Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Brokoli - Brassica oleracea var. italica

Odgovori
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Mogoče bi šlo tudi, če jih skušaš posušit - na drobno narezane.

Se ukvarjam z raziskavo razstrupljanja - mnogi pripravki so sestavljeni iz zelenjave v prahu: rabarbara v prahu, pesa v prahu, listi blitve v prahu, česen v prahu ....
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Gre pri tem za "kupljeni prah" ali ze za "prah domace izdelave" - verjetno gre za drugo moznost?
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Mravlja, gledam sestavine v pripravkih, ki so v prodaji (ene sorte plonkanje Cool ).
Seveda če si te sestavine pridelaš in sprocesiraš sam .... je treba še kaj dodat ? Smile
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Sicer ne razumem cisto, kaj "bi bilo treba se dodati". Predpostavljam, da si pridelala in "procesirala" sama.

"Pesa v prahu"... in ostalo nasteto mi je na "prvo zogo" nekaka "vesoljska hrana". Mi je pa istocasno vprasanje, kako "procesirati" recimo rdeco peso, da dobis prah.
Sem v neki fazi, ko bi se tega tudi sam lotil (pa ne samo rdece pese...) Wink
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Liofilizacija, kar ni ravno postopek za domačo rabo. Je pa super.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala vsem. Z idejo o sušenju sem se tudi sama ukvarjala in je za poskus ena glava že nadrobljena. Za fermentacijo, khm, nimam poguma Wink . S tole turšijo se bom pa zdaj ukvarjala, se mi sliši kar dobro in bom morda res poskusila.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Joj, mravlja, malo smetiva tu po brokoliju Crying or Very sad

Seveda so vse doma pridelane, posušene in zmlete sestavine veliko bolj hranilne kot prah, ki ga kupiš v plastičnem lončku in je zelenjava rastla recimo na kitajskem ali v Indiji - namig - javno znano, da sta obe področji hudo obremenjeni s težkimi kovinami. Zato sem napisala, da ni kaj dodati Smile.

Potem prideš do absurdne situacije: sem se namenila kupiti spirulino, ki naj bi bila med najboljšimi za vezanje težkih kovin v telesu.
Pogledam deklaracijo: pridelano na Kitajskem ... a se kdo heca? s težkimi kovina obremenjeno živilo naj bi me očistilo težkih kovin to pa ne

Pesa v prahu je enostavno pesa (rdeča, zlata, lahko tudi sladkorna) narezana na koleščke in posušena in v kavnem mlinčku zmleta v prah.

Super, Melona, naj se ti lepo posuši!!!
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Naj "rdeca pesa" ostane kot prispodoba za vso zelenjavo o kateri sva "govorila" - tudi za brokoli - in o njih postopkih "procesiranja"... - in reciva, da se ni nic narobe,
(konec koncev je vse, kar si zapisala, v veljavi tudi za brokoli)

No ja, moj cisto nov pogled na zelenjavo - na "rdeco peso"... in na brokoli, seveda. Laughing

(... in rabim novo njivo... Wink )
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lani spomladi sem kupila nekaj sadik brokolija. Rastline so naredile bolj majhne glavice in zelo hitro ušle v cvet. Ker jih imajo čebele zelo rade, sem rastline pustila rasti. Poleti so brokoli močno napadli bolhači (vsaj mislim, da so bili oni). Rastline so izgledale zelo klavrno, a jih nisem upala odstranit z vrta, da se zverinice ne bi preselile na sosednjo gredo, kjer so rastle kapusnice za čez zimo. Na jesen si je brokoli lepo opomogel (zverinice so ga zapustile) in začel nastavljati množico majhnih cvetnih glavic, ki jih jemo že vso jesen in zimo. Tudi zdaj so rastline še žive, a zelo zdelane, ker jih kar naprej obtrgujem...



Jeseni sem ponovno posadila nekaj sadik brokolija. Ta do zime ni uspel narediti nič konkretnega. Zato pa zdaj nastavlja glavice. Upam, da bo uspešno nadomestil "spomladanca".

_________________naredimo svet lepši
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Meni je tudi takole prezimil brokoli, ki je potem lepo nastavljal male glavice. Te so bile zelo lepe, a sem pri namakanju ugotovila, da so poooolne nagravžnih uši, ki so v cvetovih prezimljale. Bljak, vse sem zmetala stran. Malo bodi pozorna..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori