Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Mesar

Odgovor Napisal/-a Mesar »

Juglans hvala za izčrpen odgovor. Meni se za vse sorte lončnih rastlin odlično obnese mešanica kompost/šota/perlit=1/1/1. Za figo pač zaradi porekla sem bolj previden očitno brez potrebe. Bom še letos na viških malo eksperimentiral imamo še kar nekaj časa za rast.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Malenkost. Z veseljem povem kar vem.
Sicer je pa tako. Načeloma je vsak tip zemlje ali pa način oskrbe dober, razlika je le v mogočih rezultatih slednjega in če je človek s tem sprijaznjen in zadovoljen, potem je to dejansko uredu.
Glede zemlje in neskladnih pričakovanj je potem edina možnost povečan angažma, kar pomeni pogostejše zalivanje, manj zalivanja, enako z gnojenjem, itd. in to potem predstavlja dejstvo "opazovanja rastlin". Pač je potrebno biti pri stvari z glavo.

Pri meni je predstavljala šota kot glavni in večinski sestavni del olajšanje pri obilici vsesplošnega zalivanja. Pač sem raje in lažje opazoval rastlino in zalival le po potrebi, poleg tega, da sem iz juga, kjer je več sonca. Naprimer, razlika med domačo mešanico zemlje in šotno (bela šota v stilu TS 3 in ne razne poceni baučarovnije) v vodni kapaciteti je tudi več kot 1:2 in to je to. Enako je z glino, kjer je lahko razmerje dostopnosti hranil 1:0, in je šokantno kakšna lakota se pojavi ob opciji "0".

To je splošno pravilo pri vseh rastlinah.

No, zdaj pa res dovolj.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Jaz imam vse fige v 10L kantah od mleka! Zemljo iz vrta sem namešal s šoto in perlitom (tega ne bom več mešal notri, saj ga morebitni nalivi sperejo iz zemlje in povzročijo na balkonu ali dvorišču pravo svinjarijo!) Imajo jutranje in popoldansko sonce (morda malce preveč). Zalivam po občutku, nekje na dva tri dni. v tej pripeki sem vsak dan, vendar zelo skromno, nekak 3dcl na kanto. Po teh neurjih jim privoščim foliarno PROTIFERT LMW in pa agrolitovo univerzalno gnojilo. To je to...
Mičurinka ma 2-3 plodove in vse kaže da bodo dozoreli. Zrasla je pa nekak kot druge, tak da ji zgleda nič ne fali.._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kot sem že omenil pred časom ima moja bolgarska figa cel kup plodov. Eden že zori.
Celo drugi rod je začela nastavljati.
Edino kar moti, da so zeleni plodovi postali tako grdo rjavo lisasti/pegasti. A jih je to kaj napadlo ?

vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

In končno od danes naprej varuh, ki bdi nad mojim Rjavim Matalonom. Perjad ga je vzela RESNO.
Vrabci so enostavno pobegnili tudi iz streh,ki so v neposredni bližini.Migracija preko meje ? Laughing
Čaka me sušenje Fig. Very Happy
lp. Vinkoz
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Andrej Banko je napisal/a:
...
Edino kar moti, da so zeleni plodovi postali tako grdo rjavo lisasti/pegasti. A jih je to kaj napadlo ?

Jih je dobila toca?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ne, v Domžalah na srečo še nismo bili deležni tega "blagoslova" z neba.
Kaj pa vem, to se je začelo pojavljati na plodoviš že zelo zgodaj, ko so bili še dokaj majhni.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Vinko, super varuh Smile
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

crtj je napisal/a:
Vinko, super varuh Smile

Da -crtj.
V vseh teh letih sem poizkusil skoraj vse, od snemanja ujed na CD, pa strojene zajčje kože na vejah fig, tako rekoč, da je maček, pa nič. Shocked
Tokrat sem se lotil izdelave UJEDE, delno upogljiva plastika iz OBI za krila in rep, stirodur trup, oči iz silikona, pa malo finalno acril spray in airbrush.Razpon kril caa. 80 cm. Testni dan danes uspešen. Obstaja pa na maketi še dodatna opcija vgradnje DIKTAFONA z predvajanjem v spodnjem delu trupa z časovnimi presledki oglašanja ujede iz You tube.
lp. Vinkoz.
Nazadnje urejal/a vinkoz 08 Avg 2017 21:30; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Vinkoz bravo.

Verjamem, da so "mali prijateljcki" pobegnili cez mejo - na hitro, brez listin.
Odgovori