Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
tgmtgm

Odgovor Napisal/-a tgmtgm »

Počasi prihajajo na vrsto jesenska dela, letos smo uspeli oplet, kaj naj uporabim za zastirko za naslednja leta Smile Sekance ali je žagovina cca 3-5 cm povsem dovolj? Ali mogoče kaj tretjega?
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Z iskanjem ne najdem. Prva borovnica se je začela sušiti pred mesecem, druga pred tednom, obe proti koncu obiranja, tako da je na suhih vejah ostalo kar nekaj plodov. Listi se začnejo sušiti (v prvi fazi je del lista še zelen, del rujav, ni pa uvela. Zalijali smo ji po moje dovolj, morda celo preveč.
Vseh imamo 10, sosednje so še normalne.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Oldi, daj kakšno fotografijo, bodo potem poznavalci morda lažje znali odgovoriti.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

tgmtgm je napisal/a:
Počasi prihajajo na vrsto jesenska dela, letos smo uspeli oplet, kaj naj uporabim za zastirko za naslednja leta Smile Sekance ali je žagovina cca 3-5 cm povsem dovolj? Ali mogoče kaj tretjega?

Jaz svojo zastirko kombiniram z smrekovimi iglicami in smrekovim mletjem. Zaenkrat dobro dela.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Borovnica v zadnjih vzdihlajih? Glej 2 objavi višje.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Oldi; to je po mojem mnenju vročinski ožig ... sedaj, ali so bile rastline malo preveč suhe in niso zmogle dovolj hidrirati vseh svojih delov, zato so bolj prizadete konice vej, ali pa jih je dobesedno ožgala sončna svetloba, kar pa skoraj dvomim. To zadnje vseeno omenjam, ker sem imel pred leti podobno izkušnjo na drugi kulturi. Rastline sem imel postavljene na južni strani ob rastlinjaku s polikarbonatnimi stranicami. V podobno osončeni situaciji je bilo od tega materiala ravno še toliko odbojne svetlobe, da so bile rastline ožgane kljub temu, da so bile konstantno zalite. Sem prav načrtno skrbel, da se nebi presušile. Hočem povedati, da bi od samo neposrednega sonca težko pridelal ožganine na že utrjeni rastlini kot je AB. (lahko pa da se tudi motimi)

Če je to resnično to, potem bi jih - jo jaz v jeseni ali spomladi malo bolj temeljito obrezal, dodal sveže zemlje in gnojila ter tako štartal z vzgojo krošnje na novo. Poleg tega pa redneje zalival v največji vročini in eventuelno razmislil o nekakšnem senčenju.

Zelo podobno do identično situacijo imam jaz na ribezih in aroniji. Zelo se pozna če skrbim za njih po zgoraj opisanem načinu. Včasih ne uspem komplicirati in na grm samo privežem plahtico kovertana, pa tu in tam zlijem kakšno kanto vode. Zelo hitro, oz. z zelo malo angažmaja so opazni rezultati.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

juglans je napisal/a:
Zelo podobno do identično situacijo imam jaz na ribezih in aroniji.

Ja, če je ribez na polnem soncu - še zlasti črni - je praktično nemogoče skozi celo leto ohraniti dobro stanje listov.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

crtj je napisal/a:
juglans je napisal/a:
Zelo podobno do identično situacijo imam jaz na ribezih in aroniji.

Ja, če je ribez na polnem soncu - še zlasti črni - je praktično nemogoče skozi celo leto ohraniti dobro stanje listov.

Pri meni se zaustavi že na rdečem, ... in to zelo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

.... In to je res dokaj groza gledati, nakar pride naslednje leto nazaj, kot da ni nič bilo Smile
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

>>Jaz imam borovnice v 7 loncih na vzhodni strani - stare že kakih 8 let. In v nekaj dneh opazim, da se mi v enem loncu popolnoma posuši pol grma, druga polovica (iz zemlje sta zrasla namreč dva kraka) po dveh tednih enako. Kot b jo zadela kap. Je pa zgodnja sorta, ki je obrodila redke in debele plodove, ki smo jih pred to "kapjo¨že obrali. A je kap možna tudi na borovnici? Lonca še nisem razdrla, da vidim ali se na koreninah kaj pozna._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori