JERCA je napisal/a: |
Poleg tega imam letos obe gredi pokriti. Eno s črno prevleko-kopreno, drugo s folijo. Spodaj, pod pokrivali imam kapljični namakalni sistem, voda iz štirne(žal še brez avtomatske ure), ročno vključim 2-3x tedensko in zadošča. |
Jerca, tole se lepo sliši. Me pa pod prvo zanima, kakšno črno kopreno pa uporabljaš. Jih je že čuda sort! Veliko raznoraznih protiplevelnih sem, in jih še uporabljam na gredah z rožami, pa pod sadjem v špalirju; tudi na gredo s sibirsko borovnico se bo vrnila.
Predlani sem na gredo s papriko in čiliji namestil tkanino za protiplevelno zaščito pri jagodah, verjetno je bila Vrtex, črno-beli, razgradljivi polipropilen. Zgoraj sem obrnil črni del, z logiko gretja grede. Pa se ni preveč dobro obneslo, tkanina je začela prhneti, propadati, še pred koncem sezone. Plevel pa v luft!
Letos sem verjetno z enako folijo, ki pa sem jo obrnil s svetlo stranjo navzgor, odlično, 100%, eliminiral plevel na gredi s solatnicami. Lani je bil na gredi plevel (nisem siguren, ali so bila kurja črevca), ki ga je bilo nemogoče uničiti. Letos sem ob sajenju druge generacije radiča videl, da o plevelu niti sledu! Tkanina bo zdržala vsaj to sezono.
Tudi sem imel v mislih namestitev take folije pri paradižnikih, pa sem se nekako ustrašil. Tole kar berem, mi daje impulz za drugo leto
JERCA je napisal/a: |
Platar... Jeseni ko bom odstranila folijo in kopreno bom videla kakšna je zemlja spodaj. Se pa tudi jaz nagibam kopreni. Bela bi bila super zaradi vročine, ki je v poletnih mesecih previsoka, vendar bi pod njo plevel še vedno rastel. |
Ni nujno, da bi plevel rastel pod belo folijo, če je ta za svetlobo nepropustna. Ne vem pa če se dobi kakšna specialna bela, tale črno/bela za jagode je zelo učinkovita, ni pa hudo bela, je svetlo siva._________________mfranc