogabneža:
https://www.google.si/search?q=paradi%C5%BEnikov+molj&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=HIrvUcPeEMGVtQb00YHYDg&sqi=2&ved=0CDcQsAQ&biw=1920&bih=1083
Uporabniški avatar
Plamenka

nejevernež je napisal/a:
Pri meni se pa počasi začenja bolezen Sad Paradižniki so bili tako zdravi, da sem jih nehal vsak dan pregledovat, zdaj so pa bolni. Uapm, da ni kaj hujšega. Me zanima kaj to je, pa če je potrebno vse take liste obtrgati? Pa bo cimetovo olje in soda dovolj, da se to ustavi?

En paradižnik (Georgia Streak) se je ustavil na prvi etaži in je prenehal z rastjo, listi pa so zboleli. Listi iz novega vrha so zdravi.

Tole je pa list:

Vse take liste sem obtrgal. Je to zaradi pomanjkanja kakšnega elementa ali je bolezen?

Hvala.
Uporabniški avatar
Plamenka

labia je napisal/a:
Samo v ilustracijo je tukaj fotografija gosenice paradižnikovega molja (Tuta absoluta) v rumenem paradižniku . Lepo se vidi vstopna luknja nekoliko stran od peclja in tudi gosenica, ki se je skrivala pod pecljem v notranjosti. Vidijo se tudi iztrebki gosenice v notranjosti paradižnika.

Zraven pa je tudi ogaben HORNWORM. ( horn pomeni rog) Tisti rog je na zadku, glava pa je na nasprotnem koncu. Tudi zelo velik škodljivec, ki poje ogromno listnega materiala.
Letošnje leto nam res ponuja kar veliko novosti.

Uporabniški avatar
Plamenka

labia je napisal/a:
nejevernež, Za tretjo fotografijo bi rekel, da gre za neenakomerno zalivanje. Zalivati moraš 2x na teden in to minimalno 2 litra na sadiko. Pa ne kar politi po površini ampak počasi zalivaj, da gre voda v globino.
Zalivaj izključno zjutraj ( med 0500 in 0700 uro), ko se zemlja ohladi. Lepo se vidi, da je na vrhu listje OK.
Torej po videzu sodeč gre za fiziološko motnjo. Zgubano (zarolano listje) kar pusti na sadiki, plod bo normalno dozorel.
Glede ostalih fotk ti težko rečem kaj kokretnega, verjetno pa ni hujšega, če v nekaj dnevih ne bo bistvenih sprememb.
Pri boleznih paradižnika se namreč propadanje rastlin dogaja zelo hitro.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Ha, zanimivo. ta hornworm- torej gosenica, ki je dolga cca 10cm in debela 2cm je v bistvu doma v ZDA. Prepoznamo jo po velikosti in značilnem "V" vzorcu na telesu, poleg tistega roga na zadnjem delu.
Sploh ne vem, če je kdo že imel tako gosenico v Sloveniji.
Iz nje se razvije tak leteči insekt z imenom:
Manduca quinquemaculata

Več o tej leteči zadevi, ki ima razpon kril 13cm je tukaj:
http://bugguide.net/node/view/5011

O gosenici iz katere nastane ta metulj:
http://www.colostate.edu/Depts/CoopExt/4DMG/Pests/tomato.htm

Super, zdaj rabimo poleg ogromne gosenice še ogromno uš, vsaj tako veliko kot golob.
A je lahko še huje?

PS (dopisano): V bistvu gre za PARADIŽNIKOVO ROGATO GOSENICO ( tomato hornworm)- ena od razvojnih faz molja, ki se prehranjuje z listi paradižnika, jajčevcev, paprik, krompirja .
To počne predvsem ponoči, čez dan se skrije- podobno kot polži ( brez ali z hišico).
Ker se jo težko odkrije jo lovijo ponoči tako da osvetljujejo z UV svetilko in ob tem se gosenica fluorescenčno sveti in se jo lažje opazi.
Menda je učinkovito sredstvo tudi pripravek na osnovi: Bacillus thuringiensis kurstaki, ki ne vem če se da dobiti pri nas.

Po kategorizaciji spada med molje ( ki se razvije iz gosenice):

Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Family: Sphingidae
Genus: Manduca
Species: M. quinquemaculata

Je pa res, da tako velikega molja, kot netopir še nisem v življenju nikoli videl. (premer kril 13 cm). Tudi nisem slišal, da obstoji kaj takega.
Verjetno je to zopet neka novost, ki smo jo uvozili v kakšnem kontejnerju ali gajbici eksotičnih vrtnin, morda tudi krompirja ( za katerega sem v marketih videl, da ga uvažamo tudi iz Maroka, Tunisa,...).
Čez nekaj let zna biti ta nadloga splošno razširjena povsod v veselje vseh pridelovalcev.
Torej imamo poleg manjšega paradižnikovega molja (Tuta Absoluta):
Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Family: Gelechiidae
Genus: Tuta
Species: T. absoluta

novega VEČJEGA škodljivca. Blagor nam.
nejevernež

Odgovor Napisal/-a nejevernež »

Hvala, labia. Je najbrž res motnja (ne)zalivanja Embarassed_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

nejevernež je napisal/a:
Hvala, labia. Je najbrž res motnja (ne)zalivanja Embarassed

Pozdravljen, tudi meni deluje bolj kot suša. Z južnim vetrom ali vsaj neopazno sapico je v takšnih razmerah še preden dobro opazimo že vse ožgano (2. slika) Edino dva litra na sadiko mi je malce bolj švoh, se mi zdi transpiracija vlage iz rastline v teh dneh večja (35°C in več je kar divje)

Žetev je ravnokar opravljena, nekje dobi malo slame in zastri, pa ene dva, tri dni po etapah (zjutraj zvečer) malce bolj zalivaj. Tako bo dlje zdržalo, da ne boš stalno s kantam letal po vrtu.

Sicer pa se je pri meni v rastlinjaku že pričelo osipanje cvetja, ni kaj. Prevroče je.
nejevernež

Odgovor Napisal/-a nejevernež »

Tudi pri meni cvetovi odpadajo. No, saj v torek napovedujejo dež Wink_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ali gre za paradižnikovega molja? Nisem ujel nobenega prebivalca, je pa podobna luknja tudi na enem jajčevcu.
Manjše luknje so tudi pri paprikah na njihovih vrhih blizu peclja. Ni še zelo množično, nikoli pa kaj takega nisem videl na paradižniku.

labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Hja, Bicikel meni je to videti res kot napad paradižnikovega molja.
Ena od njegovih faz v razvoju je tudi gosenica. Ko ta dozori gre ven iz paradižnika in se prilepi na spodnjo stran lista ( se zabubi) in je podobno zapredku sviloprejke- samo manjše. Iz tega potem nastane molj.
Proti molju se nekateri borijo s tistimi rumenimi ploščami, da se prilepi na to ploščo, ko je v leteči fazi. Drugi pa poročajo, da je delno učinkovito tudi tretiranje z neem oljem. Je pa res, da potem imajo plodovi nekaj vonja po česnu in jih je težko oprati, ker je olje mastno.
Odgovori